Wysany: 2006-12-02, 16:57 jaki olej do mostu BEZ szpery??
Witam przeczytałem 2 razy to forum i nic sie nie dowiedziałem tylko wiem jaki do szpery ale ja jej nie mam wiec olej tez nie wiem jaki mam wlac wiec prosze o odpowiedzi silnik 1.8M10 zaczyna szumiec wiec postanowiłem wymienic olej jak nie pomoze to most. Pozdrawiam
wielkie dzieki Panowie wiem na czym stoje byłem w BMW i usłyszałem przekładniowy HD 90 w zadnym sklepie nikt nie wiem co i jak wiec zostało tylko forum i sie udało. Pozdrawiam
Wymieniać po dłuższej jakiejś jeździe? Jak sobie trochę mechanizm popracuje to olej rozgrany z leksza i lepiej spłynie chyba.... jest tak, czy nie jest?
Cóż, tego czy zaszkodzi nikt Ci na 100% nie powie. Jest to zwykły minerał przy mocy 100 koni nie ma co się wysilać i kupować dwóch litrów oleju za cenę dyfra.
yo!
W e30 lałem mobila a E36 nic nie leje bo dyfer jest suchy i chodzi cichutko co tak sie unosisz GLOBI
aloha
PS kupiłes dobry olej bo na hipolu jeżdzą rolasy tylko poldkami i goscie od kebabów
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2006-12-05, 12:37, w caoci zmieniany 1 raz
Nieprawda, 75W140 jest oznaczeniem lepkości a nie zastosowania. Jest to olej o wyższym współczynniku lepkości dla temp. 100 stopni celsjusza dobry, przy wysokich mocach i momentach obrotowych. Tym samym jak wcześniej już było pisane w innych tematach na forum olej Castrol SAF-X 75W140 nie jest olejem do szpery a SAF-XJ jest olejem tylko do szpery. Chodzi chyba o modyfikatory tarcia a nie lepkość!
Nie unosze sie tylko troche kaski wydałem na ten olej ze 75w90 bym miał z 3 L wiec trzy sezony bym lał a ja wolełem cos lepszego i bałem sie ze przedobrzyłem ale jak moge lac to leje Pozdrawiam posiadaczy BMW
...hmm.Czytałem na forum o olejach do mostów.Następnie byłem w serwisie BMW Misiak w Krakowie,pytałem czy jest róznica w oleju dla mostu ze szperą i bez szpery a oni mi na to za nie ma róznicy i leją jeden olej do obydwu mostów.I jak to rozumiec?
Pzdr.Prosiak.
Wniosek z tego jeden... omijac ten serwis duuuzym łukiem
Tak jak Sybir napisał:
Castrol SAF-XJ 75W140 jest do mostu ze szperą.
Castrol SAF-XO 75W90 jest do mostu bez szpery.
Castrol SAF-X 75W140 jest do mostu bez szpery.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...