BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tarcze hamulcowe i klocki - 325i touring
Autor Wiadomo
sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-11-13, 20:59   Tarcze hamulcowe i klocki - 325i touring

Witam

Juz mnie zzea zlosc - nie dalej jak 10 tys km temu (w sierpniu) zalozylem komplet nowych tarcz i klockow na przednia os firmy delphi (niby dobre - spieszylo mi sie wiec kupilem) no i po paru hamowaniach zrobil sie kibel - na poczatku delikatnie drzaly ale to co sie dzieje teraz to juz masakra - wyrywa mi kiere z rak przy hamowaniu a jak awaryjnie hamuje na trasie no 160 --- 40 to wali dym z klockow. Moze mi ktos polecic naprawde dobry, sprawdzony zestaw hamulcow na przednia os do 325i dla osoby ktora jezdzi dosc szybko 50/50 przebiegu trasa-miasto....nie moga to byc zadne wyczynowe hamulce bo autem jezdzi zona z coreczka - ma hamowac jak seryjne 325i - dla mnie wystarczajaco dobrze - tylko ma byc wytrzymale - po prostu nie chce wyrzucac znowu kasy w bloto.

Dziekuje :D

P.S. Jezeli ktos mialby mozliwosc zalatwienia takiego zestawiku w dobrej cenie to prosze o kontakt.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-13, 21:39   

Kup w salonie tarcze ATE-BMW i klocki Textar. zestaw przód kosztuje ok. 560zł (160zł klocki i tarcza 200 sztuka). To samo tył.
Nie ma powodów do narzekań, cena jest za jakośc, a jakośc jest wysoka...może klocki nieco pylą :wink:
Pozdro :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-14, 22:38   

spoko MAcku - dzieki za rade :)

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-11-16, 13:23   

lub ate power disc i klocki textra lub ate troche taniej a efekt zaskakujacy

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-16, 13:56   

Powerdisców w salonie nie znajdziesz, a chodzi o jakoś częsci BMW a nie zamienników. Jakiś czas temu postanowiłem dołożyc do części orginalnych i nie żałuję :!:

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-11-16, 14:24   

hehehe power disc to nie jest byle jaki zamiennik (ciezko to zamiennikiem nazwac bo to troche inna tarcza ) cena jak w salonie tylko ze jest nacinana, mam takowe i nie zaluje jak masa ludzi z forum co je kupila i poleca.... co do jakosci to jest taka sama co salonowa racza

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-16, 15:10   

Wiesz chodzi o to, że opinie sa bardzo rozbiezne na temat jakości najróżniejszych zamienników (klocki tarcze itd) a ja się już przekonałem, że podzespoły z logo BMW sa innej (czytaj: lepszej) jakości.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-17, 07:34   

Cypis, ale sarna napisal ze nie chce zadnych sportowych itp, a Ty mu proponujesz nacinane. Poza tym ATE pod wzgledem jakosci tez nie sa jakies rewelacyjne, znam osoby ktorym sie pokrzywily, u nas na forum tez ktos o tym pisal.

Sarna, czemu pytasz o klocki? Pamietam ze kiedys bardzo zachwalales Jurida, cos sie zmienilo?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-11-17, 08:16   

Cytat:
Kup w salonie tarcze ATE-BMW i klocki Textar. zestaw przód kosztuje ok. 560zł (160zł klocki i tarcza 200 sztuka). To samo tył.
Nie ma powodów do narzekań, cena jest za jakośc, a jakośc jest wysoka...może klocki nieco pylą Wink
Pozdro

:shock: :shock: :shock: Zamówiłem sobie w sklepie tarcze ATE PowerDisc do przodu i kosztować mnie będą 107zł sztuka !! !! (cena dla mnie jako pracownika, normalnie na sklepie 135zl kosztuje) zwykłe ATE są 20zł tańsze więc nie wiem skąd masz te ceny :shock:

Co do logo bmw to czytalem ostatnio jakąś gazetke i np. guma od filtra do przepływki kosztuje w serwisie pewnie ze 100zł i ma logo bmw, ja taką samą samawiam na sklep za 40zł i różni sie tym że ma zeszlifowane logo a tak naprawde to jest ta sama guma, sa na niej nabite te same numery z tym że w miejscu gdzie na tej z servisu jest logo na mojej jest ślad po szlifierce :lol:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-17, 16:39   

Ale guma nie spełnia tak waznego zadania jak hamulce :!: zastanów się co piszesz :!:
Poza tym już 3 raz powtarzam że jakośc części orginalnych jest lepsza od zamienników stąd ich wyższa cena. ale w przypadku układu hamulcowego nie należy oszczędzać i kupowac to co najlepsze. Na powerdiskach Marcinowi będzie szybko zżerac klocki, a fabryczny zestaw zapewni bardzo dobre hamowanie przy niedużym zużyciu okładzin i tarcz :idea:

jak 2 lataka temusię pytałem Filipa z radomia który pracuje w salone BMW to mówił ze z kocków Juridy i Texary szły na 1 montaż :idea:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-11-17, 16:59   

Guma to był przykład !! !!!!!! sprawa dotyczy innych też częsci, pozatym uważasz że sa oryginalne tarcze ATE i tarcze ATE zamienniki ?? ?? bo nie bardzo rozumie o co chodzi, kup sobie te tarcze ATE z servisu za 200zł , ja sobie kupie te ATE co mam w hurtowni i porównamy, pudełko być może będzie odrobine inne a zawartośc czyli tarcza będą identyczne !! ! (nie mówie o wyglądzie tylko o numerach wybitych na tarczy)

E36 325i qp

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-17, 18:51   

skoro tak uwazasz to twoja sprawa :idea: ale owszem zamiennik z IC a orginał z salonu to 2 części o innej jakości :idea:

Bruner 

Wysany: 2006-11-17, 19:09   

Smasher, Lord Lukasz ma racje! Zapytaj np Marasa jak sa robione panewki w Gdanskim dawnym Bimecie, czyli obecnie Federal Mogul. Te same czesci z tej samej maszyny, nawet z tej samej partii przez jakis czas sa pakowane w oryginalne pudelko ze znaczkiem producenta, a za chwile zmienia sie tylko pudleko i przeznaczenie czesci na "aftermarket" Z innymi cesciami podobnie - kiedys w serwisie BMW kupowalem koncowke drazka do E30, ta sama czesc tego samego producenta we tym samym sklepie kosztowala 2 razy wiecej jesli na pudelku byl znaczek BMW, a jesli zamiast niego na pudelku byl znaczek Febi (jesli dobrze pamietam) to cena spadala. Producent w obu przypadkach ten sam. Inne czesci podobnie, kiedys pracowalem u dealera Opla i tam bylo identycznie! Jaki widzisz sens w przeplacaniu? Nie mowimy tu o kupowaniu czesci firmy krzak zamiast markowych, ale o kupowaniu tych samych czesci tych samych producentow ale w roznych opakowaniach i za rozna cene.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-17, 19:24   

sens w przepłacaniu jest taki że nic ci sie po tygodniu nie pognie nie pokrzywi nie zeszkli, niebędzie piszczeć i BĘDZIE HAMOWAĆ ... ja po prostu byłem przerazony opiniami ludzi którzy kupowali zamienniki dlatego postanowiłem kupic hamulce w salonie i się nie zawiodłem ... poza tym BMWM może cos na ten temat powiedzieć :idea:

Bruner 

Wysany: 2006-11-17, 19:33   

Ok, napisze to jeszcze raz. Mamy 2 czesci, skoro o hamulcach mowa to niech to beda klocki Textara montowane na 1 montaz w fabryce i do kupienia w serwisie jako oryginaly BMW:
1) producent Textar, pudelko ze znaczkiem BMW, nr czesci xxx 1234, cena = X zl
2) producent Textar, pudelko ze znaczkiem Textar , nr czesci xxx 1234, cena = 1/2 X
Ta sama czesc, tego samego producenta, z tym samym numerem, czesto nawet robiona na tej samej maszynie w tej samej serii produkcyjnej, tylko z przeznaczeniem dla firmy BMW lub bezposrednio na rynek czesci zamiennych i dlatego tansza lub drozsza. Co i dlaczego tu ma sie zeszklic, wykrzywic, rozpasc lub zepsuc?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-11-17, 19:51   

Michał nie musisz mi tłumaczyć od zera bo ja Cię doskonale rozumiem ale to mnie nie przekonuje :idea: Nie sądze aby były to te same części w przypadku BMW. Nie powiem Ci na czym polega różnica :!: , ale wole dopłacić i czuć się pewnie niż zapłacic za coś co się zaraz sp***
Nie porównuj Opla do BMW :wink:
poza tym mówie konkretnie o tarczach :idea: nie wiem czy taki sam dzinx może miec miejsce w przypadku innych podzespołów

zietas 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2006-11-17, 21:38   

akurat jestem pracownikiem serwisu opla i wiem cos na temat niby oryginalnych czesci,otoz w pudelkach ze znaczkiem GM niekryje sie nic innego jak czesci dostepne ogulnie np.fota doskonalym przykladem sa elementy zaw.FEBI,TRW,LAMFORDER,itpzdarza sie ze otwierajac kartonik z tzw oryginalem mamy w srodku drugi kartonik npFEBI.bmw robi to samo i ine marki tez mam duzo znajomych np u POSLUSZNEGO i potwierdza.Przewaga natomiast oryginalu jest to ze mamy na niego 2 letnia gwarancje(0pel)pod warunkiem montazu u dielera i to jest plus.Minus tych czesci to cena wynikajaca z zajebistej marzy delera !

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-18, 00:49   

marza min. 40 % ceny :D - cos o tym wiem :)

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2006-11-18, 02:39   

kolega smasherte30 ma racje pod wzgledem hamulcow

zakladalem ful tarcz do bmw i dalej zakladam
np ate to nie jest to samo co tarcza z aso bmw
na ate bylo duzo zwrotow reklamacji krzywily sie
swojego czasu to bylo ok 1.5 temu nacinane ate byly drogie pozniej stanialy i jakis czas ich wogole nie bylo ,gdyz to byl straszny bubel kazde jedne bily co monowalem i w zadnej hurtowni przez ok 3mies nie byly dostepne
klocki w aso sa to jurid i textar
i to nie sa te same co sprzedawane np w focie
np juridy to sa sprzedawane jurid*d to nic nie ma wspolnego z org w aso
prawie jak orginal sa juridy*j a to cena sporo wyzsza
juridy *d ok 75zl to z *j ok 145zl
nie jestem pewien czy tarcze z aso to ate bo na nich nie ma napisu ate
nawet jezeli ate to nie sa te same co w focie
to sa zamawiane przez bmw np od ate i robione wedlug normy wymagania bmw,a nie jak masowa produkcja
wyraznym przyklade,m sa klocki jurid
czesci produkowane przez np ate, jurid itp maja oznaczenia literowe przy tym samym nr
ktos kupi jurid za 75zli powie ze to samo co w aso
a to nie prawda
jezeli kupi z litera j to ma prawie to samo co w aso
mam klienta ktory ostro jezdzi zakladal kazde tarcze ate,ate nacinane, brembo,itp kaze mu w ciagu ok 5mies bily
zalozyl org bmw i jest spokuj

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-11-18, 08:59   

OK może tarcze to odrębny przypadek alle jestem pewny że 90% części sprzedawanych w serwisie i w sklepie to to samo !! !! tam nażucają marże 60-70% na niktóre części tylko dlatego że jest na nich znaczek. Sprzedaje tego sporo dziennie i wiem coś o tym, w tygodniu jak znajde chwile czasu moge zrobić fotorelacje :D części ze startym znaczkiem producenta

E36 325i qp

bmwm 

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2006-11-18, 10:29   

wiem
niektore czesci maja strtr znaczki bmw a posiadaja nr bmw i sa sprzedawane w sklepach hurtowniach
sam mam takie czesci w ofercie
tarcze klocki jest odrebny przypadek
tak samo amortyzatory tez sa w aso lepsze np bilstein

zietas 

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2006-11-18, 14:22   

pamietajcie o tym ze klocki np. TEXTAR jest kilka rodzaji w zaleznosci od twardosci itp. np do e30 w focie mamy po 130 ale tez i po 300zl i te drugie proponuje nam np aso.My w OPLU mamy tez tzw gorsze (uslugi blyskawiczne ) i tzw lepsze i to klijent decyduje czym bedzie hamowal>ale np. do OMEGI B lucas kosztuje 360zl a przy dobrej nodze i jeszcze w automacie leci w 20 tys.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: