BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym.
Autor Wiadomo
Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2006-11-12, 00:16   Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym.

* Do drogi twardej zalicza się drogi o nawierzchni: bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowanej oraz z płyt betonowych.
* Zawracający na drodze z pierwszeństwem przejazdu nie ustępuje pierwszeństwa przejazdu wjeżdżającemu na tą drogę z drogi podporządkowanej.
* Kierujący pojazdem zobowiązany jest do wyłączenia tylnych świateł przeciwmgłowych w przypadku poprawy widoczności na odległość większą jak 50m.
* Holowanie pojazdu na autostradzie dozwolone jest wyłącznie pojazdem "pomocy drogowej".
* Poszerzono obowiązek stosowania pasów bezpieczeństwa również podczas jazdy po innych jak jezdnie drogach twardych.
* Rozszerzono obowiązek używania hełmów ochronnych na wszystkich kierujących i przewożonych motocyklami i motorowerami.
* Uczestnika wypadku drogowego zobowiązano (na żądanie osoby uczestniczącej w tym wypadku) do podawania danych personalnych zarówno swoich jak i posiadacza pojazdu oraz nazwy firmy ubezpieczającej (OC) i numeru polisy.
* Na obszarze zabudowanym wprowadzono zakaz postoju - poza wyznaczonymi w tym celu parkingami - pojazdów lub zespołów pojazdów o DMC powyżej 16 ton lub długości ponad 12 m.
* Rozszerzono obowiązek używania świateł mijania przez całą dobę na okres od 1 października do ostatniego dnia lutego.
* Kierujących motocyklami, motorowerami i pojazdami szynowymi zobowiązano do używania świateł mijania niezależnie od pory dnia i roku.
* Zabroniono przewożenia osób ponad liczbę miejsc określoną w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
* Wprowadzono obowiązek przewożenia dzieci w wieku do 12 lat, które nie przekroczyły 150 cm wzrostu, w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu.
* Wprowadzono pojęcie "młodego kierowcy", który w przypadku otrzymania za naruszenie przepisów ruchu drogowego 22 pkt tracą prawo jazdy bez możliwości jego odzyskania.
* W stosunku do innych niż "młodzi kierowcy" osób zwiększono dopuszczalną ilość punktów za popełnione wykroczenia drogowe do 24.
* Umożliwiono kierowcom zmniejszenie liczby otrzymanych punktów za popełnione wykroczenia drogowe poprzez odbycie stosownego szkolenia (raz w ciągu roku).
* Rozszerzono uprawnienia policji do zatrzymywania praw jazdy kierowców w przypadkach gdy kierowcy ci za popełnione wykroczenia drogowe otrzymali więcej niż:

a) 20 pkt - młodzi kierowcy,
b) 24 pkt - pozostali kierowcy.

* Kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.
* "Kierujący, zmieniając pas ruchu na skrzyżowaniu oznaczonym znakiem C-12 (ruch okrężny) jest obiązany ustąpić pierwszeństwa kierującemu poruszającemu się po pasie ruchu, na który zamierza wjechać (wejść)."
* "Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6 (przejście dla pieszych), D-6a (przejazd dla rowerzystów) albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących (wjeżdżających)."
* Zabrania się zawracania kierującemu pojazdem na skrzyżowaniu, na którym ruch kierowany jest sygnalizatorem kierunkowym S-3.
* Prędkość dopuszczalna w obszarze zabudowanym wynosi:

- 50 km/h w godz. 5:00 - 23:00
- 60 km/h w godz. 23:00 - 5:00

Źródło

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-12, 00:32   

od kiedy to obowiązuje?

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2006-11-12, 00:39   

PioterW napisa/a:
od kiedy to obowiązuje?

Drodzy koledzy KIEROWCY , nowelizacja przepisów była w wakacje :!: :!: :!: gratuluje refleksu :mrgreen:

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-11-12, 01:20   

co znaczy mlody kierowca? taki ktory ma prawko do roku czasu czy jakos inaczej...?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-12, 02:04   

kurde Kujon mądralo - jest tyle dziedzin życia, że za wszystkimi nie nadąrzysz
nie wysyłam listów, to nie znam aktualnej ceny znaczków pocztowych :wink:
... nawet nie wiem czy mi kierunkowaksazy działają :lol:

BM 6 

Pomoga: 7 razy
Doczya: 23 Pa 2004
Skd: Radom
Wysany: 2006-11-12, 10:40   

......... I w związku z powyższym kolejny raz potwierdziło się to, że..............
potrzebny jest na forum taki ktoś, jak Mariusz, który bez względu na porę i czas będzie przypominał o tym co najważniejsze dla naszego bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Wielkie dzięki Mariusz dla Ciebie. Pozdrowienia i całuski ...też(!!!) - M.

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2006-11-12, 11:16   Re: Najistotniejsze zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym.

Mariusz napisa/a:
* Zabrania się zawracania kierującemu pojazdem na skrzyżowaniu, na którym ruch kierowany jest sygnalizatorem kierunkowym S-3.

to ja mam pytanie odnośnie tego przepisu

znak s3 wygląda tak

czyli jak on jest to nie można zawracać :?:

a jak mam taki

to moge zawracać :?: oczywiście jeśli nie ma zakazu

może to śmieszne ale od zawsze mam z tym problemy :(

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-11-12, 12:26   

na sygnalizacji kierunkowej nie mozna zawracac

na normalnych skrzyzowaniach mozna

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-11-12, 12:46   

tak jak mowi kamil.k
zawracanie to podwojny skret w lewo, wiec kierunkowe sygnalizatory nie zezwalaja na taki manewr
zawracac mozesz tylko na sygnalizatorze s1, jesli wczesniej nie bylo znaku zakaz zawracania...

mgr inż. Jędrek ;)

Marcin e30 
obibok :)

Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2006-11-12, 15:17   

czyli już teraz wiem
dzięki

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-12, 15:58   

Marcin e30 napisa/a:
czyli już teraz wiem
dzięki

człowieku ty powinienes to wiedziec dawno :D no chyba ze nie masz jeszcze prawka :mrgreen:

Mariusz 

Wysany: 2006-11-12, 19:11   

Tak, macie rację.
Pełne "kółko" w syganalizacji pozwala na zawrócenie.
Natomiast strzałki wyznaczają możliwy sposób poruszania :)

A nowelizacja: co prawda była już jakiś czas temu, ale kierowcy o tym nie wiedzą, bo mało kto się interesuje przepisami na bieżąco :) Warto przeczytać, zapamiętać ... nikogo nic to nie kosztuje.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-12, 19:17   

dokładnie

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-11-12, 19:45   przepisy

.....Witam !!! Dzieki Mariusz za informacje .Są naprawde potrzebne i warte przypomnienia . Widac , niestety ,że wiele osób ( nie tylko tu na forum , ale w całym kraju ) , nie ma pojęcia o wprowadzanych zmianach.A przepis o zakazie zawracania przy istnieniu sygalizatorów kierunkowych obowiazuje dokładnie od 30 czerwca 1999 roku.Po publikacji tego przepisu w "MOTORZE" dzwoniłem nawet do red.Z.Dexlera w sprawie podstawy prawnej tego przepisu...............Dwukrotnie w odstępach półrocznych w Kielcach zatrzymywałem sie z własnej inicjatywy przy patrolu policyjnym pytając o szczegóły tego przepisu ................żaden policjant nie miał zielonego pojęcia o wprowadzeniu ich w życie.........
Za kolejnym razem zatrzymałem sie przy młodym policjancie i wskazując mu skrzyzowanie z taka sygnalizacją i zadając pytanie , czy na tym skrzyżowaniu wolno zawracać, usłyszałem wreszcie odpowiedź: " Oczywiście ,że nie , sam "sprzedałem" na nim juz pare mandatów"........Wtedy uwierzyłem w mądrych policjantów , czytajacych jednak nowelizacje przepisów.PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-12, 20:16   

Kujon napisa/a:
PioterW napisa/a:
od kiedy to obowiązuje?

Drodzy koledzy KIEROWCY , nowelizacja przepisów była w wakacje :!: :!: :!: gratuluje refleksu :mrgreen:

a mi sie cos nie podoba bo wydaje m isie ze wiekszosc z tych wyzej wymienionych obowiazywala wcześniej wiec nie wiem na czym polegała ta nowelizacja ?:

przeciez od kąd pamietam :
-nie można bylo wozic wiecej osob niz w dowodzie rej.
-trzeba było zapinac pasy
-motocykliści musieli jezdzic w kaskach i na światłach
-zabronione rowniez bylo uzywanie telefonu podczas jazdy bez zestawu głosnomówiącego

jedyne co zauważyłem ,że znowelizowali to ograniczenie do 50 km/h w dzień

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-11-12, 20:54   ###

.....No fakt , tym razem Kujon ma nienajlepszy refleks.Oczywiście ,że wszystko oprócz zróżnicowania prędkości na obszarze zabudowanym obowiązywało "nieco" wcześniej.......Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Mariusz 

Wysany: 2006-11-12, 23:30   

Kto jak kto, ale policjanci (obowiązkowo z Ruchu Drogowego) muszą być na bieżąco jeśli chodzi o przepisy związane z ich sekcją. Przy każdej zmianie/nowelizacji przełożony informuje podwładnych o zaistniałych zmianach.
Nie zmienia to jednak faktu, że "drogówka" to sekcja do której daje się ludzi, którzy sami nie wiedzą co chcą robić w tej Policji ... aczkolwiek nie można zapominać o tych, którzy świadomie wybierają tą sekcję, a następnie stają się specjalistami w tej dziedzinie :) Tylko zazwyczaj tacy funkcjonariusze siedzą za biurkiem, a nie kontrolują ruch drogowy na drodze. Z wiadomych powodów ;)

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-11-12, 23:42   

Mariusz czyzbys siedzial przy biurku... za monitorem tego komputera... od punkcikow...???

:mrgreen:

Mariusz 

Wysany: 2006-11-13, 00:01   

Oj nie ;)
Zupełnie inna sekcja ;)

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-11-13, 00:05   

ja tam ostatnio w katowicach miałem przeprawę z czarną vectrą :mrgreen: myslałem ze kolesie chcą się scigac , no to uciekałem dopóki koles z tira przez cb radio nie uswiadomił mi kto się ze mną sciga.

Posłusznie sam zjechałem i poprosiłem o najnizszy wymiar kary :wink:

bmw 120 wymięka przy tej vectrze :x

Mariusz 

Wysany: 2006-11-13, 01:20   

Oscypek napisa/a:
ja tam ostatnio w katowicach miałem przeprawę z czarną vectrą :mrgreen: myslałem ze kolesie chcą się scigac , no to uciekałem dopóki koles z tira przez cb radio nie uswiadomił mi kto się ze mną sciga.

Posłusznie sam zjechałem i poprosiłem o najnizszy wymiar kary :wink:

bmw 120 wymięka przy tej vectrze :x

TO forum chyba wyrosło z takich opowiastek ...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-13, 01:30   

co Ty - z tego się nie wyrasta :D

Kujon 

Wysany: 2006-11-13, 09:31   Re: ###

henry napisa/a:
.....No fakt , tym razem Kujon ma nienajlepszy refleks.Oczywiście ,że wszystko oprócz zróżnicowania prędkości na obszarze zabudowanym obowiązywało "nieco" wcześniej.......Pozdrawiam - henry

przecież 90 % tych rzeczy obowiązuje juz od dawna , nie kompromitujcie się, w wakacje weszło m.in o "młodych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach....

Mariusz 

Wysany: 2006-11-13, 11:29   Re: ###

Kujon napisa/a:
przecież 90 % tych rzeczy obowiązuje juz od dawna , nie kompromitujcie się, w wakacje weszło m.in o "młodych kierowcach" , zielonych listkach itp pierdółach....

To idź na ulicę i zapytaj pierwszego lepszego kierowcę o jeden z tych punktów ... albo zapytaj o nowelizację przepisów. Ciekawe czy któryś będzie wiedział o co chodzi ...

Kujon 

Wysany: 2006-11-13, 12:04   Re: ###

Mariusz napisa/a:
Kujon napisa/a:

To idź na ulicę i zapytaj pierwszego lepszego kierowcę o jeden z tych punktów ... albo zapytaj o nowelizację przepisów. Ciekawe czy któryś będzie wiedział o co chodzi ...

Obawiam się że masz rację :evil:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: