Witam.
Pisze tutaj, bo zapewne temat był wałkowany parę razy, ale ja nic nie znalazłem (możliwe ze za słabo szukałem )
Sprawa oczywiście rozchodzi się o olej do wyżej wymienionego silnika.
Kupione autko jeździ na mineralu lotosa, ma już sporo przejechane i dlatego raczej nie chce przechodzić na pół syntetyk, bo obawiam się wycieków a na remont na razie się nie decyduje.
Teraz pytanie, jaki zastosować dobry olej mineralny? Praktycznie każdy to 10w40, a chciał bym żeby silnik był dobrze smarowany przy ostrej jeździe, znalazłem takie cos jak shel helix 15w50 co myślicie o takim oleju?
Ile w praktyce udaje wam się zlać oleju przy wymianie? Podejrzewam ze olej z chłodnicy tez wypadało by dodatkowo zlać?
Sory za zawracanie głowy, ale nie chciał bym żeby moja bunia później cierpiała;)
pozdro
Ostatnio zmieniony przez przem 2006-10-25, 23:48, w caoci zmieniany 1 raz
menelo co do silnika jasne ze sie pomylilem juz poprawione bo to wstyd
jasne ze chodzilo o chlodnice oleju:)
z takimi wynalazkami nie probowalem, i nie wiem czy warto??
a temat jest w tym miejscu zeby juz nie zasmiecac technicznego, jesli to powazny blad to prosze o przeniesienie:)
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-10-26, 00:20
spoko przem, jutro pewnie przeniosa bo dzieci juz spia
u mnie chlodnica oleju zawsze byla zimna i chyba w extremalnych warunkach przechodzi przez nia olej..
ale ja tam sie nie znam 8)
ja leje castrol gtx 3 protection czy jakos tak.podobno jeden z lepszych mineralnych olejow
teraz chyba juz nie ma protection tylko jest Castrol GTX 3 professional . ja kupowalem swoj w sklepie i płacilem chyba 145zl za 4L+1L.
na allegro jest sporo taniej i z niemiec .tez chcialem kupic z allegro ale to byla nie planowana wymiana oleju
olej shella tez nie bedzie zły
menel jak masz caly czas zimna chlodnice nawet latem w upaly to albo masz zapchana albo popsuty termostat
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
lej jaki kolwiek olej - byle dobry i byle mineralny - generalnie na oleju sie nie oszczędza
osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania na allegro z niewiadomych źródeł, bo dzis podrabia się wszystko - oleje także, a produkcja opakowań w dzisejszych czasach, to pryszcz, więc na prawdę nie wiesz co lejesz
jak zaznaczyłeś na poczatku - temat wałkowany był dżiliardy razy, więc nie będziemy go ciągnąć
Konkretnie chodzi o silnik m20b25, z niemiec przyjechał na półsyntetyku 10w40 i w polsce miał lanego Mobila półsyntetyka 10w40 i taki też olej planowałem wlać ale kolega swapowicz Puz zalecił mi lanie tylko mineralnego do lubiących pękać głowic m20b25
Wszędzie pisza że leją półsyntetyk i każdemu kto ma mineralny zalecaja zmienić na półsyntetyk...
No i teraz nie wiem co mam wlać na tym co jest silnik podobno pracował całkiem ładnie, żadnego spalania oleju i klepania zaworów itp. itd. tak bynajmniej zapewnia poprzedni właściciel a jest nim chłopak z forum, do tego wiem gdzie mieszka więc wała mi chyba nie wkręca
Ja ostatnio wymieniałem olej u siebie w m20 i zalałem olej Lubro 20w50 z orlenu. Jest gęstszy i zużycie powinno się zmniejszyć. Zauważyłem wyraźną poprawe pracy silnika na tym oleju. Chodzi wyraźnie równiej na wolnych obrotach, nie ma chwilowych spadków które wcześniej występowały. Dzisiaj sprawdzałem stan i na razie nic nie ubyło. No i cena jest atrakcyjna- niecałe 50zł za 5L
Ostatnio zmieniony przez damiano_e30 2007-07-02, 15:50, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-07-02, 18:54
Lord Lukasz napisa/a:
Pozwoliłem sobie odblokować temat bo dzisiaj od rana przeczytałem chyba z 1000 postów na różnych forach na temat olejów do m20
Konkretnie chodzi o silnik m20b25, z niemiec przyjechał na półsyntetyku 10w40 i w polsce miał lanego Mobila półsyntetyka 10w40 i taki też olej planowałem wlać ale kolega swapowicz Puz zalecił mi lanie tylko mineralnego do lubiących pękać głowic m20b25
Die Grundkonstruktion des M20 geht ja bis in die siebziger Jahre zurück. Damals wurden die Toleranzen an den Lagerstellen auf damalige Ölviskositäten eingestellt. Das Öl mit dem es der 325i M20 Motor am weitesten bringt, ist daher ganz klar: 15 W40. Sehr gute Erfahrungen hat unser Motorspezi Ingo Köth mit Liqui Moly Ölen gemacht.
Wurden die Ölwechselintervalle schon öfters überzogen, wird der Motor sich mit dem neuen Öl auch deutlich besser fahren. Die Reibleistung bei einem Motor mit uraltem Öl steigt deutlich an.
Czemu Puz uważa, że olej mineralny ochroni głowice przed pęknięciem??
ja jeżdżę na półsyntetyku ORLENA, ale myślę, właśnie pokombinować z jakims minerałem...
Silnik (P) Zalecany Magnatec 10W-40 A3/B3 (a,v,w) 4.3 / 4.8
Dobry Magnatec 15W-40 (a,v,w)
Przekładnia ręczna (e,h) 1.2
Przekładnia automatyczna (f,u) 3 (t)
Mechanizm różnicowy SAF-XO (u) 0.9
zaczerpnięte ze strony CASTROLA, VALVOLINE też zaleca 10w-40
JESTEM PEWNY ŻE JEŻELI SILNIK JEŹDZIŁ NA 10W-40 TO NALEŻY GO DALEJ GO TAKIM KARMIĆ. Sam leje półsyntetyk na 8500 km dolałem 1,1 litra, i wydaje mi się że silnik oleju raczej nie bierze tylko puszczła uszczelka na pokrywie zaworów. Jeżeli masz pewność co do silnika to spróbował bym 10w-60 racing z Valvoline, tylko troche drogi
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
No to i ja się podepnę . . . .
Pewnie jak w wielu tematach jestem jednym z niewielu, ale po remoncie głowicy ( silnik z e34 w bdb stanie, ale miał być idealny) zalałem syntetyk mobil, no i . . . . hmmm . . . raczej słychać klepanie, jednak może to cykanie a nie klepanie sam nie wiem . . .
Po 8000 km ubyło może 200-300ml nie więcej. . .
Lać dalej syntetyk, z mobila czy inna firma, czy półsyntetyk, jeśli tak to jaka firma?
Druga sprawa - co z tym termostatem? Termostat w chłodnicy oleju? Coo? O co chodzi?
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
ja po remoncie głowicy, wymyłem miske [co mogłem zresztą]i zalałem MOBILEM1 10w 40, zmieniłem pierścienie przy okazji i po przejechaniu 10 000 km, wszystko ucichło ,typu kllepanie, pobór oleju , widac wszysko się dotarło,jedyny mankament-to znów do wymiany simer na wałku, podejżewam że trzeba zamontować go oczywiście ze skróconą sprezynką i ciut w innym miejscu, widać w starym miejscu jest wałek wyrobiony[ może o milimetr ale trzeba ] wracając na ziemie ,wydaje mi sie ze silniki m20b25-taki tez mam chodziły na mineralu i nie ma co zdziwiac,głównie chodzi tu o temp. wrzenia oleju ,która zapewne przechodzi na korzyśc syntetyka, ale trzeba pilnowac wisca i pompy z termostatem i wymieniac olej co 8500 km[przy gazie np.] i tyle--pzdr :arrow:dodam bo zapomniałem w tych silnikach nawet 1L oleju na 10 000 km to norma i nie ma co panikować, u mie mniej bierze i sie cieszę z tego.
_________________ jedż z butem ,ale nie na kapciu, mów co myślisz, rób co mówisz
Ostatnio zmieniony przez jerzy 2007-07-02, 23:38, w caoci zmieniany 1 raz
do m20b25 leje syntetyk Casrol EDGE lub Castrol RS lub Castrol TWS Motorsport z oznaczeniem 10w60. Jest to lepki olej, od ponad roku jestem zadowolony. 0w40 na pewno nie, ani nawet 5w50. Link:
http://129.35.64.91/bpgli...Document&Click=
Wysany: 2007-07-03, 10:44
jerzy napisa/a:
dodam bo zapomniałem w tych silnikach nawet 1L oleju na 10 000 km to norma i nie ma co panikować, u mie mniej bierze i sie cieszę z tego.
to nie do końca jest tak... producenci, często dają takie zawyżone normy zużycia oleju, ale jak M20 jest w dobrej kondycji, to zuzycie oleju jest nikłe...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Kupiłem Mobila S 10w40 do silnika i do skrzyni Carlube 75w90, pierwsze zdziwienie było jak z mojej skrzyni wylało sie coś czarnego tylko troche podobnego do oleju w ilości 0,5l Jednak prawdą jest że skrzynie w BMW sa trudne do zepsucia i działają nawet bez oleju bo moja działała bez zastrzeżeń
Chce na dniach zmienić olej w M20B20 mam Castrol Magnatec 10W-40 i dużo czytałem opiń posiadaczy BMW że polecają VALVOLINE! OLEJ MaxLife 10W-40 zmienić na taki
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Wysany: 2007-07-20, 20:59
z olejami do silników to nie tak jak do frytek, ciężko wyczuć różnice... brałbym MaX Life, bo przez to że rzadko spotykany może faktycznie jest produkcji Valwoline a o Castrolu krążą rózne historie...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Zaletą Valvoline jest to, że nie jest rozlewany w Polsce, a Castrol jest. Do tego często można trafić na podróbkę Castrola zza wschodniej granicy.
Z tego co wiem, to w Polsce nie rozlewają też: Quaker State, PetroCanada, Motul, Agip. Jak ktoś jeszcze jakieś zna, to niech ktoś dopisze
yo!
lałem zawsze mobila 10w40 teraz polecam VALVOLINE! OLEJ MaxLife 10W-40 bo castrol i mobil w PL to 90% podróbek a do m20 lac najtanszy i tak predzej czy pózniej głowica padnie wiec po co sie pchac w koszty
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2007-07-21, 00:28, w caoci zmieniany 1 raz