Wysany: 2006-12-19, 21:20 Dyfer, E30 4.10.... zaczyna wyć, długo wytrzyma ?
Witam, jak w temacie, od jakiegoś czasu, a właściwie od roku zwróciłem uwage na pewne wycie, poczatkowo prawie niesłyszalne, jednak z czasem sie nasilało.... no i mam wrażenie jakby każdego dnia coraz bardziej wył. ... moż eto tylko wrażenie, bo ciągle w to G... się wsł:cenzura:
Czy długo pojezdze na takim dyfrze ?
Moze ma ktoś taki na sprzedaż, oczywiście nie wyjący , idealny itp w rozsądnej cenie
A i jakiej głowy mam szykać, bo nic mi nie mówi duża i mała głowa
A moze idzie go naprawić, przypuszczam że to łożysko wyje.
Wycie jest różne, inaczej wyje jak daje gazu, iaczej jak puszczam pedał gazu nie wykleszczając biegu... długo myśłałem co to, ale jestem juz w 99% przekonany ż eto dyfer... nawet jak wrzuce luz to wyje ... najgłośniej w przedziale 50-90 km/h
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
własnie jak sie dodaje gazu i puszcza i zmienia sie dziwek to na 100% dyfer
moj tez wyje ale nie mam nawet czasu wymienic.poprzedni ktory mialem rozsypał sie bez ostrzezenia podczas normalnej jazdy.nikt nie jest wrozka i ciezko powiedziec ile wytrzyma
juz byl temat o wyjacych dyfrach.tam bylo kilka opinii
4.10 to mała głowa.cypis mial do sprzedania o ile sie nie myle ...
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
mial ale juz nieaktualne no chyba ze ktos chce cale auto bo w styczniu mam roczny kontrakt i nie mam czasu i szkoda mi w takim razie kasy na podmiane dyfra wiec juz oferta upadla no chybe ze z autem:P
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
male glowy sa za slabe zeby radzic szerokie opony..mozna przerobic i wsadzic wielka od 325i..ciezko znalezc bo sam szukalem i ostatecznie sprzedalem e30
ciezko jest znalesc jest ciezka głowe teraz to prawei od reki mozna szpere kupic
nie bardzo wiem co nalezy przerabiac przy zmianie dyfra z duzej głowy na mała.jak kupilem auto byla mała głowa.wykreciłem i zalozyłem duza bez zadnego problemu wiec
cypis za stówe przygarne twojego parcha
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
ciezko jest znalesc jest ciezka głowe teraz to prawei od reki mozna szpere kupic
nie bardzo wiem co nalezy przerabiac przy zmianie dyfra z duzej głowy na mała.jak kupilem auto byla mała głowa.wykreciłem i zalozyłem duza bez zadnego problemu wiec
cypis za stówe przygarne twojego parcha
witka, to jak to jest z tym dyferkiem, czy jak kupie dużą głowe to bedzie pasować bez problemu bo z tego wynika że mam małą głowe Wogóle dla mnie jest dziwne że dyfer juz pada... mam 190 tś przebiegu... raczej nie cofany... sami wiecie jak moja beta wygląda... igła, troche mnie zaskoczył fakt że dyfer siada... ja nie pale gumy i raczej szanuje autko "oszczędzam" że tak powiem
hej,
ja ostatnio wymienialem na duza glowe i otrzymalem info, ze musze zmienic polosie bo
flansze przy malej glowie sa mniejsze...
okazalo sie, ze mimo tego, ze w IS'ie jest mala glowa to flansze sa takie same jak przy duzej glowie...
wiec wymiana na duza glowe nie jest problematyczna...
P.S. przynajmniej u mnie tak bylo....
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Wogóle dla mnie jest dziwne że dyfer juz pada... mam 190 tś przebiegu... raczej nie cofany... sami wiecie jak moja beta wygląda... igła, troche mnie zaskoczył fakt że dyfer siada... ja nie pale gumy i raczej szanuje autko "oszczędzam" że tak powiem
Siamka
Przyłacze się do tego pytania?? Czy prawidłowo użytkowany dyfer może wogóle sie rozsypac. Mowie tu o takim nie katowanym, oszczedzanym jak to kolega napisal samochodzie??
czy mala czy duza głowa powinno pasowac i niech nikt nie opowiada bajek ze jest inaczej
I rzeczywiscie tak jest - kilkakrotnie spraktykowane różne kombinacje z głowami i zawsze bez problemów pasowało. Dyfer może też wyć po zalaniu go niewłaściwym olejem. Macher wlał mi kiedyś jakiegoś g.... i cichy most po 10 tys. km wył już jak w starym poldku.
czy mala czy duza głowa powinno pasowac i niech nikt nie opowiada bajek ze jest inaczej
I rzeczywiscie tak jest - kilkakrotnie spraktykowane różne kombinacje z głowami i zawsze bez problemów pasowało. Dyfer może też wyć po zalaniu go niewłaściwym olejem. Macher wlał mi kiedyś jakiegoś g.... i cichy most po 10 tys. km wył już jak w starym poldku.
No olej jest na 100%, i był jakieś pół roku temu, kiedy to zaniepokojony delikatnym wtedy wyciem zdecydowałem się na zmiane. Kupiłem nowy olej Mobil HD-A 85W/90...
W moim przypadku tez kupiłem nowy olej (Texaco). Gościu wlał go do swojego urządzenia i wtłoczył do dyfra. Wszysko wydawało się w porządku. Ale po owych 10 tys to co zleciało z wyjącego już wtedy mostu to napewno nie przypominało oleju przekładniowego (śmierdziało rozpuszczalnikiem !). Teraz pytanie, co mechanior miał w tym swoim sprzęcie, zanim dolał tam mojego nowego oleju ?
PS. "Przerzuciłem" przez swoją beemkę 8 dyfrów i tylko jeden był naprawde cichy (nie wył, ale szumiały łożyska). Świadczy to chyba o tym, jak ciężko jest kupić używany bardzo dobry dyfer. Kiedyś zapytałem u Fusa, ile by kosztował fabrycznie nowy. Ostatnia cenę, jaką tam mieli odnotowaną to 7000 pln !
..........Ostatnia cenę, jaką tam mieli odnotowaną to 7000 pln !
o rzesz kur%%% ! jak za darmo
Hm... no ja olej lałem sam, wiec wiem co tam jest... ostatnio sprawdzałem czy jest to nie wydawał sie jakoś podejrzany. Po prostu, mój dyfer wyje już od roku... na początku nie było to dokuczliwe, pewnie dlatego że mój wydech ULTERA który wtedy miałem skutecznie mi wszystko wyciszał od pół roku mam w miare cichy wydech i wszystko słysze... dyfer zdążył się rozwyć... i cos czuje że to ostatnie jego dni... !