BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik i jego fochy e34 2.5 m20b25
Autor Wiadomość
jankess 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2006-12-21, 01:06   silnik i jego fochy e34 2.5 m20b25

dzisiaj moja beemka przeszła samą siebie. na wolnych obrotach na skrzyżowaniu po prostu zgasła. niemogłem jej odpalić przez 10 min. ani na lpg ani na benzynie. aż tu nagle po prostu odpaliła jk kdyby nigdy nic. niemam pojęcia gdzie szukać przyczyny. fakt faktem jest do wymiany guma powietrza dochodząca do kolektora. czyżby zassał wody? bo mokro i deszcz... czy może elektryka zamokła.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysłany: 2006-12-21, 05:38   

ale to ci zdarzylo na zimnym silniku? goracym? czy to tylko raz miala takiego focha czy to sie powtarza?

jankess 

Wysłany: 2006-12-21, 09:54   

temperatura rosła tzn już ne była na niebieskim. to było po przejechaniu 2 km więc raczej gorący. już drugi raz tyle że poprzednio odpaliła prawie od razu.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysłany: 2006-12-21, 10:57   

hm...ja mialem podobny objaw jak padl mi zawór cisnienia paliwa...przejechalem tez ok 2 km i fura nagle mi gasla. i musialem bardzo dlugo krecic aby naciaglo spowrotem paliwa z baku. wystarczylo ze postal godzine i bylo to samo. przejechalem kawalek i gasl.

jankess 

Wysłany: 2006-12-21, 11:43   

a gdzie ten zawór jest dokładnie? da sie go naprawić/wymienić? ile toto może kosztować? u mnie na lpg jest to samo

Mauser 

Wysłany: 2006-12-22, 18:40   

regulator ciśnienia - chyba o to chodzi....
przed listwą wtryskową - taki czarny wielkości .... hmmm.... jajka.....
- trzy otwory - wąż jeden z paliwem, drugi do kolektora, i trzeci właśnie do listwy.
cena koło 60 zł

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2006-12-22, 19:18   

Albo może tzw. silnik krokowy się zaciął. Ten przy przepustnicy od przodu, wielkości butelki actimela :cool:
E30 M332 1991........ ....U__________\

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysłany: 2006-12-22, 19:58   

moze byc jeszcze problem z chłodzeniem. sprawdź na nagrzanym silniku mikser od lpg. Jak jest wszystko ok to powinien być gorący, jak jest złe chłodzenie silnika to będzie letni albo zimny. Też miałem kiedyś taki przypadek jak Ty , silnik zgasł bo zamarzł mikser a wtedy lpg dostawało sie w formie płynnej do cylindra i zalało świece. Z tego co mówisz to sam zapalił po paru minutach a to typowe dla zalanych świec jak wyschna.

ubott 
niezatapialny

Wysłany: 2006-12-22, 22:29   

moim zdaniem odpada regulator cisnienia bo nie odpalil takze na gazie, silnik krokowy tez odpada bo samochod nie chodzilby ma wolnych obrotach ale po chwili krecenia i dodania gazu powinien odpalic...

wymienajac te dwie rzeczy narazisz sie na niepotrzebne koszta a i tak pewnie nic nie zmienisz

jesli bylo wilgotno obstawialbym kopolke lub przewody WN
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2006-12-23, 09:31   

franzmaurer napisał/a:
moze byc jeszcze problem z chłodzeniem. sprawdź na nagrzanym silniku mikser od lpg. Jak jest wszystko ok to powinien być gorący, jak jest złe chłodzenie silnika to będzie letni albo zimny. Też miałem kiedyś taki przypadek jak Ty , silnik zgasł bo zamarzł mikser a wtedy lpg dostawało sie w formie płynnej do cylindra i zalało świece. Z tego co mówisz to sam zapalił po paru minutach a to typowe dla zalanych świec jak wyschna.

oczywiście chodziło o reduktor czyli inaczej parownik, a nie o mikser ;) ale to nie ma znaczenia bo samochód nie odpala również na benzynie.

e36 318ti compact szrotex

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2006-12-23, 09:43   

Sosen napisał/a:
reduktor czyli inaczej parownik

a ja sie z tym nie zgodze :mrgreen:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysłany: 2006-12-23, 10:22   

franzmaurer napisał/a:

oj tez tak mialem przy poprzedniej bawarce...to bylo cudowne...zniechecilem sie ostatecznie do gazu wtedy...brrrrr

jankess 

Wysłany: 2006-12-23, 16:10   

całe te zajścia miały miejsce podczas dużej wilgotności. więc podejżewałem że to coś elektrycznego. I zdaje się że tak. w końcu podczas jazdy samochód zaczął chodzić na benzynie i gazie na raz. okazało się że padł przekaźnik gaz/lpg :)

southOFheaven 
Szydera:>

Wysłany: 2006-12-25, 09:45   

nie chce zakladac nowego tematu. chcialem sie zapytac co w silnikach nowszej generacji np m50, m52 odpowiada za "ssanie" na zimnym silniku?
ostatnio przeprowadzalem zabieg plukania silniczka krokowego, po wymyciu jest idealnie czysty i w srodku wszystko leciutko chodzi...ale..cos jest nie tak bo na goracym mam 1000obr/min..a na zimnym 700obr/min
resetowanie komputera pomoglo na jakis dzien..na poczatku na zimnym bylo te 1000 a na cieplym 700 czyli tak jak powinno byc..pojezdzilem dwa dni i od nowa ten cyrk..

gdzie moze byc problem?

(obroty nie faluja, jest idealnie, cewki, swiece, przeplywka, szczelnosc, czujniki temperatury wszystko ok) :???:

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2006-12-25, 09:54   

southOFheaven napisał/a:
nie chce zakladac nowego tematu. chcialem sie zapytac co w silnikach nowszej generacji np m50, m52 odpowiada za "ssanie" na zimnym silniku?
ostatnio przeprowadzalem zabieg plukania silniczka krokowego, po wymyciu jest idealnie czysty i w srodku wszystko leciutko chodzi...ale..cos jest nie tak bo na goracym mam 1000obr/min..a na zimnym 700obr/min
resetowanie komputera pomoglo na jakis dzien..na poczatku na zimnym bylo te 1000 a na cieplym 700 czyli tak jak powinno byc..pojezdzilem dwa dni i od nowa ten cyrk..

gdzie moze byc problem?

(obroty nie faluja, jest idealnie, cewki, swiece, przeplywka, szczelnosc, czujniki temperatury wszystko ok) :???:

komputer na podstawie temp silnika sam dobiera dawke paliwa czyli za to czy komp wlacza badzw ylacza "ssanie" odpowiada czujnik temeratury silnika

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

southOFheaven 

Wysłany: 2006-12-26, 12:20   

kamil.k napisał/a:
southOFheaven napisał/a:

gdzie moze byc problem?

komputer na podstawie temp silnika sam dobiera dawke paliwa czyli za to czy komp wlacza badzw ylacza "ssanie" odpowiada czujnik temeratury silnika

resetowanie komputera nie pomaga. wiec to znaczy ze moge miec uwalony czujnik temperatury i dlatego podaje bledne dane? wlasciwie na odwrot. czy czujnik temperatury jest podpiety niebieska kostka pod kolektorem ssacym?

czy bedzie pasowac zamiennik uniwersalny? przerabial ktos to u siebie?
http://www.allegro.pl/ite..._fiat_opel.html

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysłany: 2006-12-27, 21:47   

Znajdź numer katalogowy BMW w ETK następnie wejdź na internetowy katalog INTERCARS i znajdź Odpowiadający numerowi BMW numer np: BOSCH a zresztą jak wykręcisz Swój to prawdopodobnie po oczyszczeniu okaże się że to BOSCH.

tomcat944 
mental ill

Wysłany: 2006-12-28, 15:32   

hej,
cholera, glowy nie dam ale sa dwa czujniki temp w silniku...
jeden czarny - podaje sygnal na kompa i drugi niebieski - podaje sygnal na wskaznik temp...

ubott 
niezatapialny

Wysłany: 2006-12-28, 19:24   

tomcat944 napisał/a:
hej,
cholera, glowy nie dam ale sa dwa czujniki temp w silniku...
jeden czarny - podaje sygnal na kompa i drugi niebieski - podaje sygnal na wskaznik temp...

zgadza sie
niebieski tak jak piszesz
czarny lub brazowy (ale sluza do tego samego) syg do kompa
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

southOFheaven 

Wysłany: 2006-12-28, 22:41   

aha czyli ten niebieski zostawic w spokoju? (na desce rozdzielczej wskaznik jest jak najbardziej okej)

http://www.realoem.com/bm...281&hg=11&fg=15

nr 8 na rysunku to 'TEMPERATURE SENSOR' (czyli po prostu czujnik temperatury) i ten czujnik jest koloru niebieskiego bo jest zaraz na poczatku silnika i widac go.

nr 6 na rysunku to 'ENGINE COOLANT TEMP SENSOR' (czujnik temperatury cieczy)
no ten jest troche glebiej schowany...nie obejdzie sie bez zdejmowania puchy filtra..i wlotu powietrza do alternatora zeby tam dojsc..

ale czy na pewno ten czarna/brazowa kostka jak piszecie?? bo moim zdaniem czujnik temp cieczy podaje wskaznik na desce rozdzielczej...

a wlasnie, a u Ciebie, Tomcat ile obrotow na zimnym i cieplym silniku masz?

pozdrawiam

tomcat944 
mental ill

Wysłany: 2006-12-29, 13:16   

hej,
ja na zimnym mam kolo 1000 a na cieplym jakies 600/650....

i jest tak, ze jak ten czujnik co daje sygnal na kompa padnie lub podaje niewlasciwe dane to silnik chodzi nie tak....
najlepsze jest to, ze czujnik temp do kompa (ten czarny) jest jakies 2 razy tanszy niz ten do wskaznika (niebieski)....

southOFheaven 

Wysłany: 2007-01-08, 13:09   

hej panowie nadal mam ten sam problem..plukalem krokowy, przeplywomierz ok, czujniki temperatur ok bo gasnie jak odpina i glupieje ogolnie, szczelnosc jak najbardziej ok, obroty nie faluja. resetowalem komputer odpinajac aku i zwierajac klemy. na gazie nie mam wiekszych problemow. ale wlasnie te obroty na cieplym silniku (gaz i benzyna) 900obr/min mnie zaczynaja wkurzac a na zimnym nie ma ich wcale tj 650obr/min...co jeszcze sprawdzic?
tak przypomnialem sobie ze przed plukaniem krokowca bylo dobrze, ale obroty mu falowaly...
nie mam sily :evil

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2007-01-09, 08:20   

Jeżeli w silniku m50 też masz na przepustnicy 'czujnik zamknięcia przepustnicy', to może być tak że na zimnym silniku on działa a na gorącym przestaje działać i zalewa auto paliwem (jakbyś miał lekko wciśnięty gaz). Jak to sprawdzić... Przy otwartej masce odłączaj wtyczkę od tego czujnika, zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Obroty powinny się wtedy "na ucho" nieznacznie zmieniać (podwyższają się przy odłączonym jakieś 100..200obr w m20). Jeżeli nie będą się czasami zmieniały, to masz coś tam popsute, nie styka, albo zabrudzone. Następnie macaj go i ruszaj wtyczką gdy jest podłączony. Jeżeli obroty będą się nieznacznie zmieniały to już wiesz... Byćmoże w m50 jest czujnik położenia przepustnicy, czyli bardziej zaawansowany, ale tego nie wiem. Skutek może być jednak ten sam. Za wysokie obroty na jałowym i kiepskie hamowanie silnikiem. Ja również tak miałem gdy silnik się rozgrzał.
E30 M332 1991........ ....U__________\

southOFheaven 

Wysłany: 2007-01-09, 10:16   

Piotr_1 napisał/a:
Jeżeli w silniku m50 też masz na przepustnicy 'czujnik zamknięcia przepustnicy', to może być tak że na zimnym silniku on działa a na gorącym przestaje działać i zalewa auto paliwem (jakbyś miał lekko wciśnięty gaz). Jak to sprawdzić... Przy otwartej masce odłączaj wtyczkę od tego czujnika, zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Obroty powinny się wtedy "na ucho" nieznacznie zmieniać (podwyższają się przy odłączonym jakieś 100..200obr w m20). Jeżeli nie będą się czasami zmieniały, to masz coś tam popsute, nie styka, albo zabrudzone. Następnie macaj go i ruszaj wtyczką gdy jest podłączony. Jeżeli obroty będą się nieznacznie zmieniały to już wiesz... Byćmoże w m50 jest czujnik położenia przepustnicy, czyli bardziej zaawansowany, ale tego nie wiem. Skutek może być jednak ten sam. Za wysokie obroty na jałowym i kiepskie hamowanie silnikiem. Ja również tak miałem gdy silnik się rozgrzał.

no wlasnie wysokie obroty na jalowym i kiepskie hamowanie silnikiem. na gazie tego nie ma..jak zdejme noge z pedalu gazu to silnik lagodnie hamuje..na benzynie zbyt mocno wytraca obroty. byc moze problemem byl wlasnie ten czujnik polozenia przepustnicy.

dzisiaj zabieram sie za porzadne mycie i czyszczenie przepustnicy lacznie z czujnikiem.
dzieki i pozdrawiam

Odpowiedz do tematu