Gdzieś o tym czytałem ale nie mogę znalezdz. Chcę sprawdzić pompę i interesuje mnie jakie powinna dawać ciśnienie, jaką powinna mieć wydajność i w którym miejscu mierzycie ciśnienie na listwie.
Z tego co się zdążyłem zorientować to przeciętna pompa utrzymuje ciśnienie robocze w granicach 3 do 4 bary a jej wydajność to 160 - 220 litrów na godzinę.
Ciśnienie paliwa ustala i tak regulator - ważne by pompa miała większe lub równe ciśnienie robocze od tego jakie ustala regulator.
Ciśnienie najłatwiej zmierzyć przed regulatorem - wtedy sprawdzimy nie tylko sprawność pompy ale też sprawność regulatora.
Ciśnienie jest podawane w barach lub Pascalach lub atmosferach ale przeliczniki jednostek są bez problemu dostępne w sieci.
odsyłam też do książki sam naprawiam ....e30 gdzie jest podana metoda sprawdzania pompy.
Z tego co się zdążyłem zorientować to przeciętna pompa utrzymuje ciśnienie robocze w granicach 3 do 4 bary a jej wydajność to 160 - 220 litrów na godzinę.
To by się zgadzało raczej jest dobra. Właśnie mierzyłem tylko że odpiąłem przewód przed listwą czyli mierzyłem tylko wydajność pompy wyszło troszkę ponad 2 litry w 30 s.
Ale żeby zmierzyć na listwie czyli przed regulatorem to dalej nie czaje jak, może dlatego że nie mam jeszcze przyrządu, wpina się go przez jakiś trójnik, czy w szereg
Dzięki za odpowiedz pozdrawiam
Nigdzie nie wpadłem na info czy wydajność pompy jest podana przy ciśnieniu roboczym czy bez obciążenia . Jeśli zdjołeś przed listwą to wiesz jedynie ze pompa pompuje.....
Jeśli dasz trójnik miedzy listwe i reg i tam zmiezysz ciśnienie to bedziesz wiedział czy pompa osiąga odpowiednie cisnienie przy którym puszcza regulator i jakie ono jest.
ja tak na szybko to po prostu zdejmowałem zwrot z reg. i patrzyłem czy paliwo wraca do zbiornika.
/pozdro.