pytanie 1: masz wielopunktowy wtrysk paliwa 8) i on napewno niezanika po przejechaniu nawet 300tys km
pytanie nr. 2 : może chodzic jak disel bo trzeba go wyregulować, jedz do zakladu , może masz szklanki do wymiany
pytanie nr. 3: to moge być szklanki lub coś gorszego, ale niekoniecznie musi to dobiegac z silnika, moze skrzynia
kasowanie luzów na hydrauliczne to prawda tylko że jak sie cos rozwali w tych popychaczach to sie nie kasują. Szkalnki to robota dla mechanika, w sumie aż tak dużo roboty niema, ale najpierw podjedz do jakiegos zaufango warsztatu to ci powiedza, ja niestoje przy twoim aucie, wiec to tylko hipoteza te szkalnki. Robota w sumie na 2 dni, kosztu szklanki nie znam.
te silniki m40 to czesto tak chodza puki nie złapią temp. optymalnej, ale niech sie wypowiedza wlaścieciele m40- tek ja mialem takie auta bardzo krótko bo 2 miesiace z silnikiem 1,6 i mi sie srednio podobalo
artvi [Usunity]
Wysany: 2004-10-13, 17:51
... samoregulatory to koszt ok. 50 -55 zl sztuka ... ale ja stawiem na to ze masz podtarte krzywki wałka ... odkręć pokrywe zaworowa i zobacz co się tam dzieje ... sprawdź : samoregulatory , popychacze , dźwigienki zaworowe ... napewno coś z tego ma wadę. tu podawałem ceny innych podzespołów :
http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=2107
u mnie tez głośno pracował ... wymieniłem co trzeba i jest gites ... jak narazie pracuje cihutko ...
e nie bo to ewidentnie dochodzi z za zegrow...wiem ze dziwne ale tak jest......nie dobiega od dolu tylko od gory
Tez mialem cos podobnego, slabo slyszalne cykanie dochodzace gdzies z za zegarow. Myslalem ze to naped obrotomierza albo cos w tym stylu, okazalo sie ze to zle ustawione zawory. Po podniesieniu maski klekotal jak diesel, a w srodku bylo slychac tylko cykanie dochodzace od strony wskaznikow.
mam m40 i dokladnie te same objawy. Na 100% masz wytarte krzywki na walku, i do wymiany samoregulatory hydrauliczne, a jak juz klekocze, to znaczy, ze samoregulatory nie spelniaja juz swojej funkcji, a co za tym idzie nie kasuja luzu co prowadzi czesto do uszkodzenia dzwigienek. Takze, na 100% masz juz do wymiany samoregulatory, dam sobie glowe obciac, ze zmasakrowalo Ci tez walek rozrzadu ... reasumujac ... to "... ten typ tak ma" w m40 trzeba bardzo pilnowac oleju, najlepiej, aby byl to jakis dobry olej, ktory po wygaszeniu silnika nie splywa caly na dol, bo wlasnie na zimnym silniku rozrzad dostaje najbardziej w kosc, a pierwsze co zawsze pada w m40 to samoregulatory. Najlepiej tez wymieniac olej co 7-10 tys km, moze to i czesto, ale duzo sie juz nasluchalem od posiadaczy m40 i jak dbasz o olej, to pojezdzisz dlugo, jak zawalisz z olejem, to silnik do remontu. Pamietaj, ze kazdy m40 lubi sobie glosniej pocykac jak jest zimny, ale u Ciebie na pewno jest taki sam klekot metaliczny jak u mnie, w kabinie w sumie slychac ciche cykanie, ale jak jade miedzy budynkami z opuszczonymi szybami, to doslownie az wstyd, taki klekot slychac.
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
artvi [Usunity]
Wysany: 2004-10-13, 22:49
Scigany napisa/a:
... do wymiany samoregulatory hydrauliczne, a jak juz klekocze, to znaczy, ze samoregulatory nie spelniaja juz swojej funkcji, a co za tym idzie nie kasuja luzu co prowadzi czesto do uszkodzenia dzwigienek. Takze, na 100% masz juz do wymiany samoregulatory, dam sobie glowe obciac, ze zmasakrowalo Ci tez walek rozrzadu ... a pierwsze co zawsze pada w m40 to samoregulatory.
z tym sie az tak w 100 % nie zgodze bo u mnie byly samoregulatory wporządeczku natomiast wałek i dzwigienki lipaa
Scigany napisa/a:
... ale jak jade miedzy budynkami z opuszczonymi szybami, to doslownie az wstyd, taki klekot slychac.
TAK ten dzwiek jest straszny slychac go nawet mijając powoli jakis samochod ... "dosłownie wstyd" to dobrze ujęte