BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m30 w e30 pytania ?
Autor Wiadomo
Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2006-10-18, 16:15   m30 w e30 pytania ?

witam
mam kilka pytan do osob znajacych temat:

po 1.silnik m30 miesci sie podobno w komorze e30 ale ze wzgledu na rozlozenie masy lepiej go przesunac do tylu. czy to prawda jesli tak to o ile ?

po 2.w celu przesuniecia m30 do tylu trzeba przekonstruowac ściane komora silnika/kabina. czy to rawda (moze ma ktos jakies foty)?

po 3. po przesunieciu silnika trzeba zamontowac inne łapy i podpory skrzyni ?
czy pasuja od czegos,cz trzeba je "wyspawać samodzielnie"?

interesuja mnie wszelkie informacje na temat swapu m30 w e30

pozdrowionka

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-10-18, 20:03   

Zdjęcia masz na www.e30.de , nawet jak nie znasz niemieckiego to na fotkach i tak coś zawsze zobaczysz.

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-10-18, 20:08   

Rafi czyzby jakis swapik? :D

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-10-18, 20:32   

Za jakiś tydzień z kawałkiem będę zapodawał M30B35 do e30 także później mogę napisać jak to zrobiłem. Teraz niby jestem przygotowany wstepnie do tej operacji, jednak aby być godnym zaufania muszę to zrobić i wtedy coś pomogę.
pozdrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-18, 20:58   

pogadaj z Głową - on ma u siebie m30 i właśnie ma jakieś inne łapy - wiem, że ludzie brali od niego na wzór

Rafał 

Wysany: 2006-10-18, 21:33   

Piotrek napisa/a:
Rafi czyzby jakis swapik? :D

:lol:

Sosen napisa/a:
...............wtedy coś pomogę.
pozdrawiam
Sosen

ok

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-10-18, 22:42   

Zawieszenie przód przygotowane??

Rafał 

Wysany: 2006-10-18, 23:02   

mnie pytasz ?

ja jestem na razie w fazie zbierania informacji
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2006-10-18, 23:07, w caoci zmieniany 2 razy  

Mauser 

Wysany: 2006-10-18, 23:04   

No to do Ciebie info że trzeba koniecznie przygotowac, natomiast pytanie teraz do sosena

pozatym, ja zbierałem informację i dałem sobie sopkój

sprawdze maila - podeslę info od kolesia który ma w swoiej ten silnik
Proszę (moje pytania i odpowiedzi) :

> Cześć
>
> Wg Twojego opisu wynika że masz 3,5 litra pod maską. Jesli możesz to
> odpowiedz mi proszę na parę podstawowych pytań:
>
Sprzęta kupiłem z przełożonym silnikiem , skrzynią i paroma
przeróbkami,
tylko go wykończyłem bo poprzedniemu właścicielowi zabrakło kasy ( to
było
jeszcze przed otwarciem granic)

> - Z czego silnik?
>
Silnik od e32 735 model m30b35

> - Kupowany ze skrzynią, dyfrem, wałem...?
>
Silnik +skrzynia , wał chyba był przecięty i skrócony, nie jestem
pewien,
tylny most od 325 ze szperą

> - Jeśli chodzi o przekładkę "mechaniczną" to czy dobry mechanik
pracujący 20 lat w zawodzie poradzi sobie z przekładką?

Tak, największy problem jest w tym, że jest strasznie ciasno, ale da się
go upchnąć. Trzeba przyspawać do podłużnic nowe mocowania do poduszek pod
łapy od silnika , lub spawać nowe łapy w oryginalne mocowanie (lepsze
rozwiązanie.)

To samo tyczy się części elektryczno - elektronicznej. Dobrzy
doświadczony elektryk, który będzie miał do dyspozycji schematy poradzi sobie?

Bez problemu, Silnik trzeba kupić z kompletną wiązką od wtryskiwaczy do komputera, komputerem, złączem diagnostycznym i wszystkimi czujnikami ,

> - Komputer, i osprzęt elektryczno - elektroniczny - domyślam się że to elementy które trzebabyło kupić razem z silnikiem

> tak, im więcej będzie przy silniku gratów tym lepiej, najwyżej się
coś wyrzuci,

> - Elementy typu licznik, wskaźniki, układ paliwowy, musiał
byćodpowiedni do Twojego silnika, czy spasowały do E30?

Zegary muszą być od 6-garowca, pomiędzy kabelek od impusów od
obrotomierza chyba fioletowy trzeba podpiąć pod komputer (w325 jest w innym miejscu w
złączu, reszta pasuje. może być problem jeśli masz tempomat i chcesz go zostawić. Dołożyłem zewnętrznę pompę paliwa (na wszelki wypadek, załączaną przez przekaźnik_

> - Koszty - koszt silnika, podzespołów, elementów które trzebabyło
wymienić "przy okzaji" ( np zawieszenie, hamulce, ukł. chłodzenia), oraz koszt robocizny

Koszty nieznane, kupiłem jako całość a na dodatek teraz ceny gratów
poszły ostro w dół . Nie wiem czy nie opłacało by się kupić całej e32 ,
wyjąć silnik i graty a resztę zhandlować na części. Zawieszenie warto trochę obniżyć na pewno uwardzić, ale nie obniżałbym za bardzo bo miska olejowa jest niżej niż w 325 czy 316. myślę że 40/40 lub 50/40 to max, widziałem sprzęty 60/60 i nie dało się tym jechać w koleinach... . Chłodzenie:

Chłodnica od manualnej e34 "5" bez klimy (ale im większa i grubsza tym
lepiej ) Koniecznie trzeba zamontować elektryczny wiatrak załączany
czujnikiem temperatury wody (wiskoza się nie mieści). Silnik grzeje się
bardzo mocno i jak padnie wiatrak to możesz ugotować sprzęta... Hamulce
(tarczowe wentylowane) w zupełności wystarczają, jednak po kilku ostrych
hamowaniach z 150 do 0 zaczynają lekko płynąć, trzeba zalać dobrym
płynem. Ja mam klocki ferodo i nacinane tarcze ate power disk i wszysko jest ok

>
> - To co nie powinno być ważne przy takim silniku - czyli spalanie - jak
to wygląda w rzeczywistości?

Spalanie bardzo przyzwoite trasa 8-9, miasto (nie Warszawa tylko takie bez
świateł )11-12, ostra jazda (160-180 km/h) około 14 , za to powyżej 200
to chyba ze 25 (bo średnio wyszło mi 17,5). Benzyny oczywiście:)

Tyle się dwoiedziałem

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-10-19, 09:24   

Już coś masz Rafi pod projekcik.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-10-19, 09:28   

Mam sprężyny H&R obniżenie 35mm i nówki amorki KONI z regulacją siły tłumienia no i do tego rozpóreczki tylko zastanawiam się czy przednia rozpórka zgra się z kolektorem od 3.5? Wie ktoś coś na ten temat?

e36 318ti compact szrotex

jaras87 

Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-10-19, 11:19   

a nie lepiej jzu ladowac v8 ? bardziej zyciowy projekt moim zdaniem ...

ale jezeli juz.. musze zauwazyc kilka rzeczy ...
w e21 mam ten silnik zaiweszenie 30/30 w tej chwili i miske mam ponad 15cm od asfaltu ! i co najwazniejsze nie wystaje z wozka... nie wiem od ktorego b35 to jest miska...

u siebie mam rozporke prostą zwykłą ..domniemywam ze w polozeniu (przod/tył) kielichów z przodu nie ma ogromnej roznicy ... u mnie miesci sie pod prostą rozporką... ja mam na starym kolektorze... a jest duzy ! dobrze poogladac zdjecia ...

dyfer mam od 316 ;) jezdze na nim jzu rok czasu i nie mam z nim problemów ;] tylko strasznie krotki jest ;P bokami posmigac tez sie da ;) delikatnie ;)

komputer wlozony do schowka powoduje ze ... mozesz sobie conajwyzej tam wladowac nie duzą mape jakis klucz nei duzy nic wiecej -w e21

koszt silnika.. widzialem m30b35 po piątce 1991 rok chyba .. okolo 90tys przebiegu za 2 tys zl . mysle ze dobra inwestycja... ..ledwo dotarty ...

zaiweszenie u mnie jak pisalem 30/30 i co ciekawe ... ktoś tak dobral sprezyny na przod ze zawieszenie jeszcze czasem wybiera nierówności ... z tego co wiem ... we wszystkich trojkach z m30b35 jest deskowate zaweiszenie z przodu !
innej rady nie ma bo inaczej trzeba bedzie czesto witac sie i zegnac z amortyzatorami ;)

warto odrazu pomyslec nad dobrymi hamulcami !! ! w miescie na twardym zaiweszeniu bardzo latwo sie komus wladowac w auto .. ;/ ja jzu nad tym pracuje bo mam serie od 323i dobre jest to ze nieudalo m isie jeszcze ich konkretnie zagrzać ! tzn nie odplywaly mi ... pod tym wzgledem jestem zadowolony ...

spalanie ...u mnie na padnietym silniku i na padnietym gazie ... w szybkiej trasie palila mi 12 gazu predkosci (100-160) zaleznei od warunków ...wieczór/noc
miasto przy normalnej jezdzie 17-18

silnik ratuje lub zmieniam zobacze co powie kompresja .. mam zawsze zaolejona swiece na jednym cylindrze a gaz wywalam najszybciej jak to mozliwe nieserwisowana niewyregulowana strasznie muli auto... biore 4 generacje - wtedy auto posluzy mi jzu na lata :)

a jak bedzie palilo 16 gazu po miescie bedzie git ;)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-10-25, 15:07   

Pare pytan z troche innej, nie zupelnie technicznej strony. Ze da sie go wcisnac to wiadomo, a jak wyglada obsluga takiego silnika (zwlaszcza przy cieciu grodzi i cofnieciu go do tylu), typu wymiana swiec, filtrow, regulacja zaworow itp? Da sie wszedzie bez problemu dojsc, czy najdrobniejsze rzeczy robia sie na maxa upierdliwe? Rzeczywiscie tak zle sie prowadzi, czy da sie z tym zyc? Jazda zima to proszenie sie o klopoty czy niekoniecznie? Podobno sa jakies problemy ze zmieszczeniem go pod maska, tzn z jednej strony miska a z drugiej wystajacy aparat, czy to dotyczy wszystkich M30, czy tylko tych starszych, a np z E34 latwiej da sie wpasowac? Z jakiego modelu/rocznika najlepiej szukac gratow? Buda rzeczywiscie ma takie ciezkie zycie jak mowia legendy i sie rozlazi po paru latach, czy z rozporkami i bez "betonowego" zawieszenia nie powinno byc tak zle? I jakie sa REALNE koszty takiego swapu? Tzn zakladajac zekupuje sie czesci po normalnych cenach a nie dostaje gratisy od kumpli i okazje. Zanim zaczne o tym powaznie myslec to musze wiedziec na jakie koszty byc przygotowanym, bo nie chcialbym zeby w polowie roboty sie okazalo ze nie wyrobie finansowo. No i przede wszystkim czy warto, czy to wcale nie taki potwor jak sie na pierwszy rzut oka wydaje? Jakie wrazenia z jazdy? E34 535 w manualu ma chyba 7,7 do 100, wiec E30 z tym silnikiem powinno chyba fruwac?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

jaras87 

Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-10-25, 15:39   

brunerze ... ;] postaram sie przyblizyc troszeczke na podstawie tego co widze u siebie w e21... z wymiana swiec i inną obsługą nie ma wiekszego problemu ... np wymienilem uszczelke pod pokrywa zaworów wyciagajac samą pokrywe ... pod rozpórką i pod przepluwką dolotem upchnietym kolo kielicha pasazera... ... takze jak sie chce to mozna ... z tego co pamietam dobry zestaw kluczy rozwiazal problem przykrecenia wydechu do kolektorów ... nie bylo z tym specjalnego problemu ... ale jak wkladac islnik to jzu lepiej z kolektorami-tak mi sie wydaje ;) jak sie prowadzi ... jak masz dobre w miare nowe gumy w rozmiarze minimum 205 i w miare niskie ... jezdzi sie tym przyjemnie tryzma sie drogi ok ... a kiedy chcesz to zawija tyłek jak chcesz... generalnie zeby poleciec bokiem na śliskim wystarczy jak depniesz gaz do oporu na chwile ;) zima.. moze nie jezdizlem wiele ale tragedii nie bylo ... na tyl 155/80/kolce na przodzie letnie gumy 195/55 ;) i dało rade...

jak on sie miesci w e21... aparat wchodzi na styk ... opiera sie delikatnie o mocowanie reflektorów/chłodnice miske trzeba dopasować ... u mnie jest idealnie luzy po 5mm max ...
/ja mam graty z 635csichyba/ buda niestety faktycznie ma ciezkie zycie ... jezeli autem jezdzisz duzo=normalnie... musi byc sztywne i rozporka to jest obowiązek!
zwyczajnie przod sie rozjezdza jak zaba... podobno potrafi sie rozjechać w "wzglednie dobrej" budzie tzn nie remontowanej specjalnie poo silnik po dwoch ciezszych sezonach ... jezeli nie ma rozporek.

betonowe zawieszneie jak widac u mnie nie jest koniecznościa... kwestia idealnego dobrania sprezyn ... ... metodą prób i błędów :/

a co do kosztów indywidualnie ... w moje auto w 1998 roku "podobno" wrzucono około 20tys oprocz silnika i budy ... i osobiscie twierdze ze to nie jest grubo przesadzona kwota
sam remont teraz wyjdzie mnie kolo 10tys :/ na czysto...

jest to rakieta jezeli masz 100% zdrowy zadbany silnik ... jezeli silnik nie odmaga tak jak u mnie to jezdzisz jak zwykłą dobrą 323i :/ mimo to przyspieszenie powyzej 130-140km/h to jest poprostu masakra... kiedy silnik zlapie te 4500 obr to poprostu nie ma auta na drodze ktore by dało rade tak przyspieszyc do predkosci 200km/h - to są dosłownie sekundy ... moj pali przy tym tyle oleju ze niezdazylbym dolewac :D

fajnie jest kogos pogonic ;) bezproblemu mozna sobie podjezdzac i przyhamowywać 8) kiedy ktos z przodu wyciska 7-me poty z golfa3 gti przy 150km/h :lol:

Mauser 

Wysany: 2006-10-25, 16:26   

jaras87 napisa/a:

fajnie jest kogos pogonic ;) bezproblemu mozna sobie podjezdzac i przyhamowywać 8) kiedy ktos z przodu wyciska 7-me poty z golfa3 gti przy 150km/h :lol:

golfy trzeba jak najczęściej :lol: :lol: :lol:

filipfil 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-10-30, 16:12   

Golfy? Tylko golfy? Wszystko co się rusza !! :) Najlepszy jest widok jak gościowi w Imprezie STI ( nie 555 , wrc, wrx) kopara nieco opada jak próbuje się uwolnić od namolnej e30 z tyłu :) ) Szczególnie jak troszkę się zna i później widzi napis 316 i z tyłu :) Motocykliści też nie mają łatwego zadania, co prawda zostają na starcie ale pierwszy zakręt i siedzę takiemu ścigantowi na tylnym kole :) . Tak sie złożyło, że ten cytowany mail to moja robota, a dotyczy ona moje go sprzęta. Dodać mogę tylko to, że bez przedniej rozpórki nawet nie próbujcie jeździć, trzeba dorabiać bo seryjna od e30 325 czy 318 nie wchodzi (przeszkadza kolektor dolotowy), a buda ma baaardzo ciężkie zadanie:) Zimą da się jeździć, szczególnie jak ma się zimówki i szperę. Taki zestaw gwarantuje w miarę spokojne pokonanie zimy (na odśnieżonej drodze). Zbyt wolny wjazd w głębszy śnieg gwarantuje zakopanie i problem z jazdą więc: albo szybko albo wcale.
Zdjęcia mojej niuni:
kółko i tarcza
niunia
Silniczek i rozpórka
Reszta sprzęta

Jakby co zapraszam na prv

Mauser 

Wysany: 2006-10-30, 18:26   

tak dokłądnie, cytowany mail to moja rozmowa z Filipem, jak jeszcze zastanawiałem się nad wsadzaniem innego silnika do swojej

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-10-30, 21:29   

filipfil napisa/a:
Golfy? Tylko golfy? Wszystko co się rusza !! :) Najlepszy jest widok jak gościowi w Imprezie STI ( nie 555 , wrc, wrx) kopara nieco opada jak próbuje się uwolnić od namolnej e30 z tyłu :) ) Szczególnie jak troszkę się zna i później widzi napis 316 i z tyłu :) Motocykliści też nie mają łatwego zadania, co prawda zostają na starcie ale pierwszy zakręt i siedzę takiemu ścigantowi na tylnym kole :) . Tak sie złożyło, że ten cytowany mail to moja robota, a dotyczy ona moje go sprzęta. Dodać mogę tylko to, że bez przedniej rozpórki nawet nie próbujcie jeździć, trzeba dorabiać bo seryjna od e30 325 czy 318 nie wchodzi (przeszkadza kolektor dolotowy), a buda ma baaardzo ciężkie zadanie:) Zimą da się jeździć, szczególnie jak ma się zimówki i szperę. Taki zestaw gwarantuje w miarę spokojne pokonanie zimy (na odśnieżonej drodze). Zbyt wolny wjazd w głębszy śnieg gwarantuje zakopanie i problem z jazdą więc: albo szybko albo wcale.
Zdjęcia mojej niuni:
kółko i tarcza
niunia
Silniczek i rozpórka
Reszta sprzęta

Jakby co zapraszam na prv

z tą imprezą to przesadziłeś trochę :wink:

A tak BTW to koleś, który oglądał Twoje auto ( i nim jeździł) kupił w końcu moje, w którym było "tylko" m20...Ciekawe dlaczego :mrgreen:

Pozdro i bez urazy 8)

PioterW: prosze bez OT

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: