BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: slawo
2007-01-04, 18:06
Pasek rozrządu w M20
Autor Wiadomo
LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-10-26, 13:28   Pasek rozrządu w M20

Hello ;)

Zastanawia mnie czy istnieją do M20 paski rozrządu któe są w jakiś sposób wzmocnione (inne materiały, konstrukcja paska, lub jego budowa ...)
Czy do silników doładowanych (np. w Szwecji) stosuje się jakieś mocniejsze paski rozrządu :?: Czy wogole cos takiego istnieje :?:

Słyszał ktoś coś o tym :?

PZDR!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-10-26, 18:46   

Ponieważ czeka mnie właśnie wymiana ten temat również mnie interesuje. Zapytam jeszcze o napinacz - zmieniacie zawsze czy tylko jeśli macie do niego jakieś zastrzeżenia ?
Jaki napinacz (jakiej firmy ) wrazie czego kupić ?
/pozdro.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-10-28, 13:13   

Nikt nic nie wie :?: :|

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-10-28, 18:08   

Jeśli pasek napędza to co dotychczas czyli rozrząd i pompę oleju to mimo doładowania niewiele wzrastają siły przez niego przenoszone a jeśli zostają wymienione sprężyny zaworowe na mocniejsze to i tak wystarczy ewentualna wcześniejsza wymiana a co do rolki napinającej ja stosuję SKF i jak dotąd nie wykazywała uszkodzeń podczas wymiany a wymieniam zawsze razem z paskiem.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-11-02, 08:46   

Kolega mechanik mówi że pasek sam w sobie rzadko pęka. Praprzyczyną są rolki, przegrzewanie się rolek, awaria napinacza. Byle byś nie kupił podróby po prostu.
E30 M332 1991........ ....U__________\

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-11-02, 08:55   

moje M20 lądowało kilka razy na stole z róznych powodów, sprawdzałem stan paska i napinacza zrobilem około 70 tys pasek Gatza napinacz SKF po tym przebiegu własciwie zadnych sladów zuzycia byliśmy w szoku!!!

meles 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: Tychy/Wrocław
Wysany: 2006-11-02, 09:07   

Ja kiedy wymieniałem pasek rozrządu to kupiłem rolkę napinacza SKF i pasek Gates. Wydaje mnie się, ze to wystarczy od strony użytych materiałów, bardziej krytyczny jest chyba "naciąg", lub jak kto woli naprężenie paska. Tam gdzie ja wymieniałem niestety naprężenie sprawdzano organoleptycznie ("Heniek!? Bydzie ten pasek dobrze!? ") co niestety bardzo mnie rozczarowało i gdy spytałem się o przyrząd do pomiaru naciągu to mechanik spojrzał się na mnie jak na kosmitę jakiegoś. :evil:

Po rozmowie z kilkoma innymi mechanikami doszedłem do tego, że zerwanie paska lub zatrzymanie mech. rozdządu podczas pracy silnika najczęściej jest spowodowane właśnie złym naprężeniem paska, lub kiepskiej jakości łożyskiem rolki napinacza, które podnosi znacząco temp. paska i prowadzi do jego przegrzania, lub nadmierniego "odchudzenia" wskutek tarcia (i zerwania), albo zespolenia z rolką; jeżeli jest plastikowa (znane z autopsji :? ); i zatrzymania mech. rozrządu.

dudziak2005 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Sieniawa/Northampton
Wysany: 2007-01-04, 16:41   

podpinam sie pod temat gdyz i moja pszczole to czeka :roll: mam prosbe czy moglby ktos podac przykladowe ceny poszczegolnych czesci.i czy z wymiana paska wymieniacie rowniez i pompe wodna :?:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-01-04, 23:07   

ja zawsze rozwiazauje ten problem tak :D

- jade do Bosch Service do zaprzyjaznionego mechanika :D daje mu 300 pln i montuje mi pasek i rolke - firma mnie nie interesuje - dostaje gwarancje na 60 tys km ze sie nie zerwie :D - warunkiem dochowania gwarancji jest wymiana po 60 tys, a jak sie zerwie - co sie jeszcze nie zadazylo a wymienialem pasek u niego 3 razy :D - mam gwarancje = on placi za ewentualny remont :)

Pozdrawiam.

P.S. U siebie mam teraz pasek boscha i rolke skf.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-01-05, 16:35   Pasek

.....Niestety nie ma "wzmocnionych" pasków do m20 , sprawdzaliśmy w "zaprzyjaźnionym" sklepie , Lukas wie gdzie w Kielcach....pozostaje seria , która w sporcie trzeba po prostu częściej wymieniać.................PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: