BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zmiana zaciskow 316 na te z 328
Autor Wiadomo
djscreamvip 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: chrzanow
Wysany: 2006-11-06, 15:45   zmiana zaciskow 316 na te z 328

mam mozliwosc kupna tych zaciskow w stanie idealnym w dobrej cenie tylko prosze o rady gdzie moge taka wymiane zrobic dobry warsztat katowice krakow.obecnie mam zwykly komplet ate i mam bicie chce kupic wentylowane ate +textar . czy tarcze nadal dobierac do 316 wentylowane czy do auta od ktorego pochodza zaciski?

Kruk 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Kwi 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-11-07, 10:51   

Zaciski od 328 na pewno są większe niż w 316 więc i tarcze muszą być większej średnicy.Jak chcesz założyć zaciski od 328 to musisz też kupić tarcze od 328 albo inne ale o takich samych wymiarach.Najwiekszy problem możesz mieć z mocowaniami zacisku do zwrotnicy,podejrzewam że rozstaw śrub jest inny ale jak dobrze pokombinujesz to można dorobić u tokarza podkładki na szerszy rozstaw śrub-widziałem już takie patenty robione przez renomowane firmy tuningowe.Tylko uważaj z takimi przeróbkami bo to hamulce!

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-11-07, 10:57   

nie wiem jak jest w e36 ale podejrzewam że mogą normalnie pasować, jakiś czas temu bez żadnych przeróbek, do e28 zamontowałem zaciski z e32 750i ;)

e36 318ti compact szrotex

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-11-07, 11:34   

qrcze a mialem to dzisiaj rozbreane, to moglem zmierzyc dokladnie rozstaw srob przy zaciskach .. szkoda ze nie przeczytalem tego wczesniej ..

www.system.mimbu.pl

djscreamvip 

Wysany: 2006-11-07, 11:57   

no to mnie troszke zmartwiliscie zalezy mi zeby wszystko bylo cacy bez zbednych przerobek.to od jakiego modelu beda pasowac na100% moze tos juz robil taka zmiane.mysleze jest dobry sposob jesli juz nowki zwykle ate pokrzywilem od temperatury?

kiloff 

Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-11-07, 12:17   

a nie da rady sprawdzic chociazby w OEM-ie czy te rozstawy nie sa takie same ?? bo jakos nie wierze zeby az tak producent sobie komplikowal zycie robiac rozne rozstawy mocowania srob ..

www.system.mimbu.pl

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-11-07, 20:53   

a czy nie jest tak ze w e36 4ro cylindrowki maja inne a 6 scio cylindrowki inne hamulce... tzn chodzi mi o czy w 328 nie sa takie same jak 320 i 325.... ?? poza tym to chyba te sa 1dno tloczkowe wiec tez nie jest to mega rewelacja.. i pokombinuj czy nie taniej Cie wyjdzie kupno NOWYCH SPORTOWYCH TARCZ do 316tki i nowych klockow sportowych... bo kolcki i tarcze i tak bedziesz musial miec nowe... wg mnie lepsze bedzie hamowanie na sportowym zestawie od 316tki niz na fabrycznym z 328... no chyba ze nie masz wentylowanych w 316tce...

luk325 

Doczy: 08 Pa 2004
Skd: Tarnobrzeg
Wysany: 2006-11-07, 21:12   

tarcze we wszystkich e36 maja srednice 286mm. roznica polega na tym ze w 6cio cylindrowych i isach byly wentylowane (szerokosc 22mm) a w 4ro rylindrowych byly lite tarcze (szerokosc 12mm) . jazma sa takie same wiec zaciski pasuja przemiennie w e36.

reasumujac jesli zacisk od 328 to tarcza tez. wszystko bedzie pasowac do 318stki.

djscreamvip 

Wysany: 2006-11-07, 22:46   

zaciski juz kupilem ,obecnie mam nie wentylowane zwykle ate i juz przegrzane i bjace wiec i tak zapowiadala m sie wymiana dlatego chcialem zrobic juz raz a porzadnie .teraz tylko kupic tarcze wentylowane beda to chyba zwykle ate bo nacinane maja rozne opinie klocki jescze nie wiem jakie ale chyba tez ate .koles gwaratuje ze wszystkie gumy sa ok .doradzcie co mozna by jescze zmienic jakie przewody hamulcowe i jaka czesc w tych zaciskach bedzie musiala byc wymieniona zeby byc pewnym .nie znam sie wiec pytam jakies podkladki itd.?z gory chlopaki dzieki

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-11-08, 14:54   

hej,
jesli Twoje hamulce do tej pory dzialaly dobrze to przewody powinny byc ok,
chyba, ze masz w planach SWAP na cos duzego to mozesz pomyslec o wymianie
przewodow elastycznych na takie z oplotem lub chocby na nowe zwykle a jesli nie to niekoniecznie....
i jesli juz sie bawisz w wymiane zaciskow to posprawdzaj te dokladnie (czy prowadnice sa proste, nasmaruj wszystko odpowiednio zeby lekko chodzilo) no i przede wszystkim... wymien caly plyn hamulcowy.

jaqub 

Wysany: 2006-11-08, 17:24   

jesli zmieniasz tez tarcze to dorzuc grosza i kup NACINANE + do tego jakies klocki sportowe... roznica kolosalna wobec seryjnych tarcz i klockow... przewodow nie musisz zmieniac bo seryjne spokojnie starczaja ale jak chcesz to mozesz np. w LBN jest firma ktora robi przewody hamulcowe sportowe ( w oplocie) i jest to niby niewielki koszt bo ok 80pln od szt. jesli zdecydujesz sie na tarcze i klocki sportowe to radze Ci zalac lepszy plyn hamulcowy tj. DOT 5.1 ( ja mam taki w zloto-czarnej puszce chyba BENDIX) i kosztuje ok 50pln za 1 litr (puszka wystarcza!)...

djscreamvip 

Wysany: 2006-11-08, 19:54   

dzieki za info tarcze mysle zimmerman poniewasz na ate sie przejechalem a co brembo jakos zaufania nie mam kocki alboo cos textara no chyba ze pojdzie po mojej mysli to beda EBC GREEN STUFF dwa powody opinia bardzo dobra i ponoc nie pyla tak strasznie jak inne.a nad przewodami tez sie zastanowie .dzieki chlopaki

jaqub 

Wysany: 2006-11-09, 00:34   

ja polecam zestaw ebc turbo groove + green stuff... niektorzy mowia ze glosno dzialaja.. dla mnie sa OKa. a klocki sa mega super bo nie pyla na czarno tylko szaro i nie widac tego tak na felgach... poza tym roznica w hamowaniu (glownie z duzych predkosci do zera) jest niewyobrazalna... tylko do przeciazen trzeba sie przyzwyczaic :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: