Wysany: 2006-12-12, 08:38 Jakie najtwardsze sprężyny do e30?
Jak w temacie.
Mam H&R i jest zbyt miękko, znacie jakiegoś producenta, który robi coś sztywniejszego? a może to dlatego, że są już zużyte? Jak myślicie? Macie jakieś doświadczenia, ze sprężynami firmy K.A.W. ?
pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Kurcze, z moich doświadczeń najtwardsze były H&R. Wszystko inne na czym jeździłem było bardziej komfortowe. Niestety na KAW nie miałem okazji pojeździć. Miałeś te H&R zamontowane wraz z nowymi amorkami?
Mam u siebie G&M (amorki też tej firmy)i jest super twardo.
Jeśli to Ci pomoże to zawias K.A.W. widziałem w profesjonalnie zrobionej 335i która przyjechała z niemcowni.
Potrzebujesz tylko przód czy tył też?
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
za twardosc odpowiada glownie amorek wiec nie sprezyn tylko amorow szukaj. sprezyny odpowiadaja glownie za obnizenie i charakterystyke zawieszenia..
Według mnie amortyzator jest odpowiedzialny głównie za zachowanie samochodu podczas trwania zakrętu, w pierwszej jego fazie i podczas przeniesienia masy z jednej strony na drugą bardziej ważna jest sprężyna, tak mi się wydaje tak więc ogólnie czuję, że samochód prowadzi się bardzo dobrze, jednak właśnie podczas przechodzenia z jednego zakrętu (pokonywanego bokiem) w drugi występuje ta miękkość i chciałbym zrobić coś żeby tego nie było
Łukasz
Spoko, w sumie mam komplecik od 325i także trzeba pokupować wszystkie gumy i założyć zestawik na tył z tarczami, przy okazji wepnie się hydrauliczny rękaw i wtedy potestuję.
Łukasz
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-12-12, 23:01
No to potrzebne mu poliuretanowe łączniki stabilizatora, a nie sam stabilizator czy twardsze sprężyny. Dodatkowo można skrócić ramię stabilizatora (zgnieść końcówki na prasie na gorąco i wywiercić otwór blżej głównego ramienia) co w sumie polepszy reakcję na kierownicy i zmniejszy przechył
Sosen, troche sie bawiłem z zawieszeniem bo miałem za miękkie i wiem ze na twardosc najwiekszy pływ ma spręzyna.Tez mam zółre amorki koni z regulacja "twardosci" i moja e30 jest suuuper twarda.NAtomiast moj uparty kolega kupił juz 3 komplety amorkow, w tym takie jak moje koni, i jego zawieszenie nigdy nie bylo tak twarde.A to dlatego ze zmienial tylko amory a sprezyny mial te same.Za miekkie.Takiej est moje zdanie.A moje spręzyny to cos takiego jak ROUTER E30:)(taki napis na nich widnieje)
Zajebiscie twardymi sprezynami sa szwedzkie Lesjofors, intercars je sprzedaje na przyklad.
Niemnogę sięz tym zgodzić.
Kolega ma Lesfjoforsy i Bilstein B8. Gdy miałem jeszcze seryjny zawias to przy naciskaniu na bagaznik ewidentnie moja była twardsza ... a mialem serie ...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...