BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zakup E32 - czy dzisiaj jest sens kupować to auto ?
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2006-12-27, 23:46   Zakup E32 - czy dzisiaj jest sens kupować to auto ?

Jakiś czas temu sprzedałem swoją E32 i zastanawiam się nad zakupem kolejnej sztuki.Tutaj popadam w pewien dylemat - mianowicie czy warto pchać się dalej w E32.Auto niestety ma już swoje latka i co jakiś czas lubi się w nim coś zepsuć nawet w tych zadbanych egzemplarzach.Eksploatacja tego samochodu niestety kosztuje trochę, nie bede wypisywał co ile kosztuje ale sami wiecie o co chodzi, co sie psuje i co sie wymienia w aucie.

W swoja poprzednią zainwestowałem trochę pieniędzy więc do zakupu kolejnej podchodzę z dystansem.Pozatym nie chcę jeździć w takim strachu ze jak coś się zepsuje to będe musiał się spłukać z kilkuset PLN :D bo nie ukrywajmy - utrzymanie E32 kosztuje nie mało.Może niestety jestem trochę uprzedzony co do E32 z tego właśnie powodu że w swoją poprzednia zainwestowałem dość sporo pieniędzy kupujac niby normalne rzeczy, które jednak okazały się dośc kosztowne np były to m.in chłodnica 500 zł bo urwało sie mocowanie węża , kable WN 500 zł , kopułka i palec 300 zł, wahacze 400 zł,sekwencja 3300zł,poduszki belki wraz z robotą 200 zł i kilka innych rzeczy i w sumie nazbierało sie z 7 tys inwestycji :)

Suma sumarum autem jeździ się przyjemnie ale ta przyjemnośc okupiona jest dużymi kosztami eksploatacji, pozatym trudno dziś sprzedać nawet zadbany egzemplarz, mało jest amatorów na E32.Kupno E32 znaczy prawie tyle co jeżdzenie nim do momentu aż nie bedzie nadawało sie do jazdy bo tak jak pisałem model jest praktycznie nieodsprzedawalny

Konkretnie to mam na oku jedną sztukę z 92 roku 730 r6 w manualu, udokumentowane 160 tys, sprowadzona na poczatku 2006 od pierwszego właściciela,jasna skóra w środku, sekwencja LPG,ceni się to auto na 12 tyś, jest w naprawde niezłym stanie.

Myślę też o zakupie e36.Tu szukałbym 323i bądź 328i w nadwoziu coupe.Wiem ze to bedzie drożdze od 7 w zakupie, ale napewno sporo tańsze w utrzymaniu jeśli kupie dobry egzemplarz.

Wiem że to ja podejmę decyzję co do zakupu bądź niezakupu ale chciałbym wysłuchać Waszych opinii.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2006-12-28, 00:02, w caoci zmieniany 1 raz  

okero21 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-12-28, 00:01   

Myśle ze zależy to tylko od ciebie ,zalezy co lubisz , czy bardziej niewielkie coupe o sportowym zacięciu czy dużą i komfortową limuzyne ?
I to jest najważniejsze bo auto kupujesz dla siebie a nie dla "stryja" Jeśli masz zamiar kupić auto na długo to problem odsprzedaży schodzi na dalszy plan , i sprawa kosztów hmm... w sumie coupe 328 w eksploatacji tez do najtańszych nie należy więc tak jak napisałem na początku to auto jest dla ciebie a nie ty dla auta

Pawel735 

Wysany: 2006-12-28, 00:08   

okero21 napisa/a:
Myśle ze zależy to tylko od ciebie ,zalezy co lubisz , czy bardziej niewielkie coupe o sportowym zacięciu czy dużą i komfortową limuzyne ?
I to jest najważniejsze bo auto kupujesz dla siebie a nie dla "stryja" Jeśli masz zamiar kupić auto na długo to problem odsprzedaży schodzi na dalszy plan , i sprawa kosztów hmm... w sumie coupe 328 w eksploatacji tez do najtańszych nie należy więc tak jak napisałem na początku to auto jest dla ciebie a nie ty dla auta

Tak się składa że odpowiada mi zarówno E32 jak i E36 328i w coupie.Podejrzewam nawet ze w gruncie rzeczy kupujac E32 w ogolnym bilansie wyszedłbym lepiej bo za e32 zaplace 12 tys (ta konkretna o której mówie) a za ladne 328 trzeba dac ze 20.Koszt paliwa tez bedzie nizszy w przypadku tej e32 która sobie upatrzyłem bo ma sekwencje LPG.Tylko z odsprzedażą E36 bedzie łatwiej.
328 w trasie spala 7 litrów a w miescie jakies 12-13 z tego co mi wiadomo
Wydaje mi sie tez ze kupujac zadbane e32 nie bedzie tych wydatków az tak strasznie duzo jesli kupi sie zadbany egzemplarz - pozatym e34 w utrzymaniu kosztuje to samo co i e32.

I jazda 7 to przyjemność :)

okero21 

Wysany: 2006-12-28, 00:23   

Pawel735 napisa/a:
I jazda 7 to przyjemność

I wszystko jasne hehe :razz:
Ale tak powaznie to jeśli ta 7 jest w stanie takim jak piszesz to brać i sie nie zastanawiać :smile: - przynajmniej ja bym tak zrobił . 328 też mi sie podoba ale jednak siedem to jest inna klasa ,może 10 lat temu wybrałbym trójke ale teraz wole wygodnie tyłek powozić . Jeśli chodzi o naprawy to tak jak piszesz ,zesrać sie może coś i tu i tu a skłonny jestem powiedzieć że nie zajeżdzone coupe jest trudniej znależć niż jakiekolwiek 7

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-28, 01:29   

jazda 3 też daje mnóstwo satysfakcji :idea:

pawelbach 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Otwock
Wysany: 2006-12-28, 03:49   

jak nie możesz sie zdecydować idz na kompromis i kup e34

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-12-28, 04:59   

Kolega jakiś czas temu kupił e32 730 bo jak mówił zawsze marzył o tym samochodzie.
Niestety teraz żałuje :sad:
Jak wiadomo w kilkunastoletnim aucie trzeba od czasu do czasu coś wymienić a części do BMW a zwłaszcza do 7 nie należą do najtańszych...
Oczywiście jest zagazowana (zwykła instalka) a do tego w automacie.

Myślę że e32 jest dobre jako dla prawdziwego pasjonata BMW który nie musi liczyć się z kosztami utrzymania- wtedy auto może dostarczyć naprawde bajkowej radości z jazdy :lol:

J E L I T O 
na czarno

Doczy: 16 Wrz 2005
Skd: STALOWA WOLA
Wysany: 2006-12-28, 06:40   

Moim zdaniem nie powinieneś być uprzedzony do e32, e36 też już jest nienowe. Nie rozumiem tylko jednegi dlaczego chcesz przesiąść się na mniejszy silnik niż miałeś, mowa tu o tej 3.0. Kup 740 w super stanie :)

ZOBACZ TO 540i http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=23752

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-12-28, 10:07   

Pawel735 napisa/a:
328 w trasie spala 7 litrów

:lol: :lol: :lol:

w jaki sposob ?? chyba jadac autostrada (ktorych w naszym kraju brak) ze stala predkoscia 100km/h ..

www.system.mimbu.pl

Daniel 

Doczy: 20 Mar 2004
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2006-12-28, 10:14   

Czy jest sens?? I tak wszytsko zależy od Ciebie.
Ja w tej chwili od ok pól roku mam e32 z silnikiem 3,5 litra. Oczywiście brak jest instalacji gazowej. Potwierdzam, że wśród moich poprzednich BMW, jest to auto w utrzymaniu najdroższe.koszty paliwa, koszty napraw eksploatacyjnych są dosyć wysokie!!
Ale komfort jazdy jest niesamowity.

Pawel735 

Wysany: 2006-12-28, 10:17   

To Ty o tym nie wiesz ? :) Wielu uzytkownikow 328 mowi o spalaniu w granicy 7 litrow przy normalnej jeździe na 100 km, oczywiscie nie przekraczajac 120 km/h, ale jednak to spalanie wydaje sie byc mozliwe .Nie wiem ile w tym prawdy bo nigdy nie miałem 328 ale konfrontujac opinie uzytkownikow z danymi w testach faktycznie wychodzi na to ze tak moze byc.328 jak na swoja pojemnosc jest bardoz oszczedne.

PS.Sprzedajesz moze swoją kiloff ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2006-12-28, 11:15, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-28, 10:29   

żeby osiągnąć to 7 to chyba faktycznie trzeba by jeździć wyłącznie po autostradzie - mi oststnio w trasie (łącznie wyjazd na mazury i z powrotem) spaliła ok 8,5 i nie szalałem, choć o zamulaniu raczej nie może być mowy :grin:

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-12-28, 10:29   

yo!
sorry za OT 2,5 litrowy m50 złopie 9-10 litrów przy 110-120 km/h z racji tego ze na zimówkach udaje mi sie duzo wprzedzac srednia wychodzi 15 litrów :mrgreen:
pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-12-28, 10:33   

ale pewnie LPG, a tego zawsze troche więcej wychodzi
korzuch napisa/a:
sorry za OT

przeciez właśnie to jest OT :grin:

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-12-28, 10:35   

yo!
Si istotnie na LPG z tym ze to sekwencja jezeli to ma jakies znaczenie :mrgreen:
swiety piotrze witam cię :mrgreen:

DAREX 

Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Żory ok. Katowic
Wysany: 2006-12-28, 10:52   

http://forum.beemka-klub....p=110145#110145

Chcesz 730i to Ci sprzedam, a napewno ładniejsza niz tamta którą chcesz kupic i moja z mniejszym przebiegiem :mrgreen:

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2006-12-28, 11:02   

pawel735 : jak narazie nie, za duzo innych wydatkow zeby myslec o zmianie samochodu ..

nie chce cie martwic co do spalania 328i ale w jezdzie mieszanej ciezko jest zejsc ponizej 11-12 (oczywiscie benzyny) .. na trasie zeby spalila ponizej 10 to musi byc autostrada albo baaaardzo oszczedna jazda .. natomiast samo miasto z korkami to jest 14-15 litrow (oczywiscie pisze o PB - gazu mi sie juz odechcialo liczyc jak po ostatnich bokach lyknela 17 :cool: )

owszem na samym poczatku 328i pali mniej .. ale dopiero pozniej czlowiek sobie uzmyslawia ze taka jazda jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu .. bo i po co jezdzic 328i skoro tak samo mozna w 318is ... i zaczynasz wykorzystywac moc .. a co za tym idzie i spalanie rosnie ...

ze 328i pali malo jak na taki silnik - owszem - sprobuj zejsc passatem 2.8 ponizej 15l .. lub wynalazlkiem spod znaku gwiazdki z podobnym silnikiem .. na ich tle owszem ten silnik pali conajmniej o kilka litrow mniej .. natomiast nie ma sie co ludzic ze prawie 3-litrowy silnik spali nam srednio ponizej 10l/100km ..

www.system.mimbu.pl

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2006-12-28, 11:26   

Ja na Twoim miejscu bym wybral ladne e34 silnik m 50 2,5 w ful opcjii .. mialem kiedys e34 m 20 i nawet niezle jezdzila koszty expoloatacji nie takie duze, swietnie sie prezentuje !! teraz mam e36 coupe i prawde powiedziawszy nie jestem do konca zadowolony !! wole dostojny wyglad auta a e36 wyglada niby sportowo niby nie .. i jest za plastikowa srednio mi sie podoba ;) .. kazdy ma jakies gusta i gusciki ale przemysl swoja decyzje pod kazdym wzgledem !! i wygladu i wydatkow, funkcjonalnoscia, przydatnoscia do zycia codziennego itd pozdro

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-12-28, 11:33   

Pawel735 jesli chcesz miec autko na dluzej to mysle ze warto kupic e 32. sa to autka juz wiekowe wiec musisz sie liczyc ze trzeba sporo dolozyc. a jak sie sporo doklada to lepiej zostawic na dluzej. a jazdy 7-ką doswiadczyles i wiesz jak sie tym jezdzi. bajecznie. wszystko zelazy od tego czy jestes zdecydowany dolozyc troche kasy czy nie. bo jesli nie to kupuj duzo nowszy sprzet. no i spalanie. jakos nie wierze ze w takiej furze mozna zejsc ponizej 10 litrow nawet na autostradzie. sam mam e 34 3.5 l i przy oszczednej jezdzie na dlugich dystansach mialem 11 litrow na setke.

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2006-12-28, 11:39   

Powiem tak, jesli juz wyrosles z wariowania po trasach, a jeszcze nie chcesz wozic tylka w luksusowej limuzynie bierz E34. Natomiast jesli juz stawiasz w 100% na komfort - E32. W sumie to latwiej dostac E36 w nalezytym stanie. Sam nie wiem. E36 E34 i E32 rocznikowo podobnie sie prezentuja, ale E36 wyzej na rynku stoi...

Ale z drugiej strony, piekna siodemeczka jest naprawde bezcenna.

Pawel735 

Wysany: 2006-12-28, 11:42   

MrKrYH_e34 napisa/a:
Ja na Twoim miejscu bym wybral ladne e34 silnik m 50 2,5 w ful opcjii .. mialem kiedys e34 m 20 i nawet niezle jezdzila koszty expoloatacji nie takie duze, swietnie sie prezentuje !! teraz mam e36 coupe i prawde powiedziawszy nie jestem do konca zadowolony !! wole dostojny wyglad auta a e36 wyglada niby sportowo niby nie .. i jest za plastikowa srednio mi sie podoba ;) .. kazdy ma jakies gusta i gusciki ale przemysl swoja decyzje pod kazdym wzgledem !! i wygladu i wydatkow, funkcjonalnoscia, przydatnoscia do zycia codziennego itd pozdro

E34 odpada bo to trochę taki półśrodek pomiędzy e30 i e32 chociaż niektórzy mówią, że jest lepsze od 3 a wcale nie gorsze od 7 :)

Casus maximus : 328 mozna bezproblemowo zejśc poniżej 10 na trasie - to całkiem inny silnik niz te nasze m30b35

[ Dodano: 2006-12-28, 10:46 ]
W zasadzie nie potrzebuję komfortu na poziomie E32, ani tez ilości miejsca - ale podoba mi się to auto, za to jak jeździ i za wygląd i za to że jest już żadkościa na ulicy :) .Tego auta nie spotkasz na kazdym rogu, krzyżówce jak e36 - chociaz z drugiej strony co nas to obchodzi ze ktoś jeździ takim samym autem. (e36).Jadac E32 człowiek jest poprostu odcięty od otoczenia.

Pozatym kto z forum kupił E32 bo potrzebował komfortu czy miejsca ? Chyba nikt - poprostu auto się podobało.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-12-28, 11:55   

Pawel735 napisa/a:
328 mozna bezproblemowo zejśc poniżej 10 na trasie

byc moze, ale mnie chodzilo o kazdy silnik ktory byl montowany w e 32.

okero21 

Wysany: 2006-12-28, 12:05   

Pawel735 napisa/a:
W swoja poprzednią zainwestowałem trochę pieniędzy więc do zakupu kolejnej podchodzę z dystansem.Pozatym nie chcę jeździć w takim strachu ze jak coś się zepsuje to będe musiał się spłukać z kilkuset PLN bo nie ukrywajmy - utrzymanie E32 kosztuje nie mało.Może niestety jestem trochę uprzedzony co do E32 z tego właśnie powodu że w swoją poprzednia zainwestowałem dość sporo pieniędzy kupujac niby normalne rzeczy, które jednak okazały się dośc kosztowne np były to m.in chłodnica 500 zł bo urwało sie mocowanie węża , kable WN 500 zł , kopułka i palec 300 zł, wahacze 400 zł,sekwencja 3300zł,poduszki belki wraz z robotą 200 zł i kilka innych rzeczy i w sumie nazbierało sie z 7 tys inwestycji

a te około 7 tyś co zainwestowałeś to na przestrzeni jakiego czasu ?

Pawel735 

Wysany: 2006-12-28, 12:07   

2 lata

okero21 

Wysany: 2006-12-28, 12:14   

No to jak na 2 lata odliczając od tej kwoty połowe na instalacje gaz, to te 1500-2000 zł rocznie ,moim zdaniem jest niewiele . Moja ciotka rok temu kupiła se Punto i do tej pory dołożyła juz podobnie tez jakies 1500 zł

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: