BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Skrzywione zawieszenie tył E30 325i
Autor Wiadomo
Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-09-18, 11:03   Skrzywione zawieszenie tył E30 325i

Udeżenie bokiem nastąpiło z dużą siłą. Pomimo, że krawężnik był wysoki na 20cm, czyli prawie pół koła, to koło się odgięło około 5cm. Na wahaczu od spodu widać wgięcie.
W szybę głową uderzyłem z taką siłą, że pomimo miękkiego kasku są jeszcze małe problemy. Najgorsze było to, że nastąpiło to z nienacka, ponieważ jadąc mocnym bokiem nie widziałem pewnego zjazdu...
Przez chwilę jeszcze jechałem (100m dość ostro, byle do mety), potem nastąpiło jakby wyzębienie czy jakieś ukręcenie wpustów półosi (nie wiem jak to jest zbudowane), czyli auto przestało się napędzać oprócz lekkigo tarcia szpery, zbyt słabego by ruszł samochód.
Auto teraz będzie odlawetowane do mechanika i nie wiem jakie części mam załatwiać. Czy ktoś to naprawiał? Czy może ma ktoś akurat te części? Oczywiście odeszła mi ochota na jeżdżenie, jednak auto stoi u mechanika daleko od domu i trza sprawę zakończyć. Nieprzyjemna sprawa, nie polecam nikomu takiego rypnięcia nawet w kasku, bardzo duże przeciążenie. Połamał się aż betonowy chodnik, bardzo wysoki.
E30 M332 1991........ ....U__________\

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-18, 11:58   

a szpera do uratowania?

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-09-18, 12:08   

napewno wachacz i pewnie tylnia belka i poloś. i ciekawe co ze szpera ogolnie jak mocowania belki niepokrzywiles to do zrobienia w jeden dzien i bez mega koszto.
na allegro poszperaj za wachaczem i reszta osotanio widzialem koles sprzedawal cale tylnie zawieszenie belka 2 przeguby i 2 wachacze za cos ok 300zl nie ma tragedi da sie zrobic:))

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-09-18, 15:00   

Nie wiem jak zbudowana jest szpera, znaczy łożyskowanie wyjścia półosi, jak są osadzone te sprawy. Myślicie że szperze mogło się coś stać?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-09-18, 15:07   

a no mogło - jak oberwała półośka, to siła uderzenia mogła połamać coś w środku mostu - i tak będziesz rozbierał zawieszenie, więc obejrzyj most - jak na zewnątrz nic nie pękło, to już jest jakas nadzieja - potem warto odkręcić dekiel i sprawdzić jak to wygląda w środku

kiedyś na mpwr jeden gość opisywał, jak właśnie tak przywalił bokiem w krawężnik i m.in. most był do wymiany
a ja tak przywaliłem i tylko połamałem felgę - nawet w zawieszeniu nic się nie powykrzywiało - fakt, że siła nie była duża, bo to było zwykłe kręcenie się w miejscu
więc obadaj wszystko i będziesz wiedział

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-09-18, 21:11   

Naprawdę jeszcze raz was uprzedzam. Samochód nie jest skasowany, a pomimo że mieliśmy zapięte pasy szelkowe na ciasno i kaski, kubły sparco, to pilot ma wstrząsnienie mózgu chyba od samego uderzenia o fotel, a ja też niezbyt dobrze się czułem ale już przeszło. No i kręgosłup szyjny bolał. Szyba niestety twarda, gdyby nie kask, to mózg centralnie na ścianie. Już wiem po co są drogie otuliny do klatek bezpieczeństwa. Im wyższy krawężnik tym gorzej.

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-09-18, 21:15   

Nie chce zapeszać a może tez belka sie nieco zniekształciła :cry: oby nie!!!

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-09-18, 23:42   

nawet napewno bedzie krzywa...poszperaj zaly tlni zawias kupisz za 300zl ja kupowalem ostatnio belke kosztowala mnie z extra prawie nowymi gumami w niej 90zl!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: