Wysany: 2006-12-05, 22:32 Na rozgrzanym - wyższe obroty - hałasuje- E-36 coupe Is
Witam. Może ktoś z was miał coś takiego albo słyszał o tym!
A mianowicie na razgrzanym sylniku od 2,5 tys obrotów z komory silnika dobywa się dzwięk coś ala disel (ale nie jest to klekot) i dodam że na zimnym objaw nie występuje!
auto super odpala - na wolnych obrotach chodzi idealnie! nic nie stuka (i obroty nie falują) tylko na wyższych obrotach zaczyna się coś ala disel.
Może to szklanki! Proszę o wszelką pomoc
auto e36 is m42 '92 coupe
_________________ Było: E30 316i Coupe - E36 318is Coupe - E36 328i Coupe - jest E46 330d Limo
tylko że u mnie od 2,500 do końca jest ten hałas! nie ustaje po np 3,5 tys obr.
Jeśli to panewki to jaki może być to koszt i czy pośmigam do wiosny nie robiąc nic czy może coś więcej się uszkodzić? pozdrawiam (moc i reszta bez zarzutu)
Pozdrawiam
_________________ Było: E30 316i Coupe - E36 318is Coupe - E36 328i Coupe - jest E46 330d Limo
jesli sa to panewki a nie rozrzad to nie posmigasz juz dlugo a jesli to olejesz to zamiast teoretycznie 1000pln bedziesz mial koszt 2000 lub nowy silnik
Czy ktoś z was miał jeszcze takie objawy! I czy faktyczne jest tak źle?
czyli stawiacie na panewki - sądziłem że to może szklanki i by było po sprawie!
Dzięki
[ Dodano: 2006-12-06, 08:32 ]
Kontaktowałem się z mechanikiem! (robią tylko BMW od 15 lat) - i stwierdził że oczywiście najpierw trzeba to osuchać ale mówi że gdyby to były panewki korbowodowe to nie przejechałbym nawet 100 km i silnik by się zatarł! zasugerował że może nie będzie tak źle może to łańcuch za bardzo napięty! jutro mam podjechać to osłucha! (a ja już tak zorobiłem z 6 tys km (tylko że się to nasila i zmusza mnie to do interwencji)
Pozdrawiam!
u mnie panewki tluka od 10000 km i momentami tak ze tlumik zagluszaja i jakos jezdze - nie twierdze ze jest to dobre ale ja w sumie juz tylko czekam az ten silnik padnie i wrzucam drugi...
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
jutro jade do mechanika zobaczymy co powie jego słuch Pewnie niewiele! ale wiem że na bmw zęby zjadł także może, modle się aby były to popychacze, napinacz albo coś z łańcuchem! będe wiedział to napisze jak zdiagnozował! i co powie " a ile to będzie kosztowało" hehe
Kurde może to przez olej który kupiłem na allegro GTX 10w40 Magnatec niby z Niemiec , ale wyglądał na orginał! i wszyscy sobie go chwalili!
Pozdrawiam
Hm... co ci tu powiedzieć. Jeżeli to łańcuch to od 3tyś mniej więcej zaczyna się hałasowanie łańcucha... tzn jest już tak lużlny że zaczyna obcierać o obudowe. Popychacze raczej nie..... bo zazwyczaj stuka jeden lub dwa .... hm... a panewki jaki masz wogóle przebieg
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
BARABUS strzał w dziesiątkę! tak samo powiedział mechanik! Panewki inaczej słychać! popychacze też nie! rozrząd może ale raczej nie! dla niego jest to łańcuch (nawet jak sie przygazuje i popuści sie gaz to jeszcze taki rezonans słychac)
mówił jeszcze ze napinacz łańcucha jest hydrauliczny i jak jest h...wy olej to jest za luźny i rzęzi! pytał co wlałem a jak GTX magnatec 10w40 z allegro "niby niemiecki" za 100 zł
w sobote leje mobila 1 10w40 i zobaczymy jak nie to wymianka łańcuszka 1000 zł
BARABUS masz nosa Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-12-07, 18:53 ]
przebieg 174 tys! ale niemiec strasznie dbał! także na bank według ks. sierwisowej wymieniał
[ Dodano: 2006-12-07, 18:53 ]
znaczy książki nie mam! ale znając niemców tak mogło byc!
[ Dodano: 2006-12-07, 18:55 ]
A może by tak nagrać ten dzwięk! Co by inny mieli świadomość co to? hehe
[ Dodano: 2006-12-09, 12:05 ]
Zalałem olej Petro Canada 10w40! niesamowite inna kultura pracy silnika, to rzegotanie prawie całkowicie znikneło efekt disla nie występuje! Przestrzegam was przed kupnem olejów z allegro tych niby niemieckich! kupiłem Castrola 10w40 magnatec i zaczeło się stukanie popychaczy, rzegotanie łańcucha, silnik dziwnie chodził a przejechałem 1000 km! mechanik sie zdziwił jak spuszczał olej, czarny jak smoła i rzadki jak woda!
łańcuch i tak trzeba bedzie wymienić z napinaczem ale nie za tydzień tylko po zimie sobie zmienie!
pozdrawiam i przestrzegam
i polecam wszystkim petro canada- dzięki Lablador