BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zepsuty automat 4HP22
Autor Wiadomo
Vikus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2007-01-08, 08:31   Zepsuty automat 4HP22

Witam wszystkich!

Chyba właśnie skończył się żywot mojej skrzynki.

A objawia się to tak: do przodu jeździ bez problemów ale próbuje jechać też na N a na R tylko coś zgrzyta.

Początkowo jak nadeszły chłodniejsze noce to po nocy wrzucam bieg i nic, musiałem poczekać ok 5-10 minut. Najdłużej trzeba było czekać na jazdę do tyłu do przodu krócej. Jak już ruszył to jeździł i do przodu i do tyłu.

Wymiana całego oleju nic nie pomogła.

I teraz moje pytanie: czy opłaca sie to wogóle naprawiać? I jaki mógłby być koszt?

Wielce zasmucony

Pozdrawiam
Wiktor

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-01-08, 08:47   

Zalezy co sie stalo :( koszt od 1500-3500 a mze wiecej jesli jej nie katowales to moze nic nie ukreciles ale jesli mowisz ze cos na R zgezyta to pewnie sie urwal walek na wieloklinie i sie cos pomielilo poblokowalo skoro chce ciagnac na N ostatnio wfirmie taka robilismy

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2007-01-08, 15:02   

HEHE SŁUCHAJ PRZEDMOWCY PRACUJE W TYM :) )
A SWOJA DROGA ZALEZY pewnie jak ci chlopaki zrobia bedziesz mial prawie nowa skrzynie, ale koszta niemale kupno urzywanego automatu to z 700zl a kazdy bedzie mial najechane wiecej niz 150tys na bank albo lepiej i tez nie wiesz co wezmiensz, przekladaka na manula to ok 800zl albo lepiej (jak np wezmiesz nowe sprzeglo docisk wysprzeglik a warto to te czesci to juz ok 700zl) wiec tak zagadaj z xeonem moze dadza rade chlopaki zdrobic wycene jak by to bylo 1500zl to naprawiaj a przynajmniej bedziesz wiedzial co masz
samemu bez znajomosci budowy automata nic nie zdzialsz to jest kosmos poprostu!!!

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2007-01-08, 15:58   

Wiktor ... nie łam sie w Płocku na szrocie lezy e30-tka z automatem ... pytałem sie z ciekawosci o ta skrzynie i powiedzieli 450zl i daja gwarancje ...

... ta masz e30-tke i wydasz 1500-3500zł za remont skrzyni ... za tyle to mozna cała e30-tkie kupic z manualem ... nawet jak cos bedzie do wymiany to z czasem ... ale sprzedasz czesci i sie czesc zwróci ...

Vikus 

Wysany: 2007-01-09, 07:36   

Dzięki chłopaki za szybkie odpowiedzi!

Właśnie wydaje mi sie tak jak mówi Arczi e30 że za remont tej skrzyni można kupić całą Betkę w manualu.

Za części na przeróbkę na manual z tego co sie dowiadywałem to 500-600 a z robocizną 800PLN. Więc wydanie od 450-700 na automat chyba nie byłoby najlepszym rozwiązaniem bo nie wiadomo co sie kupi a manual zawsze jest łatwiej i taniej naprawić a nawet wymienić.

No nic, narazie czekam bo w piątek koleżka ma mi przywieść E30 z Rajchu 2.0 w manualu za 400 Ojro i wtedy zobaczę.

Dzięki jeszcze raz za pomoc

Pozdrawiam
Wiktor

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-01-09, 09:43   

Kupuj jakiś używany automat i ogień, osobiście uważam to za najrozsądniejsze rozwiązanie biorąc pod uwagę koszta remontu.

e36 318ti compact szrotex

xsilver 

Doczy: 11 Lut 2006
Skd: kraków
Wysany: 2007-01-09, 11:40   

przearabiaj na manuala i z glowy !! ! -> nie ma z tym wiekszych problemow - musisz kupic wszystkie czesci ( a do e30 nie beda drogie - najlepiej z jakiegos rozbitka wszystko wyciagnac) i troche sie z tym pobawic ...

bo jaka masz gwarancje ze nie kupisz automatu i nie padnie po miesiacu :sad:

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2007-01-09, 11:49   

hm jak zmieniasz to kup nowa podpore walu nowe sprzęgło i łozysko oporowe i wysprzeglik !! !zobaczysz nie bedziesz tej dezyzji zalowal !! ! sprzeglo kompletne nowe ok 500zl wysprzeglik 50-60zl podpora walu ok 80zl znajaz zycie i tak pewnie za niedlugo to bedziesz wymienial a po co 2 razy robota!!

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2007-01-09, 11:51   

A co to moze byc ?

Na zimnym nie chce jechac - jak sie rozgrzeje to jedzie !?
Wymieniony olej [z ASO] i nic nie pomoglo :[

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Vikus 

Wysany: 2007-01-12, 14:15   

Cześć chłopaki!

Dziś był punkt zwrotny. Poszedłem pogadałem z moją Beemką i odpalam. Ładnie zapalił i trzymam na gazie ok 2000obr i naraz cos szarpnęło, brzeknęło i naraz 7000obr. Puszczam gaz a on ładnie na wolnych pyrka, wrzucam wsteka a autko jak gdyby nigdy nic wyjeżdża z garażu na N ładnie stoi i do przodu też jeździ. Coś chyba musiało sie dostać i teraz wyskoczyło.

Goliat muszę Cię zmartwić bo u mnie na początku tez tak było.

Pozdro...
Wiktor

xsilver 

Doczy: 11 Lut 2006
Skd: kraków
Wysany: 2007-01-12, 15:18   

moze wystarczy wyregulowac linke ...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw