BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Reset komputera w silniku M50B25
Autor Wiadomo
Kruk 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Kwi 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-01-13, 18:56   Reset komputera w silniku M50B25

Szukałem w szukajce ale było tam o resecie komputerów we wszystkich silnikach poza M50.Czy ktoś wie jak prawidłowo zresetować komputer przy tym silniku i jak jest dalsza procedura uruchamiania auta po resecie? czy po włożeniu chipa tuningowego też trzeba resetować komputer?

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2007-01-13, 19:02   

http://forum.beemka-klub....t=10835&start=0 :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Kruk 

Wysany: 2007-01-13, 22:59   

Czytałem wcześniej ten opis ale procedura po resecie z jeżdżeniem na poszczególnych biegach itd.wydaje mi się bez sensu,ponieważ jak wsiadasz do auta i jedziesz w miasto to komputer na bieżąco zczytuje dane z czujników i nie trzeba nic specjalnie robić.Myśle że po resecie trzeba normalnie pojeździć parę dni i się wszystko ułoży. Jak w serwisie resetują kompa to też nie każą klientowi jeździć po pasie startowym...moje pytanie było a'propos chipów: czy należy resetować komputer przed czy po założeniu chipa? Dodam tylko że jak kiedyś chipowałem inne auto to wpięli mi chip,wystroili i auto od razu śmigało że hej.Przed chwilą wsadziłem chipa,pojeździłem i nie czuję różnicy (może chip do :cenzura:...)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-13, 23:16   

Kruk napisa/a:
(może chip do :cenzura:...)

niewykluczone - tak to z chipami bywa, że jedne faktycznie coś tam zmieniają, a inne tylko przesuwają odcinkę ... albo i nie

co do procedur po resecie, to IMO mają one zapewnić zapamiętanie właściwich wartości od razu i tyle - oczywiście, że możesz to zrobić w ciągu kilku dni

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-01-14, 06:51   

Kruk napisa/a:
Dodam tylko że jak kiedyś chipowałem inne auto to wpięli mi chip,wystroili i auto od razu śmigało że hej.

jak stroili Ci tego chipa - i czym?

Kruk 

Wysany: 2007-01-14, 12:49   

Jakimś programem przez laptopa-auto stało na rolkach na hamowni a koleś z laptopem na kolanach przy różnych prędkościach obrotowych ustawiał parametry silnika,dawkę paliwa itd.-tzw.indywidualizacja chipa pod dane auto.

ADC 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2007-01-14, 14:49   

Jak dlugo to trwalo i ile kosztowalo?

Kruk 

Wysany: 2007-01-14, 17:48   

Robił mi to po protekcji :wink: gość z TTC (Tuning Test Center) w Krakowie-w sumie zapłaciłem 600zł (chip,program,przeróbka komputera,lutowanie,strojenie,kilkugodzinne testy),ale efekty były super,bo ze 139KM wyciągneliśmy 176KM,a moment ze 190Nm na 237Nm co przy silniku wolnossącym jest nie lada osiągnięciem.Można było go jeszcze ciągnąć ale to już znacznie by skróciło żywotność tego motoru.

korba

Doczy: 19 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-14, 19:39   

Kruk napisa/a:
efekty były super,bo ze 139KM wyciągneliśmy 176KM,a moment ze 190Nm na 237Nm co przy silniku wolnossącym jest nie lada osiągnięciem.

Malo powiedziane. To juz podchodiz pod rekord swiata :)
Jaki to byl samochod i silnik?

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-01-14, 19:50   

Kruk napisa/a:
Robił mi to po protekcji :wink: gość z TTC (Tuning Test Center) w Krakowie-w sumie zapłaciłem 600zł (chip,program,przeróbka komputera,lutowanie,strojenie,kilkugodzinne testy),ale efekty były super,bo ze 139KM wyciągneliśmy 176KM,a moment ze 190Nm na 237Nm co przy silniku wolnossącym jest nie lada osiągnięciem.Można było go jeszcze ciągnąć ale to już znacznie by skróciło żywotność tego motoru.

za 6 stówek taki mod :shock: , a ludzie tysiące wydają żeby osiągnąć podobny przyrost mocy, wymiękam....

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-14, 20:41   

tylko jedno pytanie mi sie nasuwa.dlaczego to m50b25 na poczatku ma tylko 139KM :?: :shock: przeciez powinno miec 192 KM a wy nawet tylu nie osiagneliscie :lol:

nie wiem o co chodzi ale ja bym wolałbym zrobic remont i miec seryjne 192KM niz zchipowane 176KM :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-01-15, 10:38   

Kamil.K - niedokładnie czytałeś wypowiedzi Kruka - On nigdzie nie napisał, ze chipował BMW a tym bardziej cokolwiek o silniku M50 B25 :lol:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-15, 17:48   

a jak tak to przepraszam :wink:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Kruk 

Wysany: 2007-01-15, 19:59   

Oczywiście to nie było BMW M50B25 tylko Opel Kadett GSi 2.0 16V fabrycznie 150KM,po remoncie silnika i pewnych przeróbkach na seryjnej elektronice auto osłabło do 139KM(rzecz normalna),a po strojeniu zwróciło się z nadwyżką;) 176KM.Pół roku później podczas wyścigu rozbiłem się na drzewie,auto do kasacji,części sprzedałem i za to zrobiłem E30 M50B25,ot cała historia...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: