BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Castrol GTX Magnatec
Autor Wiadomo
Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-09, 23:15   Castrol GTX Magnatec

Tak ja wyżej.
Co myślicie o tym oleju może ktoś z naszego grona go użytkuje i mógłby coś konkretnego doradzić. Zalewać silnik tym wynalazkiem czy nie?
Mowa occzywiście o 10w40
http://www.castrol.com/ca...ntentId=6006526

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-09, 23:26   

juz nieraz uzywalem Castrola 10W40 GTX Magnatec, dawniej nazywany jako GTX5 Lightec takze istnieje on na rynku od dawna i jestem bardzo zadowolony.
niewiem co ci tu doradzic :roll: , olej troche drogi ale chyba warty tej ceny.
Altrnatywą moze byc TEXACO VAVOLINE, ale to tylko moje zdanie.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-09, 23:26   

jakbyś poszukał ... :wink: zadawałem to pytanie pół roku temu. darco odradził mi ze względu na przekrety z olejami castrol :? z reszta sam się doczytałem, że robi się z takiego GTXa kisiel :? oczywiscie to tylko pogłoski, jeśli ktos z was użytkuje oleju Castrol GTX, prosze o wypowiedzi ... ja jednak wolkałem zalać Mobila Super S :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Wysany: 2004-10-09, 23:30   

sory już się poprawiam

http://slave.e-edukacja.p...ghlight=castrol

Pawel-e30 

Wysany: 2004-10-09, 23:36   

No tak ale Mobil ma zbliżone parametry do Castrola,Lotosa i Tedexa.
Jezdzilem wczcesniej na lotosie i byłem zmuszony wlać tedex myslałem że będzie tragedja ale nie po przejechaniu 3tys. przestały pukać szklanki odzywają się raz na jakiś czas :lol:

Wjęc darować sobie Castrola i lać mobila 10w40?

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-10-09, 23:41   

Osobiście jeżdżę na Castrolu GTX 3 Protection. Wcześniej jeździłem na Mobilu. Tak naprawdę to żadnej kolosalnej różnicy nie zauważyłem, ale motorek jednak na Castrolu, jakby lepiej pracował ;)
Takie jest moje odczucie.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-09, 23:52   

HyenoX M42B18 napisa/a:
juz nieraz uzywalem Castrola 10W40 GTX Magnatec, dawniej nazywany jako GTX5 Lightec takze istnieje on na rynku od dawna i jestem bardzo zadowolony.
niewiem co ci tu doradzic :roll: , olej troche drogi ale chyba warty tej ceny.
Altrnatywą moze byc TEXACO VAVOLINE, ale to tylko moje zdanie.

popieram w całości - castrol jest dobry, ale równie dobry jest Valvoline - zwłąszcza przeznaczony do silników o przebiegu powyżej 100.000 km, ale wiele o tym już chyba było...

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-11, 12:08   

mam e30 325 od 6 lat i od poczatku jezdze na castrolu (raz wlalem jakiegos elfa) przez 5 lat na gtx3 a ostatnie 3 zniany zaczelem lac magnateca 10w40 jest lepszy na zimno silnik pracuje znacznie ciszej polecam i nie sluchajcie bzdur ze z oleju robi sie jakis kisiel :shock:
odradzam lotosa i tego typu wynalazki ktore gestoscia sa bardziej zblizone do wody a nie do oleju

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-10-11, 12:40   

popieram wypowiedz wyzej polski dobry olej to Kujawski a nie silnikowy. Osobiscie jezdze na Castrolu mineralnym i jestem bardzo zadowolony.

Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2004-10-11, 13:19   

Ilu ludzi tyle zdań. A ja bede musial niedlugo olej wymienic (pierwsza moja wymiana) i nie wiem czym zalać. hmmmm...

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-11, 13:40   

[quote="Tunder"]Ilu ludzi tyle zdań. [quote]
Dokładnie. Nie wierzcie natomiast w to że GTX magnatec przywiera do metalu.Na innym forum BMW gościu wzioł 2 wałki.Polał GTX i zwykłym olejem następnego dnia rano porównał wyniki.Oba suchutkie, żadnych tam przywierań. Słyszałem wiele opini że na początku większość oleji ma bardzo podobne właściwości, a problem pojawia się puźniej.Wielu mechaników radziło żeby poporstu częściej zmieniać olej.Dlatego ja osobiście stosuje LOTOSA i zmieniam co 6-8 tysięcy.
A tu macie linki z parametrami, można je gdzieś przykleić.
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-11, 14:18   

powiem jedno cena odzwierciedla jakosc (porownaj te cos co nazywasz olejem silnikowym lotos z markowym olejem mam tu na mysli ich gestosc i lepkosc to sie przekonasz ze ten twoj lotos 10w40 to ma tylko w nazwie)

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-11, 14:34   

Nie będe bronił LOTOSA bo mi za to nie płaci ale klasa ta sama (API chyba zna się na tym lepiej?). Prosze bardzo
LEPKOŚĆ
LOTOS GAS 137
MOBIL 137
Castrol 144
Klasa wszystkie ta sama SJ.
Temp płynięcia
Lotos -33
Mobil -27,-26
Castrol -27
A gęstość o niczym nie świadczy.
Owszem Castrol ma lepszą lepkość ale niższą temp zapłonu co ważne jest dla zimnego silnika.Boże jak ja bym chciał żeby LOTOS był mój.Jeździłbym e38 a nie e30 :D

leon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Maj 2004
Skd: wawa
Wysany: 2004-10-11, 15:09   

Ja miałem mobila super s i castrola i zalałem teraz motulem 4100 i zobaczymy, mobil po 10 tys wygladał jak smoła wiele osob odraza mobila i castrola bo robia wałki dolewaja jakis gowien.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-11, 15:36   

Dodam jeszcze że faktycznie droższy znaczy lepszy (no może nie zawsze) ale czasem trzeba szukać kompromisu i u mnie jest to LOTOS.

Pawel-e30 

Wysany: 2004-10-11, 18:43   

Ja wcześ niej też jezdziłem na LOTOS-ie ale zaczeły się odzywać kasatory luzów noi wlałem inny olej też z nizszej pułki i przestały się odzywacz popychacze wjęc postanowimłem teraz wlać coś lepszego i wygląda na to że to będzie
Castrol :lol:

Ps. W macro teraz jest promocja :twisted:

mateo

Doczy: 06 Cze 2004
Skd: poznan
Wysany: 2004-10-18, 21:46   

Powiem tak ostatnio u starych wymienialem olej był Magnatec 5W40 i po 12000 olej był czarny jak smoła (silnik ma 70000) że nie było widać podziałki na bagnecie.
Kilka dni przed wymianą wyjąłem u siebie bagnet i podziałke było ładnie wiidać a olej jeszcze był przeżroczysto-złocisty, choć już brudny (od wymiany coś koło 7,5-8 tyś) Mój silnik ma 300 tys a olej to mineral shell 15W40. Teraz rodzicom też zalałem shella tylko że Helix.
Wpierw starzy mieli mobil1 i chyba był lepszy niz ten castrol

Jeśli chodzi o dane tabelkowe to wspólczesne oleje w podobnych klasach , pół syntetyk, mineral maja zblizone wartości. Różnice są praktycznie tylko w przypadku najlepszych olejów syntetycznych.
Poza tym lepiej lać mineral i wymieniac co 8-10 kkm niz syntetyk co 15-20

a ze reklamy że na Mobil 1 silnik po 300tys nie wykazuje zużycia to żadna rewelka wszystkozalezy od silnika i jazdy, jak dadzą mi auto do testu to im na mobilu zakatuje silnik a przejechane bedzie 2000 km, albo naleja lotos mineral i bede jezdzil tylko po autostradzie i po 300 kkm tez nie bedzie zuzycia.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: