BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
LPG>sekwencja>pytanie do znawców.
Autor Wiadomo
kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2007-01-08, 20:11   LPG>sekwencja>pytanie do znawców.

Witam.
Co może być przyczyną strzałów w wydech podczas hamowania silnikiem?
chłopaki z warsztatu w ktorym montowalem gaz cisną mi kit że mam powypalane zawory :evil: a na mój chlopski rozumto nawet jeśli maja racje co ma to wspylnego jeśli podczas hamowania i tak paliwo(a wiec i gaz) powinno zostać odciete.Zwory się otwieraja przecież i zamykają wiec dziwne mi się to wydaje>a może jednak maja racje i musze luknać ciśnienie spreżania?
TPS sprawny,autko na benzynie chodzi bez zarzutów.
Pilne bo tłumikow na hurtowni braknie :evil:

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-01-08, 20:20   

:cool: Masz zbyt bogatą mieszankę , wystarczy dobra regulacja

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-08, 22:53   

wydech masz seryjny :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

kazik 

Wysany: 2007-01-09, 17:36   

wydech mam własnej konstrrukcji>>tzn od kolektora mam rury 50mm potem złacze x-owe potem tłumik środkowy z e30 z 323 a końcowy z 325.
A zapomnialem dodać>>mam silnik m50b20>>byłe autko Chrisa :mrgreen:
Sekwencja firmy agis

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-01-09, 19:22   

a moze poszukaj innego zakładu który by podjał sie regulacji albo jakichs ogledzin :?: według mnie najprostsza droga

majac malucha cudowałem jak tylko sie dało zeby strzelał z tłumika przy zdjeciu nogi z gazu a przy tym malo palił

kazik 

Wysany: 2007-01-16, 18:23   

Buuu>nikt się nie chce chycić regulacji tego dziadostwa>pozatym instalka na gwarancji.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysly?

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-01-16, 18:35   

sprawdzałes cisnienie sprezania :?:

jedz do nich i powiedz ze sciagałes głowice ,woziłes do sprawdzeniea i jest dobra wiec wine ze problemy ponosza oni

chyba David pisał cos o tym ze u niego po pierwszym załozeniu tez były problemy...

David napisa/a:
Ja mam IV generacje OMVL dream N w is ( kombi) . Na poczatku byla masa problemow, chcialem gaz wywalic w truskawake, ale po przeniesieniu listwy wtryskowej blizej i skroceniu dolotow gazowych oraz odpowiednich regulacjach auto zaczelo jezdzic(okazalo sie ze instalacja byla po prostu zle zamontowana). Wiadomo ze na gazie jest slabszy ale za to pali 12 w miescie i 8 do 9 na trasie. A jak chce zeby bylo szybciej to przelaczam na benzyne i jest ok :mg: Przekonalem sie do gazu :D

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2007-01-17, 00:03   

kabelek + komputer i samemu to zrobisz :)
Sam ostatnio sobie ustawialem wiec to nie jest taka trudna sprawa. Faktem jest ze mam troche inny sterownik lpg-a niz ty ale budowa i zasada dzialania tego sprzetu jest prosta jak budowa cepa :)

mucha 

Doczy: 15 Mar 2005
Skd: kwidzyn
Wysany: 2007-01-17, 08:01   

007 napisa/a:
Sam ostatnio sobie ustawialem wiec to nie jest taka trudna sprawa. Faktem jest ze mam troche inny sterownik lpg-a niz ty ale budowa i zasada dzialania tego sprzetu jest prosta jak budowa cepa :)

napisz co dokladnie zmieniales i jaka masz instalke ? jaki sterownik ?

mple 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Sty 2007
Skd: Katowice
Wysany: 2007-01-19, 19:01   

Zakładając ze instalacja elektrycznie jest sprawna to moim zdaniem w złym miejscu lub pod złym kontem zamontowali Ci wtryskiwacze te wkręcane w kolektor ssący. Jeśli byś miał to dobrze zamontowane to nie jest możliwe że przy tak niskoobrotowym silniku jak bmw dochodziło do strzałów.
Miałem sekwencje w Mitsubishi Eclipse i silnik schodząc z 8,5 tyś/obr na gazie (hamując silnikiem, bo to była poezja) - nie miał prawa strzelić gazem. Pytam się: Da się ??

Masz źle zamontowaną instalacje. Tyle.

007 

Wysany: 2007-01-19, 20:02   

zakladajac ze posiadacie sprawny technicznie silnik mozecie w 95% sterownikow sekwencyjnych regulowac sklad mieszanki itp parametry. Czytajac wypowiedz kazik nasunela mi sie mysl nad zbyt bogata mieszanka jednak dobrze by bylo gdyby na te strzaly zerknol ktos kto dziala(reguluje) z instalacjami. Rownie dobrze moze byc otwarty wtryskiwacz lejacy gazem, zle zamontowany krociec gazowy (ale to strzelal by od momentu wykonania instalacji), a moze tylko rozjechana mapa w kompie, powodow moze byc jeszcze kilka.... Swoje doswiadczenia opieram w glownej mierze na DIEGO/AKME z ktorymi walczylem i musze przyznac ze do chwili kiedy nie spotkalem sie z wadliwym sterownikiem uwazalem ich rozwiazania za calkiem przyzwoite (a na dodatek polskie)...
Wadliwy sterownik sprawil ze auto nie dawalo sie konfigurowac, raz bylo mułowate jakby ubylo mu 50% koni a innym razem dawalo sie nim pedzic na zlamanie karku (tylko to kosmiczne spalanie). W tym drugim przypadku pojawialy sie tez strzaly, bardzo sporadycznie.
BTW
Moje doswiadczenie mowi ze 90% gazwonikow nauczyla sie gdzies kiedys wykonywac instalacje gazowe a na regulacje poswiecaja najmniej czasu. Wynika to z trzech powodow: niewiedza lub strach przed elektronika lub dyletanctwo.
Niewiedza = gazownik wrzuca jakas zgrana z dzialajacej instalki mape bo nie potrafi skonfigurowac instalacji (idzie na latwizne)
strach przed elektronika = kalibruje wg przepisu ale nie potrafi dostrajac sterownika do samochodu
dyletactwo = gazownik zna sie na instalacjach 1 czasem 2 generacji a porywa sie na 4,5 uwazajac sie za "fachowca" :wow:
Sam nie uwazam sie za znawce tematu, ale metodą prób i błedów na wlasnej skorze poznalem zasade dzialania sekwencyjnego elpega.

kazik 

Wysany: 2007-01-20, 16:08   

Strzela odkąd ją zamontowano>>kolesie w warsztacie nie mają pojecia czemu i jak to wyregulować(raz zwiekszają dawkę,raz zmniejszają>dzialają chaotycznie i widać że brakuje im wiedzy)SILNIK JEST SPRAWNY>mierzyłem ciśnienie spreżania i jest na wszystkich cylindrach 12,8.
Jak mi się dziś uda pożyczyć aparat to zrobie zdiecie tego dziadostwa i wkleje.

brus_ik 

Doczy: 14 Sty 2007
Skd: Starachowice
Wysany: 2007-01-20, 18:30   

kazik napisa/a:
Strzela odkąd ją zamontowano>>kolesie w warsztacie nie mają pojecia czemu i jak to wyregulować(raz zwiekszają dawkę,raz zmniejszają>dzialają chaotycznie i widać że brakuje im wiedzy)SILNIK JEST SPRAWNY>mierzyłem ciśnienie spreżania i jest na wszystkich cylindrach 12,8.
Jak mi się dziś uda pożyczyć aparat to zrobie zdiecie tego dziadostwa i wkleje.

Pytanie numer jeden :) Czy po montazu gazu strzela tylko na gazie czy przy jezdzie na benzynie tez ?

Jakie wtryskiwacze i sterownik gazu?

pozdrawiam

mple 

Wysany: 2007-01-20, 19:33   

wtryskiwacze to raczej wszedzie te same :) to nic innego jak zwykłe dysze zamontowane w kolektorze - i właśnie od tego jak i gdzie sa zamontowane jest uwarunkowane czy instalacja bedzie strzelać.
(W Mitsubishi miałem tak zamontowane ze wkrecone pod odpowiednim kątem wtryskiwały prosto do głowicy ... Jak chodzi o listwe to miałem najszybszą jak jest na rynku bo matrixy to do :cenzura: przy japońskiej wiertarce i na wys. obr. by lały.
Dodam ze ta instalacja KME Diego jest rewelacja, auto paliło mi pół litra LPG wiecej niz na benzynie, osiagi bez zmian, 4 bieg 200 5 - 230 - jak fabrycznie na benzynie.)

Zrób zdjęcie gdzie i jak są zamontowane wtryskiwacze i wszystko będzie jasne.

brus_ik 

Doczy: 14 Sty 2007
Skd: Starachowice
Wysany: 2007-01-21, 02:42   

mple napisa/a:
wtryskiwacze to raczej wszedzie te same :)

Raczej nie. I nie wszystkie wtryskiwacze gazowe wystepuja jako zintegrowana "listwa" (tak odnosnie dalszej czesci posta...)

mple napisa/a:
to nic innego jak zwykłe dysze zamontowane w kolektorze - i właśnie od tego jak i gdzie sa zamontowane jest uwarunkowane czy instalacja bedzie strzelać.

Wwiertki zamontowane w kolektorze to jedno, kalibrowane dysze wkrecane we wtryskiwacze lpg to drugie a same wtryskiwacze lpg to trzecie.

Miejsce montazu w kolektorze faktycznie jest istotne, ale zeby doprowadzic do "strzalow" podczas hamowania silnikiem to juz sie trzeba postarac, a i tak wystepowaly by tylko w poczatkowej fazie hamowania jezeli reszta instalacji bedzie sprawna.

mple napisa/a:

(W Mitsubishi miałem tak zamontowane ze wkrecone pod odpowiednim kątem wtryskiwały prosto do głowicy...

Hmm :) Musisz sprzedac ten "patent" brc i prinsowi - biedacy mecza sie od paru lat zeby wejsc na rynek z instalacja do silnikow z bezposrednim wtryskiem paliwa (FSI, GDI itp) i puki co jeszcze nikt tego oficjalnie nie wypuscil na rynek...

mple napisa/a:

Jak chodzi o listwe to miałem najszybszą jak jest na rynku bo matrixy to do {biiiiip} przy japońskiej wiertarce i na wys. obr. by lały.

Tylko ze ta "szybkosc" wtryskiwaczy gazowych ma znaczenie glownie na biegu jalowym kiedy to czasy wtrysku sa w niektorych silnikach bardzo krotkie tj. ponizej 3ms - i to wtedy niektore wtryskiwacze nie sa w stanie precyzyjnie otworzyc sie i szczelnie domknac po tak krotkiej chwili...
W takich japonskich "wiertarkach" przy predkosciach obrotowych zblizonych do maksymalnych wtryskiwacze i tak czesto sa otwarte na stale - tzn. zanim skonczy sie wyliczony przez ECU czas otwarcia dla danego cyklu pracy silnika juz przychodzi nasepny otwierajacy je sygnal ze sterownika - jakie znaczenie ma tu szybkosc ?? :)
Wezmy na przyklad czas wtrysku rowny 17ms i 7000obr/min w 4cylindrowym silniku 4 suwowym - wystarczy elementarna wiedza o zasadzie jego dzialania (ktora jak mysle posiadasz udzielajac porad, ktore od osoby pytajacej beda wymagaly zainwestowania pewnej sumy pieniedzy ktorej pewnie nie chcial by wyrzucic w bloto) i najprostszy kalkulator :)
A i jakie wtryskiwacze sa najszybsze na rynku - pytamboniewiem :) Na prawde :)

mple napisa/a:

Dodam ze ta instalacja KME Diego jest rewelacja, auto paliło mi pół litra LPG wiecej niz na benzynie, osiagi bez zmian, 4 bieg 200 5 - 230 - jak fabrycznie na benzynie.)

To prawda - diego nie jest zle zwlaszcza biorac pod uwage jego cene ale ma tez kilka czasami mocno uciazliwych cech - ale to chyba jak kazdy sterownik LPG. Moje tez jezdzi 200 na 4 i troche wiecej niz 230 na 5 i to wszystko na tych "wolnych i lejacych" valtekach BFC - zestrojone z szerokopasmowa sonda AFR - sklad mieszanki ma sie bardzo dobrze w calym zakresie obciazen i predkosci obrotwych silnika (do 7000obr/min) - jak to mozliwe :?: :?: :?:

A co do spalania to znowu wystarczyla by podstawowa wiedza o zasilaniu silnikow spalinowych benzynowych gazem aby wiedziec ze nie jest mozliwe utrzymanie nominalnej mocy silnika bez zwiekszonego o 15% wzgledem benzyny jego zuzycia liczonego w litrach oraz zwiekszonego kata wyprzedzenia zaplonu (czysta fizyka i termodynamika) - realnie biorac pod uwage prace silnika w stanach nieustalonych czyli wiekszosc czasu eksploatacji w warunkach miejskich i niedoskonalosci istniejacych sterownikow LPG ktore nie sa w stanie pracowac "w czasie rzeczywistym" wartosci te musza byc jeszcze nieco wieksze. Wiec albo auto przed rzerobka na zasilanie gazem spalalo 4l benzyny na 100km, albo stracilo nieco na mocy (nie koniecznie na tyle aby dalo sie to wyczuc "dupchamownia" - caly czas bazuje sie na tym wzroscie spalania o 0,5l).

mple napisa/a:
Zrób zdjęcie gdzie i jak są zamontowane wtryskiwacze i wszystko będzie jasne.

Nie wszystko bedzie jasne, a juz na pewno nie to dlaczego pojawia sie "strzelanie" ktore przy sprawnej instalacji wtrysku lpg, po zdjeciu nogi z gazu i zaniku sygnalu na wtryskiwaczach powinno ustac po chwili nawet przy bardzo nieszczesliwym umiejscowieniu zarowno dysz wkrecanych w kolektor jak i samych wtryskiwaczy gazowych (przy b. dlugich wezykach miedzy listwa a miejscem wwiercenia w kolektor).

Do autora tematu:
Jezeli masz zamontowana ktorakolwiek wersje valteka lub listwe RAIL to czasami zdarza sie ze ktorys wtryskiwacz sie podwiesi i nie zamyka calkowicie doplywu gazu co w efekcie moglo by dawac takie wlasnie objawy - to mozna bardzo szybko i latwo sprawdzic ale musisz miec mozliwosc obserwacji paramterow "widzianych" przez sterownik gazu w czasie hamowania silnikiem.

Pozdrawiam

kazik 

Wysany: 2007-01-21, 16:50   

Autko na benzynie nie strzela. Dzieje sie to tylko na gazie i na rozgrzanym silniku.
zdjecia tej instalacji:

Link 1
link 2
link3
link 4
link 5
link 6 link 7
link 8
link 9
link 10

czaja 

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-01-22, 20:58   

Na prośbe to co wg mnie jest nieprawidłowo:

1)montaż reduktora
2)odwiert w kolektorze
3)montaż listew

Powinno pomóc

007 

Wysany: 2007-01-23, 00:36   

ogolnie to sie ktos baaaaaardzo napracowal nad tą instalką... Pytanie kontrolne czy zdejmowano ci kolektory dolotowe podczas instalacji gazu? jezeli nie wiesz to pytanie pomocnicze - ile czasu trwalo zakladanie instalacji?

Obstawiam same nyple w kolektorze: albo zle dobrane, a na 65% zle zainstalowane

kazik 

Wysany: 2007-01-23, 09:00   

montowali niby 8godzin,mapowali drugiego dnia.Nie mam pojecia czy ściagali kolektor :(

mple 

Wysany: 2007-01-23, 16:28   

Sprawdz pod jakim katem masz wtryskiwacze - czyli jak to fachowo sie nazywa - te wwiertki w kolektorze - bo to bardzo wazne. Musza byc wkrecone w kolektor minimalnie pod takim katem, aby wtryskiwały prosto do glowicy - tak, wlasnie do glowicy !! Oczywisie jak by najmądrzejszy brus_ik mial minimum pojecia to by sie domyslil ze chodzi o wtrysk w dolocie powietrza głowicy, czyli prosto na zawór, podobnie jak to wyglada z wtryskiwaczami benzyny.
A co do Mitsubishi to mialo jedyne 2,0 16V DOHC - 150KM , waga 1200kg - i jakos nie znam żadnego bmw z 1993r. o tej pojemności, które na 4 biegu jedzie 200km/h na LPG.
a, i jeszcze, Brus_ik, znasz sie na instalacji KME Diego a nie znasz ich najszybszej listwy ??

Kazik, masz błąd w instalacji - sekwencja nie ma prawa strzelic - oczywiście jeśli z silnikiem jest wszystko OK. Męcz gazowników bo to ich wina.
Szkoda że nie masz KME Diego, bo to jest super instalacja i w dodatku minimalna ingerencja w silnik, wszystko sie sprowadza do wpięcia w zasilanie wtryskiwaczy benzyny, no i mapuje sie miodzio, można obejśc się bez hamowni.

Foto jak to wyglądało u mnie: http://mple.wrzuta.pl/obraz/uaJ6OB1iZf/
Ostatnio zmieniony przez mple 2007-01-23, 16:39, w caoci zmieniany 1 raz  

czaja 

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-01-23, 16:32   

jeżeli mnie wzrok nie myli to jest tam ciekawe rozwiązanie - zamiast dysz -> nyple od podcisnienia :wink: na to wygląda

pomijając ciekawe wiercenie kolektora :D

mple 

Wysany: 2007-01-23, 16:44   

mozliwe, i jest przekombinowane - ja na miejscu Kazika bym pojechal do gazownikow i kazal to zdemontowac ! Z tego co widac na fotkach to to dobrze raczej działać nie ma prawa.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: