Wysany: 2004-09-28, 13:57 kto wie albo kto pomoze rozwiazać zagadki
mam dwie sprawy
1. wymieniam silnik z m21 na m21b20
na serwie jest sterownik podcisnienia - czy mozna wymienic serwo z e28 do e30 , co by zachować układ odpowiedni prace podzespołów
czy ktoś sie orientuje czy, mozna to lekko ominąć czy musi pozostać ....??
2. czy ktoś wie jak spasować najlepiej skrzynie z dyfrem
posiadam skrzynie i dyfer z e28 , jak i skrzynie z dyfrem od e30 , chciałbym zrobić układ najlepszy na przyspieszenie ale nie kosztem predkosci max , w e30 dizel to 164 km/h a w e28 dizelek to 189 km/h , czy zostawić komplet z e28 w e30 czy kombinowć metoda prób i błedów ,
Co do drugiego tematu to sprawdz jakie sa przełożenia mostów. Duża jest różnica ? Ja bym był skłonny do zestawu od e28. przyspieszenie i tak będziasz miał lepsze, e30 jest lżejsza. A jednak miło mieć niższe obroty przy dużej prędkości. Zreszta ja kiedyś przedobrzyłem z krótkim mostem w ecie, miałem trójkę do 100km/h, i to wcaje szybciej nie przyspieszało, a silnik sie męczył.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-28, 22:47
2,0 jedzie najlepiej tam, gdzie 2,5 powoli traci moc (>5500rpm), więc jeśli **** wsadza 2,0 (bo nie rozumiem co napisał w pierwszym topiku, ja zrozumiałem że zamienia m21b24 na m20b20 tylko się pomylił ) to nie będzie takigo efektu jak opisuje Baur, jesli cos źle zrozumiałem to sorki, nie było rozmowy
poza tym albo chcesz mieć lepsze przyspieszenia albo lepszą max... musisz wybrać... bo żeby mieć jedno i drugie to trzeba wymienić silnik na conajmniej 200KM+
moja max to niecałe 200... ale mam je raptem w kilkadziesiąt sekund... 30-40... nie mierzyłem...
2,0 jedzie najlepiej tam, gdzie 2,5 powoli traci moc (>5500rpm), więc jeśli **** wsadza 2,0 (bo nie rozumiem co napisał w pierwszym topiku, ja zrozumiałem że zamienia m21b24 na m20b20 tylko się pomylił ) to nie będzie takigo efektu jak opisuje Baur, jesli cos źle zrozumiałem to sorki, nie było rozmowy
Smascherku - **** wkłada grzechotnika na helenke, nie 2.0 benzynke.
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
dziwne jest to że szukam w 5 i tego nie ma w katalogu a ja w rzeczywistości mam , za to w 3 nie mam a w katalogu jest , i to mnie dziwi , a swoją drogą widać ze wszyscy przesiąknięci jesteście benzyniakami szczególnie po tych wpisach o dyfrze
fozgen [Usunity]
Wysany: 2004-09-29, 14:04 no tak
a dwu litrowy dizel jest i to nawet sporo widocznych na ulicach
Nie no.. ja sądze po tym że m21 to diesel, i ze genetralnie ozgen grzechotniki choduje pod maska, ale 2.0 diesel ? Głupi juz jestem.. w nowszych było 1.8 tds, lub 2.5 tds, a w m21 zawsze 2.4, z turbafką lub bez. Oświecić mnie prosze...
fozgen [Usunity]
Wysany: 2004-09-29, 17:29 co do dizelków
do e30 , e28 ,wkładano silnik m21
z ty że do e 34 tylko w początkowej fazie , potem 2,5 i niepamietam jaki to motor ,
a co do m21 to było ich [pare wersji .... z pompą mechaniczną , z elektroniczną , z turbiną i bez turbiny , od 83 roku kiedy to włozono do e28 pierwszy raz puszczono ok 10 werski tego silnika ..... a ja kombinuje jeden z 2 juz kombinowanych i wtedy wasze benzinki wymiekną .... no napewno niektóre .....
czyl;i rozumiem ze dalej grzechotnik? a to ci nie powiem co z tym kontrolerem podciśnienia... w benzynie u mnie tego nie ma... moze to jest po to aby regulowalo cisnienie wytwarzane pompką w dieslu... bo w benzynie nie jest to konieczne...
Fozgenka [Usunity]
Wysany: 2004-10-04, 12:53 a ja !
TRZYMAM KCIUKI ZA POWODZENIE AKCJI......
Nie znam sie aż tak na tym wszystkim -wiem tylko że jak sie bardzo chce i sie temu poświeci troche pracy i nauki to można wiele zdziałać nawet niemożliwe HAHHHA wiec myśle , że już za jakiś czas SErce mi zabije mocniej na nowej jeżdzie....:):):):)
I prosze o wspieranie inforamcjami mojego ****, bo ja wspieram go ( troche inaczej niz technicznie ) ))