BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pali olej po rozgrzaniu M20 - przy ruszaniu
Autor Wiadomo
ziutek-wroclaw 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Sie 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2006-09-10, 11:27   pali olej po rozgrzaniu M20 - przy ruszaniu

witam,
mam takie pytanie,dotyczace silnika m20, a wiec autko po odpaleniu zachowuje sie normalnie, nie kopci na niebiesko,a gdzy silnik robi sie ciepły to przy dodawaniu gazu przydymia i im silnik cieplejszy tym bardziej, puzniej nawet potrafi na wolnych obrotach chwiile pokopcic, z tego co juz wiem to nie wina pierscieni ponoc (sa nowe) czy to uszczelniacze puszczaja jak silnik sie zagrzeje , wraz z temperatura olej wiadomo robi sie zadszy i moze wtedy puszcza, (olej dobry CASTROL,nie jakis "roślinny" czy "rzepakowy":),
czekam na pomoc !?
Ostatnio zmieniony przez ziutek-wroclaw 2006-09-22, 18:25, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-10, 21:24   

jesli jestes pewien ze auto ma dobra kompresje i jesli nie wymianiales uszczelniaczy to nie pozostaje nic innego jak je wymienic .moze nikt od nowosci ich nie wymianial

dlugo ci tak juz kopci :?: tak czy tak dobrze by bylo sciagnac glowice zeby wyczyscic ja z nagaru

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2006-09-11, 09:40   

Uszczelniacze do wymiany :|

Every man dies... But not every man really lives...

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-09-11, 10:08   

jak bedziesz robili uszczelniacze tosprawdz tez odrazu prowadnice moga byc troche walniete.

ziutek-wroclaw 

Wysany: 2006-09-14, 17:37   

panowie !! usczelniacze wymieniłem -( bez sciagania głowicy)!! niestety nic to niedało !! auto nadal przydymia dosc ładnie przy ruszaniu i dodaniu gazu ale gdy jest juz jest na wiekszych obrotach przestaje !! !
niewiem co robic, pierscienie były wymieniane! gdzie tkwi problem!????????????????????????? Licze na pomoc naszych forumowych expertów :)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-09-14, 18:26   

pozostaje kwestia tego kto Ci pierścienie wymieniał, może założył nominały albo pierwszynadwymiar a tłoki masz już któreś z kolei w silniku i jest za duża luka na pierścieniach. Albo miałes poryte ścianki cylindrów ... albo oddałes to komuś do zrobienia a tak na prawde nic nie zrobił ... :roll:

zasada jest taka że jak po nabraniu wyzszych obrotów i puszczeniu gazu z wydechu wydobywa się niebieski dym to nic innego jak pierścienie :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

ziutek-wroclaw 

Wysany: 2006-09-14, 18:51   

pierscienie zmieniałem sam, tłoki na 100% nominał! autko nie dymi po sciagnieciu nogi z gazu tylko podczas jego dodawania!. autko wczesniej tak sie zachwowyało ze jak sie noge z gazu zdjeło to dymiło dlatego zmieniałem pierscnienie,planowałem głowice założyłem nową uszczelke,szpilki, i zapomiałem o uszczelniaczach ale je wyminiłem dzisiaj bez sciągania głowicy, i dalej te same objawy!!!dodam iz przez miesiac jak autko docierałem nie dymiło.

uszkodziła sie moze jakims dziwnym przypadkiem uszczelka (goetze) pod głowicą?

potrzebuje porady poniewaz z 2 tyg wyjezdzam do niemiec na 2 miesiace a to moj jedyny srodek transportu , a jak pojade tam takim dymiacym autkiem to mnie zaraz gdzies pałownia zchaltuje !!

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-09-14, 20:46   

Auto jest na LPG, czy normalne?
Olej jak poli, to kapa.

Jak świece?
Ok? Szkoda że jak wymieniałeś uszczelniacze to nie ściągałeś głowicy, bo mozna się wszystkiego dowiedzieć, np popatrzeć na zawory czy nie są czarne z nagaru, albo tłoki czy nie są w podobnym stanie. Olej niestety nie spala się tak jak benzyna trwa to dłużej, jednak temperatura jest wyższa niż spalanie benzyny. A przegrzane m20 = bliski jego koniec

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-14, 21:26   

jakim dokladnie olejem zalany jest silnik i kiedy go wymieniales :?:

odme masz drozna :?: sprawdz ,wyczysc

wykrecales swiece :?: widac na ktorejs nagar z oleju :?:

jak odkrecisz korek od wlewu oleju to co sie dzieje :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

ziutek-wroclaw 

Wysany: 2006-09-15, 07:07   

-witam, auto ma plg,
-olej wymieniałem 100-150km temu Castrol 15w40 (taka biała butelka 5l)
-odma od skrzyni korbowej jest drozna wymieniałem wczoraj nawet oringi przy kolektorze i bloku bo ciekło i niewiem przez to ile pali oleju bo były wycieki ale juz ok!
-odma od pokrywy odpieta jest a w przepustnicy zaślepiona (zrobione tak jest bo chciałem sprawdzic czy tamtendy nie bierze!
-swiec wczoraj niezdazylem zobaczyc ale bede to robił dzisiaj
-korek ostatnio sprawdzałem nie bylo różnicy po odkreeniu , ps dzisiaj tez sprawdze jeszzcze raz !

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-09-15, 07:43   

Przy gazie na świecach nie będzie nagaru, bo gaz jest suchuśki, i na świecach nic nie zostawi. U mnie nagaru na świecach nie było, natomiast na zaworach, i na tłokach - syf na maksa.
Co jeszcze hmmm.....

ziutek-wroclaw 

Wysany: 2006-09-22, 18:25   

dzisiaj sprawdziłem ciśnienie w cylindrach i wygląda to tak:
cylinder I - 11.5
II - 11.5
III - 12
IV - 12
V - 12
VI - 11.5

dodam jeszcze iż swiece na 1.2.3.5.6 cylindrze są ładne widac poprawne spalanie (jedna miała minimalny nagar z tych pieciu )a na 4 widac ze towarzyszy spalaniu olej! powiem jeszcze ze przed tym zanim robiłem ten silnik autko miało wypalony zawór wydechowy na 4 cyl. . przy robieniu silnika zawór wymieniłem i docierałem, czyzby prowadnice do remontu.???????????????????????? czy co innego

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: