BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[TEST]Mocniejsze żarówki do soczewek ?
Autor Wiadomo
speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-01-02, 22:30   [TEST]Mocniejsze żarówki do soczewek ?

Witam, jaśli temat byl to z gory prosze moda o wybaczenie ale jakos nie udalo mi sie tego tematu odszukac. Mam do Was pytanie czy ktos z Was do swoich soczewek (w starszych samochodach) H1 zakladal mocniejsze zarowki niz 55W :?: Jak wiadomo soczewki sie dosc szybko "wypalaja" ja w swoich nie swiatlach mijania nie widzialem zupelnie nic co nie bylo zbyt pozytywne. Dzis kupilem sobie zarowki Philipsa o mocu 85W - bardzo fajnie i jasno swieca ale zastanawiam sie czy nie uszkodzi to lampy i soczewki :?: :?: :?:

Every man dies... But not every man really lives...
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-01-07, 18:28, w caoci zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-02, 22:36   

może uszkodzić, poza tym, że może oślepiać ludzi z naprzeciwka - pół biedy jak Cię tylko sklną

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2007-01-02, 22:36   

http://forum.beemka-klub....sze+%BFar%F3wki

to tak na szybko dzieki SZUKAJ... :mrgreen:

pozdro

speed 
Michał

Wysany: 2007-01-02, 23:27   

Dzieki za linki ale wiele odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlem - nie chce rozbierac swiatel ani wymieniac odblysnika - pytalem tylko czy po zalozeniu mocniejszych zarowek nie zniszcze sobie swiatel ( oslepial nie bede bo swiatla mam dobrze ustawione ) Nie kupilem tez najmocniejszych 100W tylko wybralem opcje posrednia tzn 85W. Czy ktos z Was ma mocniejsze zarowki w swoich soczewkach i jakie sa tego efekty :?:

korba
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-02, 23:49   

Mialem 100W, szybko wywalilem bo grzeja sie BARDZO.

85W grzeja sie wyraznie mniej, jestem calkowicie spokojny o soczewke i odblysnik.

Czy cos sie uszkodzi bedzie mozna powiedziec za pare tysiecy, na razie jest swietnie.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2007-01-02, 23:57   

A ja mam żarówki PHILIPS Blue Vison i je mogę polecic ! Wbrew różnym opiniom że szybko się przepalają u mnie działają już 8 miesięcy a jeżdżę na światłach codziennie :)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-01-03, 00:33   

Speed lepiej kup sobie jakies porządne, drogie :roll: żarówki f-m Osram, Philips - i może wtedy zobaczyć coś w światłach mijania... a jak to nie pomoże, to czeka Cię rozbieranie soczewek, żeby je wyczyścić...

Serfers 

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Rzeszów
Wysany: 2007-01-03, 07:48   

Ja jak kupilem swoja bunie miałem załozone 100W zarówki i okazało się że mam spalone lustra w soczewkach. Musiałem kupic nowe swiatełka bo nigdzie niedostaniesz samych wkładów. Tak przynajmniej mi powiedziano. Zamiennik kosztuje około 200 zł za jedną lampe. Teraz mam załorzone Philipsy allweather i jest w porzadku nieprzepalaja sie. mam je od roku i zrobiłem na nich około 15 tyś km

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-01-03, 10:08   

a ja rozwiazalem problem inaczej - kupilem nowe oryginalne lampy helli i teraz widze :D tak ja k powinienem - zarowki mam tungsram megalight i jestem z nich zadowolony - swieca ladnie juz okolo roku.

djscreamvip 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: chrzanow
Wysany: 2007-01-03, 12:29   

panowie czytalem juz wiele postow o philipsy power2night gt 150 ponoc sa bardzo dobre ale tylko jako H4-H7 nie moge nigdzie znalesc info czy występują w H1 jak tak to dajcie znac jestem zainteresowany?

speed 
Michał

Wysany: 2007-01-03, 12:36   

Robo - mam Philipsa :wink:

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2007-01-03, 12:55   

ja kupiłem ostatnio coś takiego

http://allegro.pl/item153..._oryginal_.html

i póki co jest zadowolony, wyjechałem z Wrocławia w trase to zapominałem długie włączać :)

pozdr

djscreamvip 

Wysany: 2007-01-03, 13:27   

panowie a moze 65w mysle ze z lampami sie nic nie stanie .ale pierwszy raz widze takie zarowki beda pasowac?
http://www.allegro.pl/ite...ypton_65w_.html

korba

Doczy: 19 Kwi 2006
Wysany: 2007-01-03, 14:04   

To sa zarowki do amerykanskich lamp, nie pasuja do europejskich.

djscreamvip 

Wysany: 2007-01-03, 14:31   

no to szukam i szukam i niegdzie na polskich stronach nie moge znalesc H1-12v 65w jak znajdziecie dajcie namiary :cool:

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2007-01-03, 16:34   

Forumowicze odradzam kupna tych zarowek (XENON-KRYPTON 65W H-1) Ja sobie zamowilem je i niestety po 2 dniach h.. je strzelil!!! Popalily sie az metalowa oprawka zmienila kolor wiec zalorzylem stare i do dzis śmigam :) Kumpel tez takie kiedyś zamowil i to samo sie stało wiec lipa na max!!!

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-01-03, 17:30   

Yabi napisa/a:
Forumowicze odradzam kupna tych zarowek (XENON-KRYPTON 65W H-1) Ja sobie zamowilem je i niestety po 2 dniach h.. je strzelil!!! Popalily sie az metalowa oprawka zmienila kolor wiec zalorzylem stare i do dzis śmigam :) Kumpel tez takie kiedyś zamowil i to samo sie stało wiec lipa na max!!!

Bo się nie kupuje jakiś dziwnych no name i w dodatku jakieś krypton, pewno miały świecić na niebiesko czy jak tam. Osram, Hella, Phillips itd. to są firmy produkujące żarówki.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2007-01-03, 18:32   

Zgadzam sie z toba ADI ale czlowiek caly czas na bledach sie uczy wiec po prostu w balona dalem sie zrobic :D

(a mialy bialutko swiecic)

djscreamvip 

Wysany: 2007-01-03, 19:05   

panowie nie chodzi mi o zadne xenon krypton bo takie juz mialem ale 55w co do firmy sie nie wypowaiadam mi zalezy tylko na tej mocy 65w a firma moze byc lepsza varta osram philips tungsram byle bylo by 65w sa h1 70w ale na 24v .prosze o konkretna porade z linkami

High-Tech 
///HTT

Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2007-01-03, 19:45   

e30
Najpierw kupilem phillips jakiś + 50% chyba. I było o wiele lepiej.
Po zmianie zawiasu na bilsteiny B8 + weitec to mi żarówki tak po ok 8000-10000 siadały.
Później kupiłem osramy też jakieś + 50% czy cuś.
Jak się przepaliły zacząłem kombinować.
Kupiłem jakiś noname xenon 100 W - tragedia - nic nie było widać, kupa straszna.
Potem kupiłem jakieś inne - ala xenon 100W i były naprawdę ok. Nie świeciły strictle na niebiesko. Ale żarówka padła po ok 2000 km. Sam sie zaskoczyłem.
Co do kloszy to nie było problemu z grzaniem. Ani mi klosze nie popękały, ani się nic nie potopiło /jak straszyli i wyklinali na bmw-klub/. Chyba że te moce w noname 100W to mieżą tak jak w tych tanich kiepskich komponentach audio.

Myślę że firmowe 65W lub 85 W to najlepszy wybór.
Nie rozglądałem się jeszcze na allegro, ale jak takie coś jest dostępne to ja kupuje do swojej e34 na pewno. Dam znać jak się będą spisywać.

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-01-05, 18:08   

Siemka
Chyba a raczej napewno podchodzisz do problemu żarówek troche nie z tej strony co trzeba. Nie bede robil wykładów o dzialaniu żarówki :mrgreen: Zarówka 55W Phillipsa swieci tak samo jasno jak żarówka 55W noname!! Jedyna rużnica jest taka że np. Phillips podaje prawidłowy czas świecenia żarówki (przykładowo 200 godzin) a noname zazwyczaj nie podaje ale moze być nawet o połowe krutszy. Jeśli chesz żeby poziom óswietlenia przed samochodem był cały czas wysoki, zastosuj zarówki lepszego producenta (do produkcji których użyto lepszych/trwalszych materiałów). A pozatym zmieniaj żarówki reguralnie kiedy wydaje ci sie ze zaczynaja swiecić slabiej (bo jesli jestes w stanie zauważyc to okiem to znaczy ze juz sie zużyły).

A i jeszcze jedno zarówki typu +50% Light itp o zwiekszonej emisji maja znacznie krótsza żywotność i wcześniej tracą swoje własnoście.

Recepta: Markowe żarówki + wymiana na nowe zawsze przed zimą (Ja zmieniam żarówki 2 razy w roku ponieważ używam świateł mijania cały przez rok)

Możesz też zapoznać się ze specyfikacja konkretnej żarówki na stronie katalogowej lub jesli masz odstep do katalogu elfa to poczytac sobie co tam pisza o żarówkach w rozdziale żródła światła./

Pozdro

djscreamvip 

Wysany: 2007-01-05, 19:51   

sprawia jest taka ze kilku znas szuka markowej zarowki powyżej 55w .a kolega High-Tech ma racjie ze zarowka no-name swieci slabiej i juz nie raz experymentowalem zarowka ale xenon ma niebieska powloke ktora zabiera jasnosc zarowce i kiedys mialem zwykla tungsram a ala xenon i xenon wymiekal swieci na bialo lub niebiesko ale jasniejsze swiatlo dawala zwykla .pozatym zdajemy sobie sprawe ze zwykle bez barwioenego szkla beda swiecic podobnie ale juz kolorowa bedzie slabsza.ja poluje na h1 65w na mijania h1 85w na drogowe bo i tak używa sie ich jesli nic nie jedzie z przeciwka wiec moc bez znaczenia a z drogiej strony nie zaszkodzi jak 100w lampom zas do halogenów tez 65w i bedzie miodzio tylko trza takie znalesc wiec chlopaki dajcie cynka na dobra h1 65w i 85 lub 75

Prezes_ 
BMW AutoKlub Polska

Doczy: 26 Gru 2004
Skd: WPR
Wysany: 2007-01-05, 20:57   

to ja Wam koledzy troszkę pomogę :razz:
sam testuję żarówki z przyjemnością...wymieniam 2-3 razy w roku... dla testu... i co?

Philipsy BV są OK... VP nie testowałem

a'la xenony to tragedia...

osram CB podobne jak BV... ale zywotność mniejsza...

Natomiast jezdzilem jakis(dlugi) czas na Philipsie i Narvie najnormalniejszych i poza tym, ze swieca na zolto, to jest naprawde OKi...

a teraz po przeczytaniu tego tematu kupiłem narve 85W i co? sami zobaczcie...

i druga fota... kolejnosc zarowek odwrotna... Nowe i Stare...

a na końcu po przyjsciu do domu czytam na opakowaniu.... "Not for use in Europe" :shock:

djscreamvip 

Wysany: 2007-01-05, 21:04   

sam juz nie wiem ale z tego co piszesz to te 85w to tez sciema jak bla mnie te zwykle swieco lepiej swiatlo jest mocniejsze troszke zolte ale mocne ?czyżby te 85w to az taka sciema?

Prezes_ 
BMW AutoKlub Polska

Doczy: 26 Gru 2004
Skd: WPR
Wysany: 2007-01-05, 21:07   

no ja tu nic nie reklamuje... jestem konsumentem i oceniam... i te narvy to oryginały... pudełko, plakietka, adres www, bla bla... :mrgreen: jak one dają 85W to mowcie Prezesie mistrzu :mrgreen: :razz:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: