Wysany: 2006-12-13, 13:02 Jak zamontowac zestaw xenonow??
Witam kupiłem zestaw xenonow podobno montaz jest bardzo prosty
ale dla mnie chyba za duzo kabelkow moze ktos z kolegow montowal juz
podobny zestaw i pomoze mi poupychac te wszystkie wtyczki w odpowiednie
miejsca nie chce nic uszkodzic wiec wole nie eksperymentowac na samochodzie
jezeli ktos wie jak to podlaczyc niech napisze bede wdzieczny.
Wiem ze + i - do akumulatora ale dalej mam problem czy do przetwornicy ma isc D czy B i gdzie podlaczyc A i C?? Instrukcja jest ale tak jakby jej nie bylo nic tam praktycznie nie jest opisane.
Ostatnio zmieniony przez patryk w-wa 2006-12-13, 14:06, w caoci zmieniany 1 raz
ja Ci nie pomoge bo nie montowalem... ale mam prosbe zebys opisal wrazenia po zamontowaniu... bo osoby ktore mialy montowane takie zestawy i z ktorymi rozmawialem bardzo narzekaly na jakosc oswietlenia... ze wzgledu na to ze fabryczna lampa halogenowa nie nadaje sie do wspolpracy z xenonen (nie jest gladka szyba i soczewka nie taka jak trzeba)....
To nie jest zestaw dla mnie ja u siebie juz mam xenony i swieca super ale tak juz ja kupilem wiec nie wiem co mam wsadzone na bank nic orginalnego tylko dokladane ale naprawde polecam.
Juz chyba wiem o co chodzi te przewody na ktorych jest przekaznik nie sa wcale potrzebne pewnie w zestawie sa jezeli ktos chce przerobic cala instalacje ale mozna po prostu podpiac zarowke do przetwornicy i do wtyczki od zarowki orginalnej i wszystko niech ktos mnie poprawi jezeli jest inaczej.
ja u siebie podlaczalem, wtyczka ktora podlaczamy pod zwykla zarowke byl podlaczana do kabelka z przetwornicy, a z przetwornicy kolejny kabelek do palnika xenonowego i tyle. Wrazenia ? nieporownywalne, jak sie ma soczewki, czyste lustra w srodku i szkla wyczyszczone to swieci jak na stadionie ja musialem u siebie wymienic jedno z odblaskow w srodku i wytrzec dokladnie klosze od srodka, mialy takie pionowe paski, okazalo sie ze to jakis pyl ktory po jednym przetarciu zniknal i zostaly czyste szkla. Ja nie mialem ani spryskiwaczy ani systemu samopoziomujacego, mialem kilka kontroli policyjnych , przeglad i nie mialem zadnych problemow, i ani razu nie zdarzylo mi sie aby ktorys z kierowcow mrugnal mi swiatlami.
Witam !! Widze ,że sie spóźniłem by odpowiedzieć. Jasne , że wystarczy włożyc palnik ksenonowy w lampę, idące od niego dwa przewody do przetwornicy , a tę zasila się dotychczasową wtyczką do żarówki......No i działa. Patryk , a jaka temperaturę barwową sobie "zafundowałeś"???? PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
8000k podobno najladniejsze ale to nie dla mnie to prezent dla mojego ojca na gwiazdke jak juz pisalem u siebie mam xenony ale nie wiem jaka barwa raczej mniej niz 8000k.
Witam !! Przed kupnem swoich ksenonów robiłem rozeznanie...Otóż podobno najlepiej kupowac palniki o temperaturze barwowej między 4300 a 6000 stopni Kelvina. Wraz ze wzrostem temperatury barwowej palnika spada strumien świetlny , krótko mówiąc , ze wzrostm temperatury barwowej coraz ładniej reflektory świecą ( "bardziej" niebiesko prawie do fioletu dla 12000 stopni K ) , lecz prawie o połowę spada strumien świetlny czyli znów słabiej widać.Podobno znakomita większość aut z fabrycznie montowanymi ksenonami , ma je z temp. barwowa ok.4700 stop. K.
Ja zdecydowalem sie na 6000 st. K. i jestem zadowolony , chociaz teraz sadze ,że 5000 st. K. byłyby jednak lepsze.....Pisze to dla kolegów planujacych założyc sobie takie oświetlenie.W dodatku swoje ksenony wmontowałem w gładkoszybowe ("clear'y") i nowe lampy IN PRO..............Jak tylko Policja sie nie doczepi....................PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
przeciez to małe dziecko umie zamontowac tam nic trudnego nie ma
podłączasz kabelki co wystają do tych co masz jeden do zaróki a drugi idzie w lampie a reszta tak jak pasuje jak czytam takie posty to az ręce opadaja ale trzeba troche pomyslec
MOD: Forum jest po to zeby wymieniać się wiedzą. To nie zbrodnia pytać chociażby o najprostsze sprawy. Następny tego typu komentarz i narta.
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2007-12-10, 22:59, w caoci zmieniany 1 raz
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Sie 2005 Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2007-12-10, 22:47
Scigany napisa/a:
ja u siebie podlaczalem, wtyczka ktora podlaczamy pod zwykla zarowke byl podlaczana do kabelka z przetwornicy, a z przetwornicy kolejny kabelek do palnika xenonowego i tyle. Wrazenia ? nieporownywalne, jak sie ma soczewki, czyste lustra w srodku i szkla wyczyszczone to swieci jak na stadionie ja musialem u siebie wymienic jedno z odblaskow w srodku i wytrzec dokladnie klosze od srodka, mialy takie pionowe paski, okazalo sie ze to jakis pyl ktory po jednym przetarciu zniknal i zostaly czyste szkla. Ja nie mialem ani spryskiwaczy ani systemu samopoziomujacego, mialem kilka kontroli policyjnych , przeglad i nie mialem zadnych problemow, i ani razu nie zdarzylo mi sie aby ktorys z kierowcow mrugnal mi swiatlami.
Hej, a jak wymienales i skąd wzieles odblysnik w srodku lampy? zastosowales jakąs srebrzanke?
Super temacik! Dzisiaj jadę kupić zestaw HID Cool (6000K) i na pewno wskazówki się przydadzą. I oczywiście nie zapomnę instalacji poprzeć odpowiednimi fotkami
Wkrótce zamieszczę fotorelację
Witam Przed kupnem swoich ksenonów robiłem rozeznanie...Otóż podobno najlepiej kupowac palniki o temperaturze barwowej między 4300 a 6000 stopni Kelvina. Wraz ze wzrostem temperatury barwowej palnika spada strumien świetlny , krótko mówiąc , ze wzrostm temperatury barwowej coraz ładniej reflektory świecą ( "bardziej" niebiesko prawie do fioletu dla 12000 stopni K ) , lecz prawie o połowę spada strumien świetlny czyli znów słabiej widać.Podobno znakomita większość aut z fabrycznie montowanymi ksenonami , ma je z temp. barwowa ok.4700 stop. K.
Ja zdecydowalem sie na 6000 st. K. i jestem zadowolony , chociaz teraz sadze ,że 5000 st. K. byłyby jednak lepsze.....Pisze to dla kolegów planujacych założyc sobie takie oświetlenie.W dodatku swoje ksenony wmontowałem w gładkoszybowe ("clear'y") i nowe lampy IN PRO..............Jak tylko Policja sie nie doczepi....................PZDR - henry
Nie ma w sprzedaży palników 5000K a niektóre 6000K świecą barwa 4300K
Sam jestem na etapie testowania różnych zestawów i tam tez jest lipa co do jakości bo dwa niby identyczne zestawy są rożnej jakości tyle wiem po kontakcie z 20 osobami z allegro i sklepów, hurtowni oraz po rocznym użytkowaniu ksenonów - rozbieżność w cenach to 180zł na zestawie i nie wynika to jedynie ze sprytnego opisu na allegro i innego opakowania najtańsze zestawy na H1 są już od 260zł do 440zł
teraz kupiłem sobie zestawik 4300K do mojej e30
_________________ i znów to samo: +48,8% w grudniu... ALE... na lokacie jest 8% w rok
Mam pytanko do osób posiadających już zamontowane Xenony.
Panowie (bądź Panie) gdzie zamocowaliście przetwornice Tak, żeby było optymalnie (mało ciepła, wilgoci itd). W miarę możliwości można by to poprzeć odpowiednimi fotkami
CarF, ja mam lampy mało znanej firmy Eagle Eyes, i zaślepki mam plastikowe, więc żadnego problemu z wywierceniem wymaganych otworków nie będzie. Tak z czystej ciekawości, co jest nie tak w zaślepkach IN PRO że wiercić nie można
....Witam W lampach IN PRO bez najmniejszego problemu robi sie naogół wymagany otwór fi 25 mm...............
Swoich ksenonów poszukiwałem w tamtym roku na allegro i była oferta sprzedazy ksenonów 5000 K.............
Przetwornice proponuję montować (dotyczy E30) ponizej lamp , lub schowac za osłonami reflektorów ( da się ! )..........PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
Ostatnio zmieniony przez henry 2007-12-11, 17:54, w caoci zmieniany 1 raz
jak widać temat ponadczasowy Zamiast tworzyć nowy, to odświeżamy to ma ktoś założone xenony w E36 i mógłby się podzielić wiadomością, na temat optymalnego umieszczenia w komorze silnika przetwornic (lewa + prawa)
juz przymierzałem swój xenon jak swieci nie moge sie doczekac jutrzejszego montazu
przetwornice przyczepie chyba na nadkola chodz na zaslepki od swiateł długich nie jest złym miejscem
a w tych zasplekach od lamp in pro jest problem z wierceniem na srodku bo idzie przez cała długosc taki drucik który trzyma ta zaslepke wiec musze wiercic dziurke po lewej albo prawej stronie zaslepki
chodz na zaslepki od swiateł długich nie jest złym miejscem
no właśnie, a jeśli chce na zaślepkach od długich to na co? bo mam w zestawie taką grubą taśmę 2 stronnie lepką, specjalne uchwyty (na śrubki) lub opaski zaciskowe? Biorąc pod uwagę stan naszych dróg to ta taśma raczej odpada... A z kolei jak nawiercę zaślepkę żeby uchwyt dać na śrubę z nakrętką to może sie wilgoć dostać co poskutkuje parowaniem... (czy sie mylę) a w komorze silnika miejsca mało