Jak spora część wie, robie swapik na M50 mam maly dylemat. auta buduje glównie pod kątem zabawy, przyjemnosci, zlotow, moze sportu itp nie bedzie to juz parch do poruszania sie na codzien. w tej chwili mam szpere 3,64. do tego silnika i skrzyni powinien byc dyfer 3,15 bodajze. zmieniac na dluzszy czy zostawic taki jak jest?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2008-10-04, 14:08, w caoci zmieniany 1 raz
Zmienić zawsze możesz, polataj trochę na tym i zobaczysz jak się jeździ, jak będzie za krótko to zmienisz. Tutaj masz fajny kalkulatorek pozwalający wyliczyć prędkości, obroty itp. w zależności od przełożeń dyfra, skrzyni i rozmiaru ogumienia: http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Mam E30 z M50 2.5 i też ostatnio kombinowałem z przełożeniami dyfra.Najpierw miałem 3,25 bez szpery,potem 3,25 z 25% szperą-było fajnie ale jak dla mnie były za długie biegi.Teraz mam 3,76 z 50% szperą i myślę że do zabawy jest idealnie-świetnie przyspiesza i driftuje.
Mam E30 z M50 2.5 i też ostatnio kombinowałem z przełożeniami dyfra.Najpierw miałem 3,25 bez szpery,potem 3,25 z 25% szperą-było fajnie ale jak dla mnie były za długie biegi.Teraz mam 3,76 z 50% szperą i myślę że do zabawy jest idealnie-świetnie przyspiesza i driftuje.
a powiedz skąd masz szperę 50% ?
Łukasz
no wlasnie napisalem posta w pracy ale widze, ze go nie ma
z przelozeniam 3,73 spotkalem ale to moze literowka ale 50% slyszalem o szperach w Mkawch 45%. chyba, ze to wytwor jakiegos magika. ost dzikus cos wspominal o jakis magikach co do szpery dokladaj blaszki nawet mowil jak gruba ale nie pamietam. niby zwikszajace blokade.
no wlasnie napisalem posta w pracy ale widze, ze go nie ma
z przelozeniam 3,73 spotkalem ale to moze literowka ale 50% slyszalem o szperach w Mkawch 45%. chyba, ze to wytwor jakiegos magika. ost dzikus cos wspominal o jakis magikach co do szpery dokladaj blaszki nawet mowil jak gruba ale nie pamietam. niby zwikszajace blokade.
Dokładnie tak.Seryjna szpera została rozebrana przez jednego takiego "magika" (mojego dobrego kumpla z resztą...przyp.aut.) i zostały wymienione płytki cierne na grubsze i ustawione pod innym kątem-są na ten temat dokładne dane.Kolega jest doświadczonym mechanikiem w serwisach rajdowych od 15lat.Sam ma w E30 szperę 80%.Z mojego i jego doświadczenia nic złego ze szperą po takiej przeróbce się nigdy nie działo,a wrażenia z jazdy...szok
P.S. Przełożenie 3,73 to rzeczywiście literówka-przepraszam,chodziło oczywiście o 3,76
Zmienić zawsze możesz, polataj trochę na tym i zobaczysz jak się jeździ, jak będzie za krótko to zmienisz. Tutaj masz fajny kalkulatorek pozwalający wyliczyć prędkości, obroty itp. w zależności od przełożeń dyfra, skrzyni i rozmiaru ogumienia: http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
1st gear 2nd gear 3rd gear 4th gear 5th gear 6th gear Reverse Final drive <- Sosen nie wiem jakie wartości wpisywać w tych oknach:/
Tam wpisujesz przełożenia poszczególnych biegów, powinieneś je znaleźć w instrukcji do swojego samochodu, jednak głównie najbardziej interesuje nas różnica prędkości na biegu 4 i 5, a te wartości które wpisane są na tej stronie domyślnie czyli 4 - 1.00 i 5- 0.81 są typowe dla beemek (tak mi sie wydaje), no chyba że masz skrzynie sportową to przełożenie 1.00 jest na biego 4.
Łukasz
Wiem ze minelo juz troche czasu od utworzenia tego watku ale moze wlasnie z racji tego ze minelo troche czasu latwiej bedzie o odpowiedz, jakie przelozenie mostu byloby najlepsze jezeli chodziloby o przyspieszanie do ok 120km/h w e30 z silnikiem 2.5 m50 vanos
czy do przyspieszen most 4.10 jest dobry czy lepsze wyniki bylyby np na 3.46 ? 3.64 lub innym..
na moscie 4.10 i tak pewnie pojedzie do 220km/h a wiadomo ze z takimi predkosciami sie jedzie sporadycznie, czy na dobrych laczkach przyspieszenie nie bedzie lepsze z mostem 4.10 ? chyba szybciej by sie wkrecal.. caly czas mnie to zastanawia jaki most..
na moscie 4.10 i tak pewnie pojedzie do 220km/h a wiadomo ze z takimi predkosciami sie jedzie sporadycznie, czy na dobrych laczkach przyspieszenie nie bedzie lepsze z mostem 4.10 ? chyba szybciej by sie wkrecal.. caly czas mnie to zastanawia jaki most..
220... chyba w próżni po swapiku u Tasku (e30 m50b25vanos) spróbowaliśmy na seryjnym 4,27... wrażenia sekunde po ruszeniu obrotomierz dobijał do czerwonego i trzeba było wbijać dwójkę i zaraz znów czerwone pole... ogólnie namachać się trzeba było ostro by powalczyć na światłach, trakcja lipa po dodaniu gazu nawet na trzecim biegu tracił kontakt z asfaltem... jazda jak zimą na śniegu jaki bieg nie wrzucisz... uślizg... prędkość maksymalana ok. 160 taki zestaw to do upalania kapcia się nadaje....teraz jest 3,64 ale wydaje mi się, że 3,73 byłby najodpowiedniejszy biorac pod uwagę że to touring...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
ja do swojej e30 wrzuciłem m42b18 z e36 razem ze skrzyniom połączenie ze starym mostem z m40(4.10) to dla mnie porażka totalna 170km/h max to jedzie teraz szukam mostu 3.45 taki jak powinien być choć zastanawiam się nad 3.64
Nie wiem jakie przełożenie ma ostatni bieg w M50 ale podejrzewam że 1.0. Dla takiego przełożenia optymalne jest 3.25, które daje ok 220km/h max(mam tak u siebie). Jeśli masz 0.81 to możesz dać 3.91 i będzie spoko.
Różnie to bywa, jak się jeździ na niskich obrotach, to na krótkim dyfrze jest to uciążliwe, gdyż nie czuć prawie zmian obrotów silnika po zmianie biegów, ale jak się kręci motor do 7000, to taki dyfer nabiera sensu, ponieważ skoki co 500obr zamieniają się na skoki co 1500. Ja bym dobierał do sportu tak, aby vmax było 220kmh w tym kalkulatorze. Sam miałem 211km/h i było perfekcyjnie na rajdach.