BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problem przy ruszaniu m50b20
Autor Wiadomo
fil 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2006-11-30, 19:41   problem przy ruszaniu m50b20

Witam!
mam problem! moje e36 m50b20 dziwnie sie zachowuje przy ruszaniu.rusza jakos tak nie jednostajnie ___-----""""" ..dodam ze efekt ten jest tylko przy spokojnym badz normalnym ruszaniu,przy szybkim starcie spod swiatel tego niema.wolne obroty ok,silnik brzmi ok troche tylko mi dyfer zaczyna huczec,czy to moze miec na to wplyw?a moze pompa paliwa cos juz nie teges tylko ja chyba tez bylo by slychac jak cos..a moze to swiece?samochod mam 1.5 roku i jeszcze nie wymienialem.sprzeglo chyba odpada,obroty by wskakiwaly...
za niedlugo biore sie solidnie za moja beemke i potrzebuje pomocy..

wszystkim dzieki!!!

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-12-01, 00:07   

jesli bierzesz sie solidnie za auto to zrob diagnostyke w e36 jest juz na tyle rozbudowana ze jakakolwiek usterka jakiegokolwiek czujnika od razu wyjdzie na kompie... nie bedziesz musial ustawiac sie z kolegami na "podmiane" czujnikow, nie bedziesz wymienial zbednych elementow itd... przyczyn moze byc naprawde duzo... motor M50 jest zaawansowany technologicznie... wez pod uwage ze na pocztaku lat 90tych mial on z 2ch litrow bez turbo 150km... jest to moc jaka obecne auta 2.0 wolnossace powoli otrzymuja z fabryki...

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-12-01, 11:15   

fil - mamy jesień, to może być kwestia nawet wody w paliwie....

fil 

Wysany: 2006-12-01, 16:38   

a wiesz Robo ze tez o tym myslalem :grin: ...trza by mu moze wlac po korek,ale swiece i tak ida na pierwszy ogien...jakub tez dobrze prawisz,diagnostyki mu dawno nie robilem..pozdr

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2006-12-01, 16:52   

wiec nie ma co przezywac :wink: tez przezywam ze na zimnym faluja obroty...a w wakacje bylo tak cudownie..po prostu wilgoc :mrgreen:

fil 

Wysany: 2006-12-01, 16:55   

southOFheaven napisa/a:
wiec nie ma co przezywac :wink: tez przezywam ze na zimnym faluja obroty...a w wakacje bylo tak cudownie..po prostu wilgoc :mrgreen:

a no wlasnie obroty na jalowym sa idealne!te objawy wystepuja tylko na 1szym i jesli mam niskie obroty to na poczatku 2giego biegu.. :???:

jaqub 

Wysany: 2006-12-01, 21:50   

ile auto ma przebiegu (nie tego na liczniku tylko rzeczywistego?)? przy wymianie swiec ogladnij dokladnie paluchy laczace cewki ze swiecami... jesli sa popekane, guma nie wyglada najlepiej to je tez wymien ( koszt ok 20pln szt)...

southOFheaven 

Wysany: 2006-12-02, 09:10   

jaqub napisa/a:
ile auto ma przebiegu (nie tego na liczniku tylko rzeczywistego?)?

a jak mozna to sprawdzic? :roll:

jaqub 

Wysany: 2006-12-02, 14:52   

southOFheaven napisa/a:
jaqub napisa/a:
ile auto ma przebiegu (nie tego na liczniku tylko rzeczywistego?)?

a jak mozna to sprawdzic? :roll:

mozna probowac ustalic czy licznikowy jest w miare autentyczny a jesli nie to o ile moze byc zanizony (po zuzyciu pewnych elementow, stanie wizualnym itd)...

fil 

Wysany: 2006-12-02, 18:06   

no ja bede mial juz jakies 225tys zrobione i z silnikiem nigdy nie mialem problemow.tylko czujnik wlka rozrzadu i pompa wodna nawalily ale to awarie chocby wcale..rok temu w zime przy mrozie dochodzacym do -30st samochod stal pare dni nie ruszany bo z zaspy wyjechac nie szlo i odpalil od razu.a nawet akuma wtedy nie wyciagnolem..jedynym zastrzezeniem bedzie to ze po 1-2 dniowym postoju po odpaleniu jakies 2 sek slychac jakies takie klekotanie,ale pozniej znika calkowicie.ktos mi kiedys powiedzial ze to slychac hydraulike i ze to normalne przy takim przebiegu..
albo wlasnie to bedzie przyczyna mojego problemu? :roll: .

southOFheaven 

Wysany: 2007-01-11, 21:57   

hej panowie chcialbym sie zapytac czy mozliwy jest strzal w kolektor jezeli silnik pracuje na benzynie? (pracowal od dluzszego czasu) dodalem duzo gazu z "przyduszenia" tzn silnik mial ok 1000 obr jak sie toczyl i ja mu 'depnalem' i wtedy strzelil w kolektor :???: tzn w klapki antywybuchowe...dlaczego?

wogole ostatnio silnik m50b20 dziwnie mi pracuje..tak jak opisal fil na poczatku tego tematu...tzn ze rusza niejednostajnie jakby nie dostawal paliwa albo powietrza...dusi sie jak malo gazu dam...ze swiatel musze dac ze 2tys obrotow zeby ruszyc plynnie..
(swiece, cewki, przeplywka, krokowy na 100% pewne reset kompa byl)

jakies pomysly?

jaqub 

Wysany: 2007-01-12, 12:11   

sprobuj zrobic tak ze na wolnych obrotach mocno/nagle dac w przepustnice... jesli zanim bedzie wchodzic na obroty zrobi chwilke zawachania (takiego przymulenia) a dopiero po momencie zacznie sie wkrecac to mozliwe ze to czujnik polozenia walka rozrzadu (u mnie tak bylo)... poza tym reset nic Ci nie da jesli jakis czujnik jest uszkodzony... bo odrazu po odpaleniu znowu bedzie ten sam blad w kompie....

southOFheaven 

Wysany: 2007-01-12, 13:02   

ile jest tych czujnikow w m50?
:cry:

fil 

Wysany: 2007-01-12, 13:50   

najwazniejsze to czujnik polozenia walka rozrzadu i czujnik polozenia walu korbowego..

southOFheaven 

Wysany: 2007-01-12, 14:16   

http://www.realoem.com/bm...157&hg=11&fg=10

nr 9 to czujnik polozenia walka rozrzadu. a gdzie moze byc tego walu korbowego? :?:

a czy Ty fil nie masz juz tego problemu co opisywales na poczatku? co robiles pod maska?

pozdrawiam

fil 

Wysany: 2007-01-12, 14:26   

southOFheaven napisa/a:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=11_0157&hg=11&fg=10

nr 9 to czujnik polozenia walka rozrzadu. a gdzie moze byc tego walu korbowego? :?:

a czy Ty fil nie masz juz tego problemu co opisywales na poczatku? co robiles pod maska?

pozdrawiam

niestety problem jest nadal ale jestem w trakcie kupowania mieszkania i niestety wszystkie inne sprawy ida na bok ale chyba zaczne od wymiany swiec i filtra paliwa..

jaqub 

Wysany: 2007-01-12, 19:32   

southOFheaven napisa/a:
ile jest tych czujnikow w m50?
:cry:

duzo... :mg:

southOFheaven 

Wysany: 2007-01-12, 21:22   

tak wiec:

czujnik temperatury
czujnik cieczy chlodzacej
czujnik polozenia walka rozrzadu
czujnik polozenia przepustnicy (TPS)
czujnik powietrza

cos jeszcze?

dzisiaj beemka pare razy dostala butowanie na autostradzie..oczywiscie na rozgrzanym silniku..lagodny start i do przynajmniej 5500 na wszystkich biegach predkosc ok 195km i musze przyznac jakby cos sie jej odetkalo...troche lepiej reaguje..co to za cyrki? :|

jaqub 

Wysany: 2007-01-13, 20:27   

southOFheaven napisa/a:
cos jeszcze?

czujnik polozenia walu
i chyba czujnik spalania stukowego (jak sie zaleje pb 98 to przestawia kompa i auto lepiej lata)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: