BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wygłuszanie
Autor Wiadomo
Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-12-17, 17:27   Wygłuszanie

Doradzcie coś w temacie wygłuszania auta. Wiem że już tematy były poruszane , ale nie rozchodzi mi się o kupienie tony maty głuszącej i wpychanie jej w każde możliwe miejsca. Czy ktoś ma jakiś przepis które miejsca konkretnie dociszać , bo przecież całe auto nie hałasuje lecz tylko fragmenty. Każdy wie że e30 to hałaśliwe auto. Ja i tak mam dość cichy egzemplaż (ostatnio nie bo dyfer klękł) ale denerwuje mnie jak jadąc między 100 a 120 muszę mówić głośniej. pracę planuję na wiosnę przy okazji kożystając z naprawy dyferencjału i łożyska w skrzyna od wałka zdawczego.

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2006-12-17, 17:42   

Siemka
Ja mam touringa wiec u mnie napewno bedzie głośniej. Ale przymierzałem się już do próby wyciszenia wnętrza :mrgreen: . W pierwszej kolejności trzeba wyciszyc drzwi, to przez nie dostaje się do środka wiekszośc hałasów. Nastepnie wypadało by wyciszyć podłoge.
W sedanach i coupetach jesteście w o tyle lepszej sytuacji że od bagażnika oddziela was blaszana przegroda wytłumiona jeszcze dodatkowo :twisted: . Wiec bedą to najcichsze nadwozia :/ . W touringu "kufer" wzmacnia dodatkowo wszelkie hałasy i puknięcia! :roll:
Za to u nas jest lepszy dźwiek z suba :-) :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez center 2006-12-18, 18:31, w caoci zmieniany 1 raz  

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2006-12-17, 19:12   

jako że pracuje w firmie produkujacej wygłuszenia do samochodów i nie tylko to sie wypowiem ...

Drzwi wystarczy ze wygłuszymy "porosem" takim materiałem ktory bardzo ładnie tłumi, mozna go poprostu przyklejc do drzwi pod tapicerka
Org. e30-tka ma wygłuszenie pod kanapa duzym płatem filcu .. zobacz czy go masz bo czesto e30-tki ktos w jakis celu rozbiera i niechce mu sie wkładac tego dość duzego filcu ktory znacznie wyglusza wnetrze.

Do wygłuszenie podlogi najlepsze sa masy bitumiczne .. mam do nich dostep ale co mi po nich jak same sie nie trzymaja ... goła karoseria wjezdza do komory a tam wygłuszenie bitumiczne "przykleja" sie do podlogi ... takze to odpada ...

Drzwi dodatkowo mozna wygluszyc specjalnie elementami masy ktore przyklejmy bezposrednio do drzwi wewnatrz ... tak robiła fabryka ale w latach kiedy było produkowane e30 nie przykładano do tego wiekszego znaczenia ...

Podłoga seryjnie wygluszona jest filcem i niema tu duzego pola popisu bo jak go dołozymu to bedzie to widac ...

Komore silnika mozna wygluszyc dodatkowo oprocz pianki seryjnej .. seryjnym wygluszeniem z 324t i 324td spotykanym tez w benzyniakach montowanym za dopłata.

Powiem tak ... zeby wygluszyc e30-tke proponuje:
- wygluszyc drzwi podklejajac dzwiekochlonny materiał lub poprostu zwykła grubą folie ( jak robiła to fabryka )
- wygluszyc tylnie nadkola pod tapicerka w podobny spob jak drzwi
- sprawdzic czy filc pod kanapa wogole jest ...
- mozna sprawdzic czy filc przy podlodze nie jest zamokniety lub czy nie jest "spłaszczony" co swiadczyłoby o tym ze kiedys zamókł ... jesli tak jest to mozna kupic płat filcu w rozmiarach np. 1,2 na 0,5m i docinac elementy samemu
- sprawdzic czy przy gałce skrzyni biegów jest wkładka filcowa ... czesto tez jej tam niema bo ktos co naprawiał i niechcialo mu sie włozyc ... jak niema to dociąc samemu

BMW e30 wcale nie było głosnym autem .. ale ma juz swoje lata a poza tym kiedys nie zwracano uwagi na wygłuszenia...

W razie jakichs pytan lub konkretnych nazw materiałów dawac na priv odpowiem moge pomoge załatwic po okazyjnych cenach :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez center 2006-12-18, 18:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2006-12-17, 19:51   

Za siedzeniami z tyłu mam filc i na drzwiach mam tą gróbą folie. Drzwi faktycznie myślałem aby wytłumić masą ,a przy skrzyni nie mam nic poza gąbka z tapicerki. Nie wiem dlaczego, ale to co mnie irytuje to dzwięk z tyłu auta. Słychać "coś" , nie są to łożyska piast bo sprawdzałem (oczywiście jak były sprawne w moście , bo teraz to raczej słychać piłe łańcuchową). Poduszki amortyzatorów - nowe. Jedynymi silentblokami jakie nie wymieniłem to całość tylnego mostu a ten dzwięk to tak jakby było słychać drogę. Opony też odpadają bo były już podmieniane.

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-12-17, 23:45   

Vindevil napisa/a:
a ten dzwięk to tak jakby było słychać drogę

A sprawdziłeś wszystkie uszczelki wokól drzwi?? Albo te wokoło szyb????!!!

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-12-18, 11:53   

czesto w e30-tkach na szerokiej lampie za tylną kanapą jest "dziura" w grodzi miedzy kabina a bagaznikiem ...

Jedyne co moim zdaniem mozna zarzucic konstruktorom e30-tki w sprawach wygluszenia to całkowity brak wygłuszenia komory bagaznika ... echo i rezonanse ktore tam powstaja moga faktycznie byc dokuczliwe przy jakichs zurzytych elementach zawieszenia ...

Trzeba tez dodac ze powstajace tam dziweki przedostaja sie czesto przez dziury miedzy głosnikami ... czesto ludzie tez wycinaja otwory w karoserii pod tylna półką by zmiescic wieksze glosniki ... wtedy faktycznie miejsce te trzeba by wygłuszyc ... zwazywszy ze seryjnie byly tam bardzo grube bo z tego co pamietam okolo 1cm płaty filcu z klejem

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2006-12-18, 15:58   

Arczi e30 napisa/a:
czesto w e30-tkach na szerokiej lampie za tylną kanapą jest "dziura" w grodzi miedzy kabina a bagaznikiem ...

Jedyne co moim zdaniem mozna zarzucic konstruktorom e30-tki w sprawach wygluszenia to całkowity brak wygłuszenia komory bagaznika ... echo i rezonanse ktore tam powstaja moga faktycznie byc dokuczliwe przy jakichs zurzytych elementach zawieszenia ...

Trzeba tez dodac ze powstajace tam dziweki przedostaja sie czesto przez dziury miedzy głosnikami ... czesto ludzie tez wycinaja otwory w karoserii pod tylna półką by zmiescic wieksze glosniki ... wtedy faktycznie miejsce te trzeba by wygłuszyc ... zwazywszy ze seryjnie byly tam bardzo grube bo z tego co pamietam okolo 1cm płaty filcu z klejem

Faktycznie masz rację. Moja e30 ma podłokietinik z tyłu i zwiększone otwory w tylnej półce które wykonał poprzedni właściciel. A wygłuszenie kufra jest mało powiedziane że skompe - nie ma go w ogóle. Czyli punkt zaczepienia, wygłuszyć kufer i grodzie kabinową wraz z dziurą na ręnkaw nart.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-12-18, 16:27   

Vindevil napisa/a:
Czyli punkt zaczepienia, wygłuszyć kufer i grodzie kabinową wraz z dziurą na ręnkaw nart.

dokładnie seryjnie jest tam wielka "łata" filcu ktory trzyma sie w tych miejscach gdzie sa zaczepy od kanapy ...

mozna by cos zrobic z tymi dziurami po glosnikach ... problemu niema jak niema tak głosników lub sa mniejsze ... jesli sa pozostaje dokładne "opatulenie" ich jakims wygłuszeniem ...

myśle ze tu tkwi twoj problem ... jesli nie zawala ci butla z gazem to tez nie widze problemu byc pod wykładzine bagaznika dołożyc jakies wygłuszenie ...

z tym ze pamietaj ze to kg .. choc jedno auto moze słuzyc dwojgu ludzi do 2 roznych celów ... wygłuszenie jest konieczne w przypadku zajebistego audio ... dla bajeru niema sensu przesadzac ... pokombinuj z tymi wrazliwymi elementami z tyłu kabiny ... powinno byc lepiej jesli tylko wrucisz do serii

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-12-19, 10:45   

Siemka
A może ktoś ma pomysł jak "ugryźć" sprawe wygłuszenia w touringu ?? ?
Bo to jest ciezki orzech do zgryzienia.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Wysany: 2006-12-19, 16:12   

zalezy czego sprawe chcesz ugryść ... napisałem komuś na priv juz nt. luznych elementów ... tapicerki to juz nie kwestia wygluszenia, matriał nie jest wietrzny ... samochody wytłuczone po dziurach .. ciezko jest cokolwiek zrobic ze świerszczami w tapicerce ... jesli nie sa to urwane mocowania oczywiscie ...

Co do touringa to plecak ciezko bedzie wygłuszyc .. moze jakies plastry pod boczki w bagazniku przy nadkolach ... ale raczej niczego to niepoprawi .. napewno nie bedzie takiej pustej i głuchej przestrzeni pod tapicerka i efektu beczki normalnego gdy jest "goła" blacha..

Co do e30-tek bo praktycznie o nich rozmawiamy ... gwarantuje i recze za to ze e30-tka jest bardziej cicha w srodku niz 4-8 latki segmentu sredniego ... tam to dopiero wszystko lata po paru latach ... tak jak mowilem jak ktos kiedys rozbierał nasza beemke lub sami to robilismy ... i niechcialo mu sie wlozyc wygluszen lub poprostu stwierdzil ze sa niepotrzebne i tylko waża to niemozna oczekiwac ze goła blacha cokolwiek wygłuszy ... wazny jest jesli chodzi o dzwieki spod spodu auta filc pod wykładziną ... jesli kiedykolwiek zamoknął lub zostal zalany to stracił swoje własciwosci .. warto sprawdzic co jest pod wykładziną ... a powinnien być filc, gabka grubosci okolo 0,7cm i masa bitumiczna przyklejona juz bezposrednio do blachyw krztałcie kwadratów lub prostokątów

marvin-86 
Częstochowa

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Lis 2006
Wysany: 2006-12-21, 21:25   

jezeli planujesz wygłuszyć auto mata taka czarna z klejem po jednej stronie to glupi pomysl jezeli zrobisz to mata z filcem jest u nas taka na magazynie na ul. bor 18/24 auto- renova :) tam pracuje, sam mata bez filcu sie lepiej sprzedaje ale gozik daje za to jest tansza okolo 5 zeta za kawalek 25/50 cm trzeba miec cieplo w garazu teraz bo ona strasznie sztywnieje i sie wrecz lamie :) nalezalo by podgrzac przed uzyciem :) pozdro :)

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2006-12-21, 23:37   

marvin-86 napisa/a:
jezeli planujesz wygłuszyć auto mata taka czarna z klejem po jednej stronie to glupi pomysl jezeli zrobisz to mata z filcem jest u nas taka na magazynie na ul. bor 18/24 auto- renova :) tam pracuje, sam mata bez filcu sie lepiej sprzedaje ale gozik daje za to jest tansza okolo 5 zeta za kawalek 25/50 cm trzeba miec cieplo w garazu teraz bo ona strasznie sztywnieje i sie wrecz lamie :) nalezalo by podgrzac przed uzyciem :) pozdro :)

Zgłoszę się napewno, a co do maty to wiem że ta zwykła bitumiczna to lipa.
Jak kolega wyżej wspomniał właśnie na podłodze mam tylko gąbkę , tą doklejoną do wykładziny - właśnie skojażyłem , bo w lato tamtego roku wykładzine zmieniałem i filcu tam nie było.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: