BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kontrolka świateł mijania
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-11-24, 23:14   Kontrolka świateł mijania

Jest czy jej nie ma?
Ja jak wyhodzę z auta, światła zaświecone, no i kontrolka żadna nie świeci:/

Jeśli jest to która to jest, a jeśli nie ma, to w jaki sposób wyczarować, żebym po dojściu do domu, i spojżeniu przez okno na moją dziewczynę, nie musiał złazić i wyłączać świateł które to okazało się że są zapalone...
Jest jakiś w miarę prosty sposób z jakąś kontrolką, diodę w innym miejscu zainstalować, jak ewentualnie podłączyć, do których kabli ( konkretnie do których...)?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-25, 00:12   

dobrym sposobem jest nawyk :wink:
w nocy widać, bo się świecą zegary, a nad włącznikiem jest podświetlenie ikonki świateł - niestety w dzień słabo widoczne (zwłaszcza, że kierownica zasłania)
Ostatnio zmieniony przez duchPW 2006-11-25, 15:48, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-11-25, 06:34   

najlepszy jest taki układ ktory piszczy dajac znak ze nie wylaczylismy swiateł :grin:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-11-25, 15:04   

hej,
tak wiec panowie... lampki nad wlacznikiem swiatel swieca gdy wlaczona jest stacyjka...
a kontrolka swiatel w e30 jest - tzn ja mam, w zegarach....
swieci na zielono i jest umiejscowiona na lewo od kontrolek swiatel przeciw mgielnych...
jak zrobie zdjecie to wrzuce na forum...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-11-25, 15:47   

tomcat944 napisa/a:
hej,
tak wiec panowie... lampki nad wlacznikiem swiatel swieca gdy wlaczona jest stacyjka...
swieci na zielono i jest umiejscowiona na lewo od kontrolek swiatel przeciw mgielnych...

[url=http://img299.images...zv6.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img301.images...uy4.jpg]Obrazek[/URL]

:oops: sorry - tak właśnie jest ... ostatnio mało jeżdżę :oops:

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-11-25, 16:00   

PioterW napisa/a:
tomcat944 napisa/a:
hej,

[url=http://img299.images...zv6.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img301.images...uy4.jpg]Obrazek[/URL]

:oops: sorry - tak właśnie jest ... ostatnio mało jeżdżę :oops:

ale nie jest tak we wszystkich, ja nie mam i w instrukcji obsługi też tego nie ma

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-11-25, 16:29   

W wąskiej lampie(5szte30) też nie spotkałem takiej kontrolki.Moze ktoś wyjaśnić co to za opcja?

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2006-11-25, 16:55   

Moja wąska lampa też nie ma i nie widać żeby miała jaki kolwiek nadruk na dwóch zewnętrznych kontrolkach. Mam zapasowe zegary z 318 w szerokiej lampie i tam jest tak samo, a może wszyscy mamy przepalone żarówki (ja dopiro 2 miechy temu zauważyłem u kumpla że komp przy szyberdachu też ma żarówkę) i po prostu powinienna się świecić cała prostokątna kontrolka na zielono.

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-11-25, 17:23   

hej,
kontrolka do swiatel pozycyjnych i mijania nie ma nadruku....
maja go kontrolki do swiatel przeciw mgielnych...

zajzyjcie pod zegary, moze to rzeczywiscie zaroweczka....
jak patrzycie od spodu to jest to pierwszy kabelek z prawej strony (dwuzylowy...)

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2006-11-25, 17:41   

zobaczcie jak to jest opisane w instrukcji z 1987r.

moje auto jesr 12.87 i mam dokładnie jak na rysunku, kupiłem ostatnio zegary z 318 bodajże z 90r. i jest tak samo
z tyłu na zegarach jest wybity dodatkowo symbol czego dotyczy dana kontrolka

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-11-25, 19:15   

Kiedyś ktoś wrzucał na technicznym jak to podłaczyć i jeżeli pamięć mnie nie myli to podłaczona pod światła była pierwsza od lewej kontrolka która właśnie świeci na zielono ale ja się nie spotkałem żeby to seryjnie było podłączone :roll:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-26, 13:16   

Fabrycznie w E30 nie ma kontrolki swiatel mijania, ale bardzo latwo cos takiego zrobic, mialem taki patent w ecie. Zarowka byla wlozona w puste miejsce (w moim przypadku byla to zielona kontrolka taka jak u Tomcata - nie ma nadruku bo to dzielo ktoregos z poprzednich wlascicieli a nie fabryki) i zasilanie pociagniete 2 kabelkami od podswietlenia deski rozdzielczej. Proste i skuteczne, na dodatek do zrobienia w kilkanascie minut, oprawka do zarowki juz jest, wystarczy wyjac zegary i poprowadzic kilka cm kabelka od podswietlenia i przylutowac.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-26, 15:17   

taka kontrolka na nic sie nie zda.skoro nie widzimy ze pala sie swiatła to tego tez nie zobaczymy

jesli juz cos kombinowac to lepiej z czyms co daje sygnał dzwiekowy.takie układy kosztuja grosze

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-26, 15:32   

Czyli wg Ciebie kontrolka np recznego czy cisnienia oleju tez jest niewidoczna? To co napisalem sprawdza sie bardzo dobrze, nie trzeba macac wlacznika zeby sprawdzic czy sa zapalone swiatla. Podswietlenia deski w dzien nie widac, ale kontrolka jest bardzo wyrazna, tak samo jak wszystkie pozostale pod wskaznikami. Oczywiscie jak ktos chce to moze zamontowac sobie jakis bzyczek, ale to co napisalem to najprostsza metoda, a ma ta dodatkowa zalete ze nie dziala na nerwy jak np wypuszczasz pasazera przy wlaczonym silniku :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2006-11-26, 16:59   

no jakby mi sie paliła po wyjeciu kluczyka ktoras kontrolka to watpie zebym zauwazyl.w czasie jazdy co innego ale nie podczas wysiadania.zatrzymuje sie łape za kluczyk i juz mnie nie ma w aucie.patrze sie czy nie przywale drzwiami w auto ktore stoi obok a nie na kontrolki

jeszcze nie zadazylo mi sie nie zgasic swiateł a nawet jesli bym nie zgasił to zawsze :mrgreen:
jak wysiade to sie ogladam tak na wszelki wypadek.taki nawyk :lol:

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-11-26, 18:13   

a ja mam w każdej e30 kontrolke mijania :)
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

Mauser 

Wysany: 2006-11-26, 18:23   

Widzę że raz jest kontrolka raz jej nie ma....

W służbowej astrze jest jakiś sygnał dźwiękowy który piszczy jak się otworzy drzwi i właśnie tak chyba miałoby to wyglądać; które kabelki podpinać jeslibym chciał właśnie coś takiego w swojej zrobić? Nie mam pojęcia któreby to były, no i chyba jakiś przekaźnik czy cuś trzebaby zamontować...

Kontrolka powinna wystarczyć, no ale sygnał przy otwarciu drzwi byłby lepsiejszy...

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-11-26, 20:48   

kontrolka to samoroba bylo na tym forum albo innym jak to zrobic zgadzam sie!! piszczyk jest bardzo dobrym rozwiazaniem koszt 2,5zl sprawdza sie perfekcyjnie, kotrolka przydaje sie teraz zebysmy wiedzieli czy mamty swiatla czy nie jak jedziemy ....chyba ze ktos robi tak jak ja i zwsze jezdzi na swiatlach :P P

Mauser 

Wysany: 2006-11-26, 21:44   

szukałem przepisu na tym forum i niestety był odnośnik do innego który nie działa:/

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-11-26, 22:14   "kontrolka" świateł

......Patent jest prosty............... Buzzer na 12 V podłączyc między + świateł pozycyjnych a wyłącznik drzwiowy ( obojetnie które drzwi , moga byc od kierowcy , a i tak sa wszystkie najczęściej razem połączone , przynajmniej w E30 ) i juz "układ" działa.........

Moim zdaniem inne zadanie ma "prawdziwa" kontrolka świateł mijania....Ta jest po to by teraz , nie zapłacic za "niemanie" świateł.Nie widziałem na schematach E30 kontrolki świateł mijania , ani świateł pozycyjnych .Warto to dorobić .Wystarczy podłączyc odpowiednia diodę LED pod styk wyłącznika świateł mijania i "masę"...........PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2006-11-27, 15:09   

Bruner napisa/a:
Oczywiscie jak ktos chce to moze zamontowac sobie jakis bzyczek, ale to co napisalem to najprostsza metoda, a ma ta dodatkowa zalete ze nie dziala na nerwy jak np wypuszczasz pasazera przy wlaczonym silniku :wink:

Miałem coś takiego w vectrze zamontowane i to chyba seryjne. I buczało tylko jak był wyłaczony silnik!! i tylko jak się drzwi kierowcy otworzyło :cool: . Ciekawie rozwiązane było. :mrgreen:

pawelk318 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Londyn
Wysany: 2006-11-27, 17:34   

ja wyrobiolem sobie nawyk do patrzenia na kontrolke od swiatel awaryjnych swieci na czerwono bardzo dobrze sie rzuca w oczy

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: