BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Podgrzewanie lusterek
Autor Wiadomo
Drucha 

Pomg: 3 razy
Doczy: 28 Wrz 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-01-08, 13:46   Podgrzewanie lusterek

Czytalem pare postow, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
Zamierzam zakupic maty na wklady lusterek i mam pytanie..
Jak podlaczyc podgrzewane lusterka pod ogrzewanie tylnej szyby???
Czy podlaczyc sie pod wtyczke?Jesli tak to pod ktore kabelki?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-08, 14:13   

seryjnie stosuje się 2 rozwiązania - grzanie działa non-stop po przekręceniu kluczyka na zapłon, lub właśnei razem z tylna szybą, więc jeśli umiesz to zrobić, to IMHO będzie to najwłaściwsze rozwiązanie

Drucha 

Wysany: 2007-01-08, 14:20   

Wlasnie chodzi o to ze nie umiem :wink: i prosze o porade jak to mozna podlaczyc pod ogrzewanie tylnej szyby. Czy przez wlacznik?czy przez szybe?(ale to bedzie trzeba ciagnac dlugo kable :roll:

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-01-08, 14:39   

Najlepiej przez włącznik. Włączasz zapłon, włączasz ogrzewanie szyby, podpinasz miernik i patrzysz, na których przewodach masz napięcie. Od tych przewodów ciągniesz kolejne do lusterek, po drodze dajesz jakiś bezpiecznik albo przekaźnik (niech wypowiedzą się nieco mądrzejsi w tej kwestii) i cieszysz się grzanymi lusterkami :-)

Pozdrawaim

Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2007-01-08, 15:42   

Przekażnik niepotrzebny taka matka ma około 8W ciut więcej od żaróweczki oświetlania wnętrza, za to możesz dać większy bezpiecznik od ogrzewania szyby, tylko jak będziesz sprawdzał miernikiem czy nawet żaróweczką to sprawdz czy po wyłączeniu włącznika przypadkiem dalej niema napięcia bo może tak być.

Drucha 

Wysany: 2007-01-08, 16:17   

Rozszyfrowalem: podlaczalem zarowke na chybil trafil i okazalo sie ze trzeba polaczyc z czarnym i brazowym kabelkiem-wtedy po przekreceniu kluczyka i wlaczeniu guzika od ogrzewania tylnej szyby pojawia sie napiecie i zarowka swieci :razz:
Jak tylko dojda do mnie wklady to zaczynam sie bawic z podlaczaniem :wink:

BMWkowal 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Mar 2006
Skd: Polska
Wysany: 2007-01-08, 16:22   

W e36 lusterka grzeją cały czas i na początku nawet mnie to denerwowało ale pobor pradu jest niewielki a grzanie przydaje się nie tylko w zimie ale w lecie też przy porannej rosie i deszczu.

Drucha 

Wysany: 2007-01-08, 16:24   

Tak wiem, ze w seri podobno bylo zamontowane tak ze grzalo zawsze. Ale w wiekszosci samochodow jest zamontowane wlasnie pod grzanie tylniej szyby. I wydaje mi sie ze jest do dobre rozwiazanie..

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-01-08, 16:34   

Drucha napisa/a:
Tak wiem, ze w seri podobno bylo zamontowane tak ze grzalo zawsze. Ale w wiekszosci samochodow jest zamontowane wlasnie pod grzanie tylniej szyby. I wydaje mi sie ze jest do dobre rozwiazanie..

chyba najlepsiejsze... ja mam teraz lusterka M3 supersporta z zalozonymi ORI silniczkami sterujacymi ze zwyklego lusterka... tez mysle czy by mat nie wkleic... zrob jakies fotostory...

Kimbek 

Wysany: 2007-01-08, 16:43   

Ja jedno zrobiłem drugiego na razie mi się nie chciało, ale chciałem wam powiedzieć żeby z tymi matkami od razu kupować nowe wkłady bo starych za chiny nie idzie odkleić

jaqub 

Wysany: 2007-01-08, 16:45   

Kimbek napisa/a:
Ja jedno zrobiłem drugiego na razie mi się nie chciało, ale chciałem wam powiedzieć żeby z tymi matkami od razu kupować nowe wkłady bo starych za chiny nie idzie odkleić

a od czego odklejac? od tego plastikowego tylu (czarnego?) czy wogle wyciagac z lusterka? ja mam M3 lustra...

Kimbek 

Wysany: 2007-01-08, 16:47   

od tego plastikowego tyłu

Drucha 

Wysany: 2007-01-08, 16:48   

Podobno trzeba to rozgrzac suszarka lub nagrzewnica i na goraco odchodzi..

Kimbek 

Wysany: 2007-01-08, 16:53   

Może za mało podgrzałem, ale tam klej na całej powierzchni na grubo, zaraz spróbuje z drugim mam na biurku, ale jak by co to nowe szkiełko 11 zł

Drucha 

Wysany: 2007-01-08, 16:53   

Kimbek a Ty jak do oddzielales od tego plastiku?Wrzuc do goracej wody na jakis czas, a potem suszarka molestowac :wink:
A gdzie kupiles te wklady za 11zl?

Kimbek 

Wysany: 2007-01-08, 17:16   

No niestety nie udało się zagotowałem, pogotowałem ze dwie minuty, pół już prawie miałem i pykneło ale jeszcze jedno to bym może odkleił, trzeba odrywać od długiej strony, opalarką może by było lepiej A szkła to kupiłem w lublinie.

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-08, 17:29   

Koledzy!! najprościej jest zrobic grzane lustra kupując wkłady( bądz całe lusterka od E 32 , E34 albo od E23 po lifcie) i prełozyć wkłady( sa takie same) a nie bawić sie w druciarstwo i zakładać jakieś maty, druty czy inne wkłady. a jak sie ktoś zdecyduje na zakup całych lusterek od tych samochodów to nawet bedzie miał rozwiązany problem z podłączeniem bo tam jest juz wiązka którą łatwo mozna wyjąć i przełożyć.

Z tego co wiem to seryjnie w E30 (ja mam w serji grzanie lusterek) podgrzewanie jest uruchamiane po włączeniu grzania tylnej szyby.
Na pewno jest tam samo w E23, 32 i 34. lusterka grzeją po włączeniu ogrzewania tylnej szyby. :grin:

[ Dodano: 2007-01-08, 18:17 ]
A jak by ktoś by chciał zrobic jeszcze podgrzewane spryskiwacze to prosze:

http://moto.allegro.pl/it...wacze_oryg.html

razem z całą wiązką, nic tylko powpinać w wtyczki i juz i cena przystepna

Bruner 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-01-08, 18:35   

jackx napisa/a:
Z tego co wiem to seryjnie w E30 (ja mam w serji grzanie lusterek) podgrzewanie jest uruchamiane po włączeniu grzania tylnej szyby.

Ja tez mialem fabryczne ogrzewanie i tam wlaczao sie po przekreceniu kluczyka. Troche sie zdziwilem jak wyciagalem kiedys zbite szklo nie wiedzac o tym i zastanawialem sie dlaczego jest takie cieple :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Kimbek 

Wysany: 2007-01-08, 18:49   

Tak wygląda zrobione, ja wiem czy to takie druciarstwo, nowy wkład podgrzewany kosztuje 100zł, a to raptem z nowym szkiełkiem 15zł i troche chęci, myśle że warto pokombinować, a za to kupić np spryskiwacze :lol: podświetlane :lol:

jackx 

Doczy: 07 Sty 2007
Wysany: 2007-01-08, 21:12   

pewnie mozna pokombinowac tylko po co, nie dalej jak dzisiaj znalazlem na allegro komplet lusterek od E32 zaaa jedyne 50zł obydwa + koszt przesyłki.
http://moto.allegro.pl/it...e32_2_szt_.html

plisss tylko nie podswietlane :lol: :lol:

co do zalączania grzania to nie będę sie spierał wszystko jest mozliwe :grin:

Varrol 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Sty 2007
Wysany: 2007-01-08, 21:24   

Lepiej jest podłączyć ciągłe grzanie, albo osobnym przyciskiem, niż razem z tylną szybą - jak np. pada to ładnie wysycha woda ze szkieł - a nie ma sensu, żeby jeszcze tylna grzała i ciągnęła prąd.

Oczywiście jak wymieniałem szkła, to nie sprawdziłem mat i się okazało, że lewa nie działa - a roboty przy tym jest delikatnie mówiąc sporo...

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-01-08, 22:29   

Robiłem sobie podgrzewane lusterka w mojej e30 i najlepiej podłączyć je tak aby cały czas grzały po stacyjce, ponieważ niema wtedy kłopotu z podłączeniem. Po przekręceniu kluczyka w lusterkach pojawia się plus na niebieskim przewodzie, a mase mamy na brązowym, nie trzeba nic rozbierać, tylko dolutować się do tych przewodów krótkimi kabelkami i mamy grzanie. Myślę że w innych modelach będzie podobnie.

BMW Klub Podbeskidzie

jaqub 

Wysany: 2007-01-09, 18:23   

jackx napisa/a:
pewnie mozna pokombinowac tylko po co, nie dalej jak dzisiaj znalazlem na allegro komplet lusterek od E32 zaaa jedyne 50zł obydwa + koszt przesyłki.
http://moto.allegro.pl/it...e32_2_szt_.html

spoko tylko jedno szklo jest zrudziale...

a niektorzy maja M3 lustra :mrgreen:
kemot324 napisa/a:
Po przekręceniu kluczyka w lusterkach pojawia się plus na niebieskim przewodzie, a mase mamy na brązowym, nie trzeba nic rozbierać, tylko dolutować się do tych przewodów krótkimi kabelkami i mamy grzanie. Myślę że w innych modelach będzie podobnie.

ktore kabelki? od elektrycznego sterowania czy gdzies indziej?

Kimbek 

Wysany: 2007-01-09, 18:39   

Od elektrycznego sterowania, też tak zrobiłem i mam na razie na stałe , w lecie jak ktoś nie chce to zdejmujesz trójkącik i odłączasz, pół minuty roboty

Drucha 

Wysany: 2007-01-09, 19:42   

Ja podciagne "-" od sterowania lusterek, a "+" podepne pod wlacznik ogrzewania szyb.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: