Witam, kolega ma mega problem. Posiada auto marki BMW , typoszeregu E34 z silnikiem M40b18.
Problem jest taki, ze po założeniu zimówek 215 na tył i 205 na przód w ogóle nie ma bata , żeby ruszyć normalnie. Na 1, 2, 3 biegu mieli i nie jedzie. Normalnie zaczyna jechać dopiero około 100 km/h.
Kolega nie był na hamowni, ale podobno ma wałek ostrzejszy, wydech Schnitzer'a, barany, stożek K&N, program od Chojnackiego i coś z dyfrem i skrzynią.
Podobno po tych zmianach ma 150-160KM, choć nie był na hamowni.
Czy problemem jest ogromna moc samochodu? Czy opony?
Jechałem z nim i daje radę 525i. Naprawdę szybki samochód, tylko buja się dopiero od 150 km/h.
Na autostradzie po Hanowerem osiągnęlismy 225 km/h.
Myślę że to kwestia doboru opon.
Z mocą wszystko OK, ale niech koniecznie podjedzie na hamownię bo
może tam być 200 koni skoro daje rade 525i.
A i koniecznie zaproś kolegę na forum, może wklei jakieś foty.
sie ma
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-15, 21:33
Łukasz bo 518tki mają taki ukryty przycisk zmieniający wartośc przyspieszenia ziemskiego oddziałującego na pojazd i jego zawartośc poczawszy od opon, także musisz wyłączyc to ustrojstwo ... inaczej auto nie będzie miało trakcji I może na niewielkiej hopie odrywać sie od ziemi
Numero tre: ja w mojej e30 mam ten sam silnik po podobnych przeróbkach i (SORRY!!!), ale nie uwierze, że cięższa piątka nie jedzie do trójki.... Moje e 30 stoi w miejscu do dwa do odcinki i na trzy (okolice 3,0 - 3,5 tysia) jedzie... Więc niewykonalne jest, że coś cięższego nie jest w stanie jechać Aha, mam moc (wczoraj) zmierzoną na hamowni - 164KM
Pozdro
LJ
_________________ e34 2,5Vanos
Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA
wszystko już jasne, padnięte sprzęgło i opony z 97 roku pewnie też się przyczyniły trochę. Auto już w warsztacie.
Dzięki wszystkim w imieniu kolegi za podpowiedzi.
Pozdrawiam.