Wysany: 2006-12-19, 10:17 Prawo administracyjne - problem !?
Witam
A sprawa wyglada nastepujaco:
Potrzebne jest zswiadczenie z Urzedu Skarbowego [VAT25 lub 24 - o zaplaconym podatku za pojazd mechaniczny londowy sprowadzony z kraju uni europejskiej] do Wydzialu Komunikacji w celu rejstracji. Wszystkie dokumenty zlozone do tego znaczek skarbowy, kwitek z Urzedu miasta [zaplacone 150 pln]. Przy skladanu powiedziano ze trzeba przyjsc za 3 dni [wczesniej trwalo to moze z 2h] ale ok jak za 3 dni to za 3 dni.
Po zjawieniu sie po zaswiadczenie nie dostalem go bo mam nie zaplacony mandacik i komornik byl w tej sprawie.
I tu jest moje pytanko a mianowicie : Czy moge nie dostac tego zaswiadczenia bo zalegam dla komornika za mandat ? Toz to dwie oddzielne sprawy? Czy tylko mi sie tak wydaje? Sa na to jakies przepisy ze tak mozna szantarzowac petenta ?
jeżeli chodzi o zwrot podatku to mogą nie zwrócić dopóki nie uregulujesz zobowiązania wobec skarbu państwa,
ale z tym zaświadczeniem to się trochę zdziwiłem.
Wiem tylko że powinieneś otrzymać odmowę w formie postanowienia,
wtedy służy Ci prawo wniesienia zażalenia do Dyrektora Izby Skarbowej
poprzez Naczelnika odpowiedniego US. Masz na to 7 dni od czasu doręczenia postanowienia.
Od wniesionego zażalenia będziesz musiał uiścić opłate skarbową 5,50 PLN
od każdego załącznika.
Może dogadaj się z komornikiem o rozłożenie spłaty mandatu na jakieś raty i tyle.
Bo prędzej czy później jeżeli pracujesz ściągną Ci z wypłaty lub z Pit'a jak będziesz miał zwrot nadpłaconego podatku
To ze zabieraja mandaty czy kolegia z podatku to wiem - maja jakis sposob zeby to sciagnac. Ale czy na to sa jakies przepisy ktore to regoluja ? Czy to tylko takie widzimisie komornika A zadnych dokumentow [postanowienia] nie dostalem
_________________ E30 Touring i prawie Touring
SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-12-20, 00:03
urząd ma 7 dni na wydanie zaświadczenia i nie może tego uzależnić od Twojej zaległości podatkowej, czy jakiej kolwiek innej .... chyba, że jest to zaświadczenie o nie zaleganiu ze zobowiązaniami podatkowymi
odmowa wydania zaświadczenia może nastąpić wyłącznie poprzez wydanie stosownego postanowienia, które jest zaskarżalne zażaleniem
myślę, że Cię straszą, ale jeśli mimo to nie zechcą go wydać w terminie, to powiedz im (konkretnie babce, która wydaje zaświadczenia), że masz podpisaną umowę przedwstępną na sprzedaż tego samochodu po zarejestrowaniu w określonym terminie i to wymaga od Ciebie zaświadczenia z US - jeśli się nie wywiążesz, to będziesz musiał zapłacić wysoką karę umowną i w tym przypadku pozwiesz Naczelnika (organ podatkowy) o to, że z jego winy poniosłeś znaczną szkodę
jak Ci powiedzą, że to czynność podlegająca opodatkowaniu, to im powiedz, że wiesz, ale na razie jeszcze go nie sprzedałeś, więc nei ma o czym mówić
te 7 dni, to niestety ich święte prawo i tego nie przeskoczysz... aaa i pamiętaj, że czasy dawania kawy (i w ogóle czego kolwiek) za załatwienie sprawy juz minęły - dziś my urzędnicy nie damy sie już tał łatwo kupić ... choć są pewnie czarbe owce