Witam koledzy w mojej bemce mam silnik 1.8 iS na liczniku około 190 tyś km. Z okoliczy pokrywy rozrządu czasami wydowbywa się dzwięk jak by coś uderzało o tą pokrywe.. Myśle że to może być łańskuch zwracam się z pytaniem czy ten łańsuch jest wymienny i czy dużo jest przytym pracy .Dodam że mam do wymienienia jeszcze uszelniac wału. Czy to jakas trudna rzecz czy można sobie poradzić z tym sam?
było na forum. koszta ok 1500 ale oplaca sie gdy masz zamiar auto trzymac pare (parenascie) lat.. mozesz zrobic drugie 190tys. jak w miare dobrej jakosci lancuch, lyzwy etc. I najlepiej oddac komus kto sie zna tj. do warsztatu samemu to mozna napinac wymienic...
hej,
a czy to przypadkiem nie stukaja popychacze hydrauliczne...??
bo jesli zuzyly sie na pierwszym cylindrze to stuki moga byc mylone ze stukaniem lancucha
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-10-17, 20:27
moze byc wina napinacza a do kolegi Lord'a sa jeszcze potrzebne slizgi ktorych jest kilka sztuk
Jezeli dzwięk grzechotania jest przy schodzeniu z obrotów to oznaka wyciagniętego łańcucha poprostu łańcuch wpada w dragania pomiędzy jednym a drugim kołem rozrządu stąd ten dzwięk jakby dzwoniło o obudowe znam to z autopsji.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
mój miał 175tys i grzechotał ale chodził ładnie, zrobiłem 30tys i zdecydowałem się na wymianę, na początku napinacz (tylko orginał 150zł) i nic to nie dało wymieniłem łańcuch szkoda mi było na orginał za 320zł kupiłem Febi za 110zł i małe kółko napinające za 60zł bo orginał 300zł, okazało się też że odkręciła się jedna śruba ślizgu z lewej luźny łańcuch rozwalił dolny mały ślizg pod kołem na wale (100zł) wystarczyło to na 10tys km i znów jest to samo
teraz czeka mnie wymiana kompletu. W wfk wejcherowo mówią od 1500-2000zł max z częściami.
łańcuch w M42 do 09/93r wystarcza na 160tys km i jest do wymiany ! ,M42 nie jest bezobsługowy!!! nie mylić z M10. M42 jest naprawdę super, ale rozrząd to jego feler dlatego rozrząd IS cały został zmodyfikowany we wrześniu 93 wiem że łańcuch jest dłuższy jedno koło znikneło i nic niepasuje.
łańcuch w M42 do 09/93r wystarcza na 160tys km i jest do wymiany ! ,M42 nie jest bezobsługowy!!! nie mylić z M10. M42 jest naprawdę super, ale rozrząd to jego feler dlatego rozrząd IS cały został zmodyfikowany we wrześniu 93 wiem że łańcuch jest dłuższy jedno koło znikneło i nic niepasuje.
powodzenia
mam pytanie czy w M44 lancuch sie tez cos zmienil poz wzgledem wytrzymalosci. czy tez trzeba sie liczyc z wymiana przy 160 tys. jak bylem w aso sie pytac to mi mowili ze bmw daje dozywotnia gwarancje na lancuch (pewnie pod warunkiem serwisowania w aso). no ale tak mysle ze przy regolarnym zmienianiu oleju nie powinno sie nic dziac.
linka znamy fajny jest , jak kto chce mam real foto z ustawiania rozrządu IS są też pod likniem który podawałem wcześniej, jeśli chodzi o M42 po 9/93 to są lepsze i znam jedną co ma 350tys km i nie chraboli. w M 44 nie słyszałem żeby były podobnie nietrwałe. Gebelsy się zorientowały bo co niektórym trzeba było jeszcze na gwarancji rozrząd i czasem uszczelke pod głowicą wymienić jeszcze.
Ja mam przekulane 185 tyś, i rozrząd jest cicho, wiem że przy 140tyś był wymieniony napinacz. Miałem okazje posłuchać auta z wyjechanym rozrządem, tzn u niego było słychać u mnie nie. Aby to sprawdzić polecam na biegu jałowym wcisnąć pedał gazu i trzymać silnik na obrotach 3000 obr/min... i wtedy będzie słychać czy jest wyjechany czy nie, bardzo specyficzny odgłos, podobnie jak w fiacie 126p słychać ocieranie łańcucha o obudowe.
A teraz jeszcze inna sprawa.
Co to jest ? Zimny silnik, odpalam fure i słysze stukanie, nie jest ciągle, tzn 5s stuka, 5s nie stuka i tak różnie z przerwami do czasu aż się troche silnik rozgrzeje i wtedy zanika całkowicie. Słyszałemże to hydropopychacz PRAWDA Słyszałem również że nie warto robić bo niekiedy nawed nowy stuka, ile w tym prawdy ? może ktoś z was to przechodził.
Pozdrawiam
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
zmień olej-a ( u mnie jak zimno też stukają ale 1-2s na starcie tylko ale mam jeszcze olej gęsty z lata 20W50), hydropopychacze w M42 są trwalsze niż w M40 (a w tym zaczynają stukać od 250tys km czli w co drugiej M40 hehe)
Mój łańcuch był wywleczony jak stara szmata a popychaczki cichutkie aż miło słuchać.
może gęstszy trzeba 10W, 15W ? kup olej za 30zł na próbę ewentualnie wylejesz - silnik sie przeczyści
ja zawsze lałem minerla 15W40 do wszystkich moich beci a zrobiłem nimi pare set tysięcy km, czyli taki jak w instrukcji Szwaby napisały. po za tym w żadnej z moich nikt nie lał syntetyka
Ja leje GTX Magnatec syntetyczny 5W40 i nie stukaja ani sekundy nawet jak auto stoi x dni nie odpalane ... ale ... mialem juz przypadek klikajacego popychacza ... jak mialem naprawde mikro pekniecie w misce olejowej ... zmienilem miske i wszystko git.
Co do lancucha to mam przejechane 220tkm w tym ja zrobilem 20 i kurde albo go nie slychac albo ja nie potrafie tego uslyszec lub oczywiscie 3 mozliwosc ... byl wymieniany w niemcowni zanim auto przyjechalo do PL (widac ze pokrywa zaworow byla sciagana ale z reszta obudow do lancuszka raczej jest wszystko OK albo ja nie widze ... ).
Pozdrawiam.
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
jak mialem naprawde mikro pekniecie w misce olejowej ... zmienilem miske i wszystko git.
hm... a co ma miska do popychaczy olej mi nie znika... tak jak zaleje to po 10 tyś jest tyle samo... widomo prawie tyle samo bo jakaś część zawsze odparuje... to normalne zjawisko prawie niezauważalne na miarce
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
widzisz zadawalem sobie to samo pytanie co ma piernik do wiatraka ... nawet byl watek na ten temat rozpoczety przeze mnie i nikt nie potrafil powiedziec przez co sie tak dzialo ... a jednak przez miske ...
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90