Czesc
Mam dziwny problem ze skrzynia biegow jesli samochod dluzej postoi (wczesniej to bylo po calym dniu stania, teraz wystarczy po nocy). Po ruszeniu wzrucam dwojke i zdarza sie jej czasem wyskoczyc, jesli chce ja wbic jeszcze raz to slychac glosny zgrzyt (sprzeglo wcisniete w podloge), musze wrzucic trojke albo jedynke i spowrotem dwojke, wtedy jest ok. Drazek przesuwa sie z oporem, wlasciwie to juz po ok 1/4 normalnego skoku wyczuwalne jest cos takiego jakby wszedl bieg.Jesli nie przesune dzwigni dalej to po paru metrach wyskoczy. Da sie pociagnac dalej ale z wyraznym oporem, kojarzy mi sie to z wrzucaniem jedynki w maluchu po postoju na mrozie chociaz moze nie az tak mocno - cos jakby hamowalo dzwignie (kto mial kaszla ten wie o co chodzi). Kilka razy zdazylo sie ze bieg wyskoczyl nawet przy pociagnieciu do konca.Nie wiem czy to ma zwiazek z temperatura, ale teraz kiedy rano temperatura zaczela spadac w okolice 5-6 stopni to sie wyraznie nasililo. To zjawisko wystepuje tylko przy pierwszym wrzuceniu dwojki po odpaleniu, wystarczy raz przewachlowac biegami i potem nic sie nie dzieje, moze tylko przy szybkiej zmianie biegow dwojka lekko chaczy, i mam wrazenie jakby potrzeba bylo troche wiecej czasu na zmiane biegu, ale nie jest tragicznie.
Olej w skrzyni polsyntetyk Castrol, nie sprawdzalem teraz poziomu, ale w sierpniu byl tylko troche ponizej normy. Zalalem swiezego oleju ale nie pomoglo. Spotkal sie ktos z czyms takim?
Aha, samochod to E30 320 z 90 roku
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-10-11, 18:52
1. a jaki konkretnie masz ten olej - do skrzyń? (może pytanie wyda się głupie);
2. nie warto dolewać - lepiej wymienić cały - choćby z tego względu, że nawet jak olej, który masz w środku jest w mairę oki, to zawierać może opiłki, a koszt nie jest wielki;
3. nie zauważyłeś wycieków - u mnie na przykład poprzedni właściciel podczas wymiany musiał chyba uszkodzić korek spustowy - i się mi skrzynia poci wokól tego korka.
a że to akurat dwójka - mogła się trochę przytrzeć
sprawdź poziom (nawet palcem), potem odpowiedz sobię na ww pytania i w razie czego pisz co dalej..
1. a jaki konkretnie masz ten olej - do skrzyń? (może pytanie wyda się głupie);
Castrol EP80 SAE 80, na pewno do skrzyn, ale juz nie jestem pewien czy syntetyk czy nie. Nie mam go w tej chwili pod reka, jutro albo po jutrze bede mogl napisac wiecej.
Cytat:
2. nie warto dolewać - lepiej wymienić cały - choćby z tego względu, że nawet jak olej, który masz w środku jest w mairę oki, to zawierać może opiłki, a koszt nie jest wielki;
Jak tylko bede mial okazje zeby wjechac na kanal to zmienie, niestety nie mam garazu. ale moze jutro podjade na podnosnik. Pamietam ze jak wykrecilem korek to bylo na nim troche opilkow, ale nie jakies wielki ilosci
Cytat:
3. nie zauważyłeś wycieków - u mnie na przykład poprzedni właściciel podczas wymiany musiał chyba uszkodzić korek spustowy - i się mi skrzynia poci wokól tego korka.
Ze skrzyni nie zauwazylem wyciekow. Co prawda troche oleju brakowalo i zdazylo mi sie kilka razy przytrzec podwoziem na "policjantach" itp, ale nie widze jakis sladow na parkingu. Jedynie z miski troche kapie. Jak tylko bede mial okazje wejsc pod samochod to sie dokladnie przyjze i odrazu wleje swiezego oleju.
tez mam podobny problem tylko u mnie zdarzylo sie to z 3 razy to ktos mi powiedzial ze to synchronizator ale zrobienie tego to powazny koszt (okolo 360 za sztuke a potrzeba 6+robota)
Na jaki klucz jest sruba do spuszczania i wlewania oleju w skrzyni? Z tego co pamietam to chyba jakis duzy imbus ale jaki? Bo nie mam imbusow i musze klucz z roboty pozyczyc a nie dadza mi kompletu, pozatym nie wiem czy maja takie duze