BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Prawo administracyjne - problem !?
Autor Wiadomo
Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2006-12-19, 10:17   Prawo administracyjne - problem !?

Witam :mrgreen:

A sprawa wyglada nastepujaco:

Potrzebne jest zswiadczenie z Urzedu Skarbowego [VAT25 lub 24 - o zaplaconym podatku za pojazd mechaniczny londowy sprowadzony z kraju uni europejskiej] do Wydzialu Komunikacji w celu rejstracji. Wszystkie dokumenty zlozone do tego znaczek skarbowy, kwitek z Urzedu miasta [zaplacone 150 pln]. Przy skladanu powiedziano ze trzeba przyjsc za 3 dni :neutral: [wczesniej trwalo to moze z 2h] ale ok jak za 3 dni to za 3 dni.

Po zjawieniu sie po zaswiadczenie nie dostalem go bo mam nie zaplacony mandacik i komornik byl w tej sprawie.

I tu jest moje pytanko a mianowicie : Czy moge nie dostac tego zaswiadczenia bo zalegam dla komornika za mandat ? Toz to dwie oddzielne sprawy? Czy tylko mi sie tak wydaje? Sa na to jakies przepisy ze tak mozna szantarzowac petenta ?

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2006-12-19, 18:09   

Goliat zarejestruj sie tutaj:

http://forumprawne.org/

napisz w odpowiednim dziuale jakiego masz problema a napewno dostaniesz odpowiedz, bez zbednego gdybania i teoretyzowania.

[ Dodano: 2006-12-19, 18:10 ]
a tak przy okazji to mi zwrotu podatku nie chcieli wypłacić do czasu aż nie zapłaciłem mandatu :twisted:

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2006-12-19, 20:22   

jeżeli chodzi o zwrot podatku to mogą nie zwrócić dopóki nie uregulujesz zobowiązania wobec skarbu państwa,
ale z tym zaświadczeniem to się trochę zdziwiłem.
Wiem tylko że powinieneś otrzymać odmowę w formie postanowienia,
wtedy służy Ci prawo wniesienia zażalenia do Dyrektora Izby Skarbowej
poprzez Naczelnika odpowiedniego US. Masz na to 7 dni od czasu doręczenia postanowienia.
Od wniesionego zażalenia będziesz musiał uiścić opłate skarbową 5,50 PLN
od każdego załącznika.
Może dogadaj się z komornikiem o rozłożenie spłaty mandatu na jakieś raty i tyle.
Bo prędzej czy później jeżeli pracujesz ściągną Ci z wypłaty lub z Pit'a jak będziesz miał zwrot nadpłaconego podatku

niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę

pozdr

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2006-12-19, 20:36   

To ze zabieraja mandaty czy kolegia z podatku to wiem - maja jakis sposob zeby to sciagnac. Ale czy na to sa jakies przepisy ktore to regoluja ? Czy to tylko takie widzimisie komornika :???: A zadnych dokumentow [postanowienia] nie dostalem :neutral:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-20, 00:03   

urząd ma 7 dni na wydanie zaświadczenia i nie może tego uzależnić od Twojej zaległości podatkowej, czy jakiej kolwiek innej .... chyba, że jest to zaświadczenie o nie zaleganiu ze zobowiązaniami podatkowymi :wink:

odmowa wydania zaświadczenia może nastąpić wyłącznie poprzez wydanie stosownego postanowienia, które jest zaskarżalne zażaleniem

myślę, że Cię straszą, ale jeśli mimo to nie zechcą go wydać w terminie, to powiedz im (konkretnie babce, która wydaje zaświadczenia), że masz podpisaną umowę przedwstępną na sprzedaż tego samochodu po zarejestrowaniu w określonym terminie i to wymaga od Ciebie zaświadczenia z US - jeśli się nie wywiążesz, to będziesz musiał zapłacić wysoką karę umowną i w tym przypadku pozwiesz Naczelnika (organ podatkowy) o to, że z jego winy poniosłeś znaczną szkodę
jak Ci powiedzą, że to czynność podlegająca opodatkowaniu, to im powiedz, że wiesz, ale na razie jeszcze go nie sprzedałeś, więc nei ma o czym mówić

te 7 dni, to niestety ich święte prawo i tego nie przeskoczysz... aaa i pamiętaj, że czasy dawania kawy (i w ogóle czego kolwiek) za załatwienie sprawy juz minęły - dziś my urzędnicy nie damy sie już tał łatwo kupić :grin: ... choć są pewnie czarbe owce :evil:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: