BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
nie chodzi na wszystkie cylindry- rozwiazanie problemu
Autor Wiadomo
southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2006-10-28, 16:08   nie chodzi na wszystkie cylindry- rozwiazanie problemu

koszmar..
silnik M50b20 niestety zagazowany (II generacja) w czasie jazdy strzelilo mi niesamowicie ze dwa razy tak ze silnik zgasl. po uruchomieniu (juz na benzynie) silnik pracuje nierowno, podejrzewam ze na 3-4 cylindrach..obroty bardzo niskie..ledwo kreci..
co sie mogło stac? pekniecie swiecy? moze przeplywka sie uszkodzila ?(czy pasuja te od wersji z vanosem? bo ja mam taka kwadratowa boscha a sa nowsze okragle) masakra ...pomocy :cry:

dod.
przedstawie wizualnie: silnik zapala normalnie nie slychac zadnych niepokojacych objawow, zgrzytow... tylko jak wspomnialem nierowno pracuje zamiast wrrrrrrrr jest wrr wrr wrr i wskazowka obrotow zbliza sie do 0 czyli bardzo minimalne. Czy to przeplywka? jakie sa objawy gdyby cos peklo mechanicznie? tj dzwigienka zaworowa albo swieca? zgrzytanie?

prosze powiedzcie, ze nie stalo sie to co Mauserowi
http://forum.beemka-klub....t=17199&start=0
:?
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2006-10-30, 19:29, w caoci zmieniany 2 razy  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-28, 19:19   

odpal i odłącz wtyczkę od przepływki - jeśli to ona padła, to powinno być troche lepiej - oczywiście to tylko w celu sprawdzenia
możliwe też, że dostaje lewe powietrze
zdejmij dekiel i obejrzyj - wcześniej nie odpalaj auta

[ Dodano: Sob Paź 28, 2006 19:20 ]
a co strzeliło - gaz?

southOFheaven 

Wysany: 2006-10-28, 19:38   

jutro zobacze :?
nie przyszlo mi do glowy zeby odpiac ale wydaje ze cos z przeplywka.
Gaz strzelil..niesamowicie..poczatkowo myslalem ze tłok wylecial..a to bylo tak ze silnik mial obrotow ok 1500 a ja troszke docisnalem.. niepotrzebnie..(ruszalem ze skrzyzowania w miescie)
rozgladam sie wiec za przeplywka...czy takie od wersji m52 podejda do m50? i czy pojemnosc silnika wskazuja na rozne przeplywomierze?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-10-28, 19:42   

no to jak strzela gaz, to conajwyżej mógł rozwalic przepływkę - prawdopodobne zaś jest lewe powietrze, a to co pisałem o zaglądaniu pod dekiel od zaworów śmiało sobie możesz olać, bo to z drugiej strony - szkoda nadwyrężać uszczelkę od dekla

zobacz czy w przepłyce normalnie chodzi ta klapka itp - jak masz antywybuch, to on z reguły działa prawidłowo - tylko w ekstremalnych sytuacjach dostaje przepływka - wówczas z reguły ulega uszkodzeniu mechanicznemu, więc da się zobaczyć gołym okiem

southOFheaven 

Wysany: 2006-10-28, 19:51   

aha dzieki, jutro popatrze na to. antywybuch jest i działa...rzuce okiem jeszcze na swiece..jest mozliwosc ze ktoras mogla sie ukruszyc? a chcialbym jeszcze sie zapytac czy w m50 z wczesnej produkcji mialy przeplywomierze klapkowe czy juz na "drut"?

[ Dodano: Pon Paź 30, 2006 8:38 pm ]
otoz problemem okazal sie sam antywybuch. W kolektorze ssacym sa takie trzy otwory z klapkami scisle przylegajace do tegoz kolektora i w momencie strzalu rozerwalo jedna klapke znajdujacą sie w takim ciemnym miejscu, ze nie moglem ją dostrzec. Lapalo lewe powietrze jak cholera (byla taka dziura, ze mozna bylo wlozyc caly kciuk, oczywiscie nic do srodka nie wpadlo bo ta klapka jeszcze sie trzymala na sprezynce). Sprawa zalatwiona u gazownika i jest dobrze. Wymienilem swiece i filtr powietrza..a przeplywomierz jest caly. Sprawny i szczelny dolot to podstawa.
Tak wiec temat mozna zamknac.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: