Wysłany: 2006-12-07, 07:32 Opony na borbet a 7.5x16
na tył na 9j standart 215/40 toyo proxy LECZ na przodzie chce zalozyc te same opony felga węzsza i czy 215 nie beda "wystawac" za bardzo poza kolo ? ma ktos zalozone 215 na przodzie ? na feldze 7.5 borbet a ? prosze o odpowiedzi ))
Wysłany: 2006-12-24, 08:34 Wystające fele poza obrys auta ?!
Witka, chciałem zapytać jak to jest, bo nigdy nie miałem więc nie wiem
Jak sprawa wygląda z "Pałami" jeżeli fela wystaje poza obrys auta ?
Obecnie mam równo z obrysem, równiez równo mają wszyscy co mają fele 9x16 ET15 bez dystansy !
To teraz zapytam kto ma bardziej wysunięte i jak to pod względem prawnym wygląda. Chodzi oczywiście o to że chyba jednak skusze się na poszerzenie RSów ale wtedy rant felgi wysunie się poza obrys o jakieś 2 cm.... tym samym nie chciałbym zanadto zmieniac kształtu nadkoli, bo nie podobają mi sie takie druciarskie wydmuszki
Jakbym poszerzył moje fele to by wyszły dokładnie tak jak na tym foto
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
przepis o wystających kołach jest tak skonstruowany że mówi ze to opony nie moga wystawac a nie felgi ... nie wiem dokładnie ktory jest to artykół w kodeksie trzeba by znalesc wydrukowac i wozic w samochodzie ... "pałki" lubia zabierac dowód za wystajce koła ... a koło to nie felga ale i opona a przepis tyczy sie własnie jej
I co śmieszne dalsza czesc przpisu mówi cos o czesci koła stykajacego sie z ziemią ... czyli teoretycznie koło moze wystawac przy błotniku w górnej czesci a nie moze wystawac miescu stykania sie z podłożem ... i tu bedzie problem ... tak czy siak ja bym tak robił super wyglad
zgadza sie o tym stykaniu opony z ziemia jam ialem w swojej kiedys e30 opony w ksztalcie jak by to nazwac literki "U" czyli ze na dole sam bierznik dodtykal kola a boki bylu na max naciagniete i to one wystawaly a bierznik sie akurat chowal doczepili sie do mnie to im wytlumaczylem z przepisu jak to jest to sie doje...... do czego innego i tak byl mandat
_________________ Bylo :
E30 1,8L 1987
Jest :
No bestia E34 535 1989
Wysłany: 2006-12-24, 10:02
tomcio83 napisał/a:
zgadza sie o tym stykaniu opony z ziemia jam ialem w swojej kiedys e30 opony w ksztalcie jak by to nazwac literki "U" czyli ze na dole sam bierznik dodtykal kola a boki bylu na max naciagniete i to one wystawaly a bierznik sie akurat chowal doczepili sie do mnie to im wytlumaczylem z przepisu jak to jest to sie doje...... do czego innego i tak byl mandat
e...no żle podeszłeś do sprawy, z pałami nigdy nie wygrasz, lepiej sobie odpuścić i słodko gadać... wiadomo ż ejak wyjedziesz im z kodeksem to w najgorszym wypadku wpadku wciągną cię do busa i skopią dupsko wiem bo mojego brata kumpel jest pałą i wiem co te dupki robią jak się nudzą... także wiesz, lepiej grać biednego niż skrobać cwaniaka
a teraz pytanie odnośącie poszerzenia nadkoli, bo jeżeli tak bym miał to robić to chciałbym aby nadkole nie straciło na wyglądzie, czyli aby było wyglądem jak oryginał, czyli z tą krawędzia.
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
w twoim przypadku przy takich felgach jak chcesz z robic zawsze bedzie to wygladac nieorginalnie ... na www.e30.de jest od cholery fotek ... popatrz sobie wpisz w wyszukiwarce BBS RS i zobacz jak ludzie radza sobie z taka szerokoscia .. moze ci cos przypadkie do gustu ... wyciagniecie ramtu u ciebie chyba duzo nieda
...A ja włożyłbym sporo pracy w taka "zabawę" , ale poszerzyłbym nadkola......Kupa roboty ( sam to robiłem w swoim drugim autku ) ale efekt jest taki jakby samochód "wygonili" z toru wyscigowego.Robiłem to dwa razy w życiu i troche doswiadczen w tej materii mam......Auto niestety na "oryginał" wyglądac nie będzie , za to nikt sie nie przyczepi do wystających kół (nieważne czy wystaje felga czy opona )........PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
U mnie felgi dosyć poważnie wystają poza obrys auta, ale nie poza nadkola poniewaz mam je poszerzane, jeżdzę normalnie na legalne przeglądy i nigdy jeszcze słowa nie powiedzieli, tak samo policja
Wysłany: 2006-12-24, 14:48
Ten temat wałkuje odkąd koła mi wystawały a więc od 2001 roku! Oczywście w naszym ............... kraju to tak: koło wystaje obojetnie czy opona, bieznik, felga, profil opony itd baran Ci zabiera dowód natomiast w Niemczech jest tak: musi się tylko chować bieżnik czyli powierzchnia stykająca się z podłożem!!!
Przecież ile tysięcy aut w germanii jezdzi z wystającymi kołami (nie mylić z wystającym bieznikiem) a u nas wiadomo baran jak zawsze klepki na oczach zero wiedzy tylko umie mandat wypisać często z rażącymi błędami otrograficznymi...
Będac nie raz na zachodzie widząc takie auto z takimi kołami-pytam się o to czy dostaje TUV a on mówi, że jak by nie dostał to by tym nie jezdził!!!
Taka anegdota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zauważcie kiedyś seryjne nie zadne z szerokimi felgami MERCEDES VITO te z pierwszego wydania popatrzcie na tylne koła tam wystaje profil opony-ten balon przy wysokim profilu-nie wystaje tam felga (bo ma zaledwie 6.5 cala) lecz właśnie profil opony-hmmm nasuwa się pytanie czy takie auto dostało by wogółe homologację???!!! Wiadomą rzeczą jest, że też zależy to od producenta opony-opona oponie nie równa-nie mówie tutaj, że jak ktoś z nas zobaczy VITO z seryjnymi kołami to za każdym razem ta przypadłość będzie występować
ja u siebie mam 17 Alpiny i uwazam ze wygladaja super i pasuje do E34 a w kombi by to ciekawie wygladalo. no i oczywiscie jakas lekka gleba by sie zdala