Witam , mam pytanie jakim mometem dokreca sie lozyska w kolach zarowno przod jak i tyl , bo zamierzam wymienic kpl.
Generalnie chodzi o to czy z calej pary czy lepiej to zrobic dynamometrem????
Tylko i wyłącznie kluczem dynamometrycznym. Za mocne dociągnięcie stworzy opory, a za lekkie bicia i szybsze wylatanie kołyski. Poza tym własciwe osadzenie łozysk jest też niezmiernie ważne i co tu mówic - cholernie ciężkie. Najlepiej robic to na prasie.. więc odradzam robic to samemu i odsyłam do mechaniora. Koszt to 50zł za strone. co najwazniejsze zaoszczędzisz nerwów i stresa. co do wartości Nm, to w ksiązce servisowej jest podany moment.
W Etzoldzie pisze tylko o przedniej nakrętce i to dokręcanie momentem 290 Nm, na temat tylnego łożyska nie ma słowa
Przód robota dosyć prosta i zajmuje jak się ma narzędzia około godziny, tyłu nie robiłem ale tam jest więcej zabawy bo trzeba półoś odkręcić itp. Na forum jest dokładny opis autorstwa Korzucha jak to zrobić
ubott napisa/a:
przeciez tam sa piasty zintegrowane z lozyskiem (przynajmniej przod)....
Skoro o łożyskach, mam problem bo któreś buczy... ale krtóre nie moge wyczuć... najbardziej odczuwalne na felach 9x16 et 15... coś strasznego... na zimówkach praktycznie niesłyszlne
które łożyska szybciej siadają, tył czy przód ?
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
W moim przypadku huczały z obydwu stron. Wymieniłem dźwięk się zmienił, ale pozostał. Już teraz wiem że winne za to jest łożysko podpory wału. Dźwięk rozchodzi siępo budzie i dociera z właśnie z tyłu auta.
[quote="Adi"]W Etzoldzie pisze tylko o przedniej nakrętce i to dokręcanie momentem 290 Nm, na temat tylnego łożyska nie ma słowa
Przód robota dosyć prosta i zajmuje jak się ma narzędzia około godziny, tyłu nie robiłem ale tam jest więcej zabawy bo trzeba półoś odkręcić itp. Na forum jest dokładny opis autorstwa Korzucha jak to zrobić
Kurcze cos nie moge znalezc tego posta o wymianie łożysk kolegi Korzucha , moze masz linka??? Chodzi mi oczywiscie o tyl bo sprawa z przodem jest dziecinnie prosta .
Czy jesli chodzi o tyl to trzeba uzywac prasy do wybicia starych lozysk ??
W Etzoldzie pisze tylko o przedniej nakrętce i to dokręcanie momentem 290 Nm, na temat tylnego łożyska nie ma słowa
Kurcze cos nie moge znalezc tego posta o wymianie łożysk kolegi Korzucha , moze masz linka??? Chodzi mi oczywiscie o tyl bo sprawa z przodem jest dziecinnie prosta .