BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ekonomizer
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-09-29, 22:49   ekonomizer

Witam zalozylem do swojej e-30 zegary z obrotomierzem i ekonomizerem(do tej pory mialem wielki analogowy zegar), ale mam problem z ekonomizerem bo dziwnie sie zachowuje przynajmniej dla mnie. Niewazne na jakim biegu jade i z jaka predkoscia strzalka ekonomizera wychyla sie maksymalnie. Pomozcie, jak powino byc?

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-09-29, 22:53   

Na biegu jałowym wskazówka ekonommizera wychylona jest na max w prawo. Podczas jazdy w zalezności jak jeździsz, oscyluje między 4, a 26-28 litrami, niemiałem chyba jeszcze 30l/100km zużycia chwilowego...
Jeśli chodzi Ci inaczej, to opisz to dokładnie. Jeśli nie , to znaczy że wszystko jest ok ;)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-09-29, 23:06   

Z tego co wiem to ekonomizer dziala na zasadzie pomiaru cisnienia w kolektorze ssacym, wiec po przelozeniu samych zegarow nie powinien dzialac :D Jesli poprzednio go nie miales to pewnie nie masz tez w samochodzie czujnika. Jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi :D

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2004-09-29, 23:12   

niestety moj ekonomizer tez pokazuje bardziej te wskazania po lewej stronie najczesciej gdy auto jest rozgrzane i najczesciej co ciekawe gdy wlacze swiatla lub dmuchawe na najwyzszy bieg :!: ale to zeby caly czas pokazywal 30 to raczej rzadziej sie zdaza aczkolwiek tez tak wskazuje czasami!

była E30 320i coupe

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-30, 00:06   

gdy stoisz zawsze jest max
gdy jedziesz ok 50 przy ustabilizowanym gazie na 3ce powino być ok 8l
gdy jedziesz 100 powinno być 8-12l

gry wciskasz podczas jazdy gaz w opór wskazówka powinna z tych 8-12l wychylać się na 25 a nawet max, na tym polega chwilowe zużycie paliwa, a przecierz otwierzasz maxymalnie przepustnicę :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-09-30, 00:10   

... a masz gaz, bo jeśli tak, to może to sprawa przykręcenia reduktora.
... u mnie podziałało.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-09-30, 00:42   

Jak tylko dodam gazu to wskakuje na 30 a jak puszcze gaz na chwile to spada do 0. Na luzie pokazuje 30. Moze mi czegos brakuje jakis czesci, sam nie wiem. HELP
Nie mam gazu.

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-09-30, 00:47   

taki sam objaw jest dokładnie jak nie działa prędkościomierz... miałem to to wiem.. ale tobie chyba działa z tego co piszesz... czujnik prędkości jest jednym z niezbędnych czujników do działania ekonomizera.. jest jeszcze jeden albo dwa ale nie wiem jakie... mogę tylko podejrzewać... albo czujnik wychylenia przepustnicy albo przepływka...

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-09-30, 10:55   

czujnik wychylenia przepustnicy-po jego odpieciu u mnie glupieje ekonomizer - jak odepne przeplywke to niby dziala ok.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-09-30, 22:22   

Dodam jeszcze ze pompa paliwowa albo cos innego pod tylna kanapa pracuje glosno. Od czasu do czasu ma chwile ze jest cicho ale przewaznie jest glosno. Poruwnywalem z innymi autami i tam jest o wiele ciszej.
Czy to moze byc powod ze moj ekonomizer glupie?

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-09-30, 22:40   

moze to dyfer? i np. czujnik w dyfrze źle zbiera i jesli by tak bylo to wtedy bedzie ekonomizer oszukiwal...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2004-10-01, 12:53   

Może dodam coś od siebie...

1) jeżeli drży wskazówka prędkościomierza i głupieje ekonomizer to czujnik przy dyfrze lub przewody się przełamują przy nim Już dwa razy lutowałem.
2) jeżeli głupieje obrotomierz i ekonomizer to czujnik lub wtyczka od czujnika wychylenia(otwarcia) przepustnicy lub też przełamujący sie kabelek u mnie tak było
3) jeżeli głupieje wskaźnik paliwa i ekonomizer, mrugają zielone kontroli inspekcji jak na choince i oba pokazują maxa to właśnie nie wiem bo u mnie wymieniałem juz dwa czujniki poziomu paliwa w zbiorniku, kable całe kostki całe i nic czasmi jak się (wq@#%e) to pukam piąchą w deskę rano i pokazują prawidłowo do czasu aż znów coś odwali i pokazuja maxa
.... podejrzewam że cóś jest pod deską w zegarach luźnego ale to tylko domysły...

Pozdro Maras

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2005-09-23, 10:25   

Anonymous napisa/a:
Jak tylko dodam gazu to wskakuje na 30 a jak puszcze gaz na chwile to spada do 0. Na luzie pokazuje 30. Moze mi czegos brakuje jakis czesci, sam nie wiem. HELP
Nie mam gazu.

tez tak mam od wczoraj !
stalo sie to tak :
zajechalem na tank ... zalalem, zaplacilem, odjechalem ... wyjechalem ze stacji dalem do 5 tys na 2 pozniej juz spokojnie doszedlem do 5 ... po pewnym odcinku drogi zauwazylem ze nie dziala mi ekonomizer !
zachwuje sie dosyc dziwnie bo jak stoje jest ok (wskazowka na max w prawo) jak ruszam to przechodzi sobie na lewo pokazuje z 5l i znowu na max w prawo i tak na kazdym biegu ...
co sprawdzic ? mam mozliwosc podpiecia samochodu za free do kompa - pokaze to co jest uszkodzone ?

KAMILOS 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2005
Skd: W-Wa Śródmieście
Wysany: 2005-09-23, 10:49   

Właśnie też mam taki problem najpierw pokazywało mi cały czas na max-a a od kilku dni wogule nie działa, poziom paliwa pokazuje na 32L jak nie mam paliwa ale chociaż włancza się kontrolka rezerwy. Tam gdzie jest obrotomierz to miałem zegarek czy to może są złe zegary moze nie od tego modelu.

BMW E-30 316 89" M40b16 - BYŁO
BMW E-30 318 89' M40b18 - BYŁO
BMW E-34 535i 90' M30B35 - BYŁO
BMW 750il 1995' m73b54 - JEST

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2005-09-23, 10:52   

aha dodam ze reszta zegarow dziala poprawnie !

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-09-24, 23:53   

MARAS napisa/a:

2) jeżeli głupieje obrotomierz i ekonomizer to czujnik lub wtyczka od czujnika wychylenia(otwarcia) przepustnicy lub też przełamujący sie kabelek u mnie tak było

Pozdro Maras

Maras -gdzie jest ta wtyczka od czujnika przepustnicy -co muszę wykręcić,
mam podobne objawy :cry:
w zasadzie objawów mam duzo więcej, ale do tego to założe chyba odrębny temat ... sprawdzę jeszcze tą przepustnicę:cry: :cry: :cry:

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-09-25, 07:01   

Ekonomizer nie działa od wtyczki tu ani tam. Wskazania jego są uzależniene od wszystkch tych elementów, a nawet więcej są ściśle powiązane z czujnikiem wału, czunikiem na dyfrze, przepustnicy, powietrza i wszystkiego co coś mierzy (sam program przy wakłometrze to skomplikowany algorytm i dlatego w naszych beemkach działa znacznie wolniej niż w e36 co ma szybszy procesor). Przyczyn awari jest tyle co elementów współpracujących , ale bardzo często winę ponosi bateria w zegarach.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: