BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pływajace zawieszenie e36 2,0 ZNALEZIONO PRZYCZYNE
Autor Wiadomo
MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2006-12-27, 11:48   Pływajace zawieszenie e36 2,0 ZNALEZIONO PRZYCZYNE

Witajcie! Mam problem bo moje auto lata po calej drodze jak szalone .. strasznie buja autem na lewo i prawo od jakichs 2 tygodni .. auto samo trzyma sie kolein jak chce wyjechac to sa mega problemy tak jak by kierownica nie reagowala !! ja ja delikatnie skrecam a auto dalej leci w koleinie ?? o co chodzi .. nie da sie jechac na dziurawej lub nierwonej drodze wiecej niz 120 .. czym to moze byc spowodowane ??

[ Dodano: 2006-12-27, 12:53 ]
Acha dodam ze furka nie plywa w gore i w dol .. tylko na boki .. tak jakby byly tylko sprezyny bez amorkow i innych gum ?? co to moze byc ??
Ostatnio zmieniony przez MrKrYH_e34 2007-01-22, 21:10, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-27, 12:03   

a jakie masz oponki?
zauważyłem, że u mnie jest podobnie - może nie aż tak jak opisujesz, ale na prostej drodze leci jak po sznurku (jestem świeżo po ustawieniu zbieżności), ale w koleinach ciężko utrzymać prosty tor jazdy - non-stop ściąga minimalnie w prawo, albo w lewo - myślę, że ten typ tak ma

MrKrYH_e34 

Wysany: 2006-12-27, 12:30   

opony mam jakies tam Matador .. najtansze zimowe 195/65/15 oponami to chyba nie idzie ... nie wiem jak opisac to plywanie auta .. ale wyglada to tak ze powiedzmy kola leca jak po torach przod auta wychyla sie w prawo a tyl w lewo .. i odwrotnie !! i tak wlasnie buja na boki .. albo chce wyprzedzic auto .. skrecam kierownice a on sunie prosto .. chce po wyprzedzeniu auta zjechac na swoj pas skrecam kiere a reakcja auta jest opozniona .. strasznie sie z tym jezdzi bankowo tak wczesniej nie mialem !! !

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-12-27, 13:17   

najwprzód spróbuj napompować w opony 2,4 bar i napisz co dalej ...

[ Dodano: 2006-12-27, 13:45 ]
oto kilka opinii o oponach zimowych matador w tym rozmiarze, opinie po kolei jak idą:

Opinia użytkownika:

Są cholernie głośne ii kompletnie nie trzymaja sie drogi. Jazda powyżej 130-140km/h to "jazda bez trzymanki" Od jakiegoś czasu czuć "bicie" na kołach - ale za niespełna miesiąc przechodzę na zimówki a te - do kosza. Nigdy więcej !!

Opinia użytkownika:

TRAGEDIA!!! Latem glosne nie trzymajace parametrow kola /dudnienie/ nie slychac silnika tylko gumy zima slizgaja sie na byle sniegu chyba sa zrobione z plastiku niescieralnego stanowczo odradzam zakup

Opinia użytkownika:

Zdecydowanie najgorsze opony na jakich jezdzilem :( Wyglad bez zastrzezen, dobrze chronia felge, bardzo glosne, przy malych predkosciach slychac opony, a nie turbodiesla. Bardzo szybko zabkowaly, w dodatku problemy z utrzymaniem cisnienia (niegdy nie byly zdejmowane z felg, na zime mam oddzielny komplet) a przez to przyspieszone zuzycie. Przy jezdzie na wprost wszystko w porzadku i na suchej i na mokrej nawierzchni. Brak przyczepnosci na mokrej nawierzchni w zakrecie. Przy przebiegu okolo 50.000km (3 sezony) i pozostalym biezniku 3mm w dwoch oponach pekl kord (w jednej wybrzuszenie, w drugiej dziura na wylot i sterczacy kord). Ale ogolna ocena nie jest taka zla - dobra opona, ale trzeba znac granice jej mozliwosci, uwazac na zakretach w czasie deszczu i czesto kontrolowac cisnienie. Ale cena zakupu to rekompensuje.

Opinia użytkownika:

dają z samochodem za 65tys? Jest to opona przeznaczona do bryczki konnej o prędkością do 20km/h Praktycznie się nie ściera jest twarda jak z plastiku. Gdy przeglądałem opisy opon continental i ich recenze, to jakby przejechali się na matadorach to by zmienili zdanie. Odradzam stanowczo zakup

Opinia użytkownika:

Tragedia!!!!!!!! Myślałem że w aucie poszły łożyska a tu niespodzianka. Okrutne walenie dochodziło z opon. Opony najpierw tylnie się wyząbkowały wewnętrznie a potem przednie. Normalnie chyba Stomil Olsztym robił 10 lat temu lepsze opony. Także w aucie jest niezwykle głośno, nie wiem co teraz kupić, Słyszałem że PIRELLI P7 to b.dobre opony. Albo z całorocznych Goodyear Eagle Vector EV2 MS

Opinia użytkownika:

Istnienie opon firmy Matador można tłumaczyć jedynie faktem, że sprzedają je (wciskają) do nowych samochodów. Chociaż nie rozumiem tego układu, Skoda (i inne firmy, które je zakładają do swoich samochodów) ryzykuja swoją reputację dając taki szajs. Podczas pierwszego sezonu przejechałem na nich ok. 35 tys. km, w czasie którego wystapiły 2 przebicia (dość tajemnicze - powietrze uciekało, a nie bardzo było widać otwór wewnątrz) i potworne ząbkowanie (zaznaczam, że zawieszenie było OK - samochód nowy, ciśnienie zalecane i regularnie kontrolowane, jazda spokojna i głównie poza miastem). Przy okazji naprawy w zakładzie zaproponowali starą metodę zamiany kół między osiami ("żeby się równo zużywały"). Moja zgoda na to to był duży błąd. Opony zaczęły huczeć prawie jak uszkodzone łożyska. Czym prędzej przełożyłem je z powrotem. Po założeniu opon zimowych (GoodYear UltraGrip6) okazało się, że są one znacznie cichsze (choć mówi się, że zimowe opony sa głośne z natury). Wiosną pomyślałem, że przejeżdzę na Matadorach jeszcze jeden sezon, ale po kolejnym uszkodzeniu ("przebiciu") okazało się, że opona zaczęła się rozwarstwiać wewątrz. Najpierw wyrzuciłem jedną, a po kilku tygodniach to samo spotkało kolejną, z tych samych powodów. Pomijam fakt, że guma tych opon po półtora sezonu użytkowania wygląda na sparciałą jak po 10 latach. Zachowanie opon na drodze nieco lepsze niż ich trwałość, przy spokojnej jeździe (na szczęście) nie miałem żadnych większych problemów. Droga hamowania w normie, wiadomo, że na mokrym trochę gorzej, ale zawsze trzeba "dostosować prędkość do warunków na drodze" - to banał, ale jakże prawdziwy. test na śniegu tylko raz (w połowie kwietnia (!) ) - jak na letnie opony to chyba w normie, czyli nie przekraczając 60 km/h udało sie przezyć :) . Jeździłem na różnych oponach, różnymi samochodami, jeżdżę sporo, ok. 60 tys. km rocznie i są to najgorsze opony jakie spotkałem. Prezent dla wroga! Nie polecam, nawet na kwietnik, bo będzie wodę przepuszczać. :) Trzymać się z daleka! Przy zakupie nowego samochodu, jeżeli tylko się da, próbujcie wyciągnąć od dealera inne opony. Teraz widzę w salonach, że Skoda sprzedaje auta na oponach Continental (chyba), więc może się wycofała z układu z Matadorem.

[ Dodano: 2006-12-27, 13:50 ]
opinie są tragiczne, to się nawet nie nadaje do poloneza Caro
E30 M332 1991........ ....U__________\

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2006-12-27, 14:06   

Hehe, moj ojciec w E36 mial to samo. :-) Dzisiaj pojechal na sprzegladzik. Zawieszenie bracie, zawieszenie. Koszt 60zl a co pol roku musisz naprawiac :-) Taka Polska,a dokladniej takie drogi. Jedz do warsztatu niech Ci zrobia.

Btw. Od 140km/h zaczyna Ci auto "plywac" prawda?

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-27, 14:38   

mi tez sie wydaje ze to kwestia opon... wysoki profil i waska guma +kiepawa mieszanka i masz efekt... dlatego czy zima czy lato jezdze na 17tkach :mrgreen:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-27, 15:33   

akurat na szerszych oponkach wozi w koleinach jeszcze bardziej, tyle, że pewnie masz niski profil, więc to własnie pomaga

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2006-12-27, 17:02   

chodzi też o budowę opony

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-12-27, 18:05   

Napompuj je - 2,4 przód i 2,8 tył powinno być OK. Oczywiście jeśli chodzi o noszenie.

MrKrYH_e34 

Wysany: 2006-12-27, 18:07   

zapomnialem dodac .. czepilismy sie tematu opon .. ale wczesniej mialem jakies tam pirelli czy tam inne z MARKOWYCH !! opon ., na felgach od e34 i dzialo sie to samo!!!! .., a rozmiary opon byly takie same jak tych matador.. prawda jest taka ze przeprowadzilem sie do Poznania, jak wiadomo jest w pozku duzo kolein i innych wyrw, do tego jeszcze czesto ganiam po polnych drogach totalnie dziurawych i nie jezdzilem po miescie wiecej jak 140 wiec nie mialem okazji sprawdzic i dowiedziec sie ze jest cos nie tak .. dopiero na swieta pojechalem do domu i po trasie w koleinach czy na zakretach nie szlo zapanowac nad autem .. wiec nie stawiam tu raczej ani na felgi ani na opony .. chociaz napewno musze dopompowac
Yakuzatti co w zawieszeniu wymienic ?? ? zawieszenie to strasznie ogolne pojecie ?? ktos tam mi powiedzial ze jakis tam stabilizator :p a ja nie wiem co to heheh PS ile kosztuje sprawdzenie na kanale takiego zawieszenia ??

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-12-27, 18:18   

Jedź tam gdzie rejestrujesz auto - powinni Ci z Free zrobić jako ich klientowi takie badanie na szarpakach.

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-12-27, 18:29   

Może sworznie do wymiany.

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2006-12-27, 18:31   

pozycz kola 185/xx/xx i zobaczysz roznice ja jezdzilem na 185 i bylo git wrzucilem 195 i szersza felge i na koleinach nie moge auta opanowac a zawias jest wporzadku
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-12-27, 18:41   "rzucanie " w koleinach

Witam Przemek !! Przeczytałem PW , odpowiadam tutaj > Zjawisko o którym piszesz jest mi bardzo dobrze znane chociaz nie dotyczy beemki , a tego drugiego "sprzeta". Jedź po pierwsze na geometrie , niech Ci sprawdza kąt pochylenia koła (mniej istotne) ale i kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.....No i obowiązkowo zbieżność. Podejrzewam ,że masz raczej "rozbieżność".......Wtedy własnie wozi po koleinach.Do tego im szersza i niższa opona to zjawisko sie nasila. Dopiero wtedy można cos powiedziec na temat naprawy.....Koniecznie sprawdx zatem geometrię zawieszenia.Luzy ( na "szarpakach" ) to juz dodatkowo , ale zakładam ,że luzów raczej nie masz........PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

MrKrYH_e34 

Wysany: 2006-12-27, 18:51   

aha wypowiedzi na temat opon Matador z tego co czytam sa ciekawe, niektore wypowiedzi calkowicie zaprzeczaja pisanym wczeniej .. co moge powiedziec o tej oponie .. opona Matador 195/65/15 kupiona za 169 zl ( najtansza jaka widzialem w poznaniu) - opona cicha .. oczywiscie ze opona zimowa brzeczy jak sie jedzie ale to ma wiekszosc opon!! na lukach chcialem sie pobawic jak to zawsze z tylnym napedem i tu moje zaskoczenie ze niesamowicie trzyma ..
Po novym roku pojade gdzies na jakas stacje diagnostyczna i zobacze co sie dzieje pozdro

jaqub 

Wysany: 2006-12-27, 21:01   

PioterW napisa/a:
akurat na szerszych oponkach wozi w koleinach jeszcze bardziej, tyle, że pewnie masz niski profil, więc to własnie pomaga

lato jest 225/45R17 a zima zeby poszla w gore to mam 225/50R17 w porownaniu do 195/65R15 na ktorych jezdzilem pare lat temu jest zupelna roznica... na tamtych balonach auto sie "kladlo" na samej gumie i smiesznie brala zakrety...

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2006-12-27, 22:56   

w zawieszeniu trzeba ustawiac katy natarcia. nic mi to nie mowi, ale ojciec tak powiedzial...

kuzyn 

Doczy: 05 Kwi 2006
Wysany: 2006-12-27, 23:16   

MrKrYH_e34 napisa/a:
...zawieszenie to strasznie ogolne pojecie ?? ktos tam mi powiedzial ze jakis tam stabilizator :p a ja nie wiem co to heheh PS ile kosztuje sprawdzenie na kanale takiego zawieszenia ??

łączniki stabilizatorów. jeśli są wybite, auto zachowuje sie
mniej więcej w opisywany przez Ciebie sposób.

jacekg.deviantART. com - galeria moich zdjęć

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2006-12-29, 22:52   kąty

.............Yaku !! Cos Ty wymyslił za "katy natarcia"..przeciez to nie samolot , a tylko beemka!! Naprawde słyszałes takie określenie ???PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

kuzyn 

Wysany: 2006-12-29, 23:04   Re: kąty

henry napisa/a:
.............Yaku !! Cos Ty wymyslił za "katy natarcia"..przeciez to nie samolot , a tylko beemka!! Naprawde słyszałes takie określenie ?? ?PZDR - henry

Yakuzattiemu chodziło tylko o nabicie posta :mrgreen:

MrKrYH_e34 

Wysany: 2007-01-22, 21:05   

No panowie i panie ... Bylem na szarpaku .. i na tesciku amortyzatorow itd .. i amorki sa dobre .. tzn bez problemu mozna na tym jezdzic .. a co do plywajacego auta okazalo sie ze:

Najprawdopodobniej przyczyna plywania auta i delikatnego braku kontroli bylo zuzycie sie gum czy tulei metalowo gumowych ktore przedstawione sa na tym rysunku w pozycji nr 5 http://www.realoem.com/bm...242&hg=31&fg=05 , napisalem najprawdopodobniej bo tylko one po sprawdzeniu i obejrzeniu wyfladaja na zerwane !! i najprawdopodobniej bo jeszcze tego nie wymienilem ale juz jestem umowiony na wymiane

Po naprawie i wymianie tego wszystkiego napisze jak auto sie sprawuje ..

PS taka guma kosztuje 40 zl jedna sztuka .. zamontowanie jednej sztuki 60 zl
Na stacji w ktorej pytalem o wymiane powiedzieli 200 zl z ustawieniem zbierznosci .. wiec mysle ze nie drogo .. pozdrawiam

jaqub 

Wysany: 2007-01-22, 21:17   

taka tuleja wystepuje w kilka opcjach w orginale tzn. zwykla/sportowa/mpakiet (rozni sie twardoscia)... nie wiem czy z zamiennikow tez jest taki wybor...

kuzyn 

Wysany: 2007-01-22, 22:57   

hehe jadę w czwartek do Baura właśnie na wymiane tych tulei (i swożni) u siebie.
też mi autko lekko pływało.

Kujon 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-01-22, 23:10   

MrKrYH_e34 napisa/a:
No panowie i panie ... Bylem na szarpaku .. i na tesciku amortyzatorow itd .. i amorki sa dobre .. tzn bez problemu mozna na tym jezdzic .. a co do plywajacego auta okazalo sie ze:

Najprawdopodobniej przyczyna plywania auta i delikatnego braku kontroli bylo zuzycie sie gum czy tulei metalowo gumowych ktore przedstawione sa na tym rysunku w pozycji nr 5 http://www.realoem.com/bm...242&hg=31&fg=05 , napisalem najprawdopodobniej bo tylko one po sprawdzeniu i obejrzeniu wyfladaja na zerwane !! i najprawdopodobniej bo jeszcze tego nie wymienilem ale juz jestem umowiony na wymiane

Po naprawie i wymianie tego wszystkiego napisze jak auto sie sprawuje ..

PS taka guma kosztuje 40 zl jedna sztuka .. zamontowanie jednej sztuki 60 zl
Na stacji w ktorej pytalem o wymiane powiedzieli 200 zl z ustawieniem zbierznosci .. wiec mysle ze nie drogo .. pozdrawiam

mrKrych szkoda zę nie widziałem tego tematu wcześniej to bym ci od razuy powiedział że jak pływa zawieszenie to sie zaczyna od tych silentblocków, w 99% to włąsnie one powodują że jak popada to powyżej 100km/h auto nie trzyma toru jazdy tak jak powinno

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-01-23, 01:19   

Każdy powinien zmienić te tuleje profilaktycznie jeżeli ma stare auto, bez kitu... różnica w prowadzeniu się auta jest duża, nawet jeżeli nie było aż tak źle... myslałem że ten problem występuje tylko w e30 i compakcie... Mam właśnie to teraz w kompakcie, jazda w trasie to udręka, trzeba być w pełni skoncentrowanym. Samochód zachowuje się jak matchbox. Mimo że po tulejach z zewnątrz nic nie widać tylny zawias pływa może nawet centymetr na boki i na żadnej stacji diagnostycznej tego nie wykryją bo potrzebna jest właśnie duża siła i utwierdzenie kół jak przy dużej prędkości (przypuszczam że chodzi tu też o efekt żyroskopowy???) Nie wspomnę o dwóch innych compactach które oglądałem przy kupowaniu... tamtym się prawie nie dało jechać. A w e30 po pieprznięciu w krawężnik jazda powyżej 60kmh była śmiertelnie niebezpieczna, tył po prostu jechał swoją drogą. Przyczyną tez były tuleje.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: