napisałeś, że sprawa nie jest pilna - więc lepiej sprawdzić co jest wymagane w wydziale komunikacji i wtedy się wypowiem - na teraz wiem, że przy "wbijaniu" gazu do dowodu ja potrzebowałem faktury za montaż (gość wystawił na 15 zł), a za samą instalację nie - tylko pokazałem papiery od instalacji
Ja sie dowiadywalem kiedys u gazownika o takie chocki klocki i powiedzial mi ze on sie nie podejmie takiego zabiegu tzn nie wystawi zaswiadczenia ze zamontowal ta instalacje jako uzywana. Bo o to chyba ci chodzilo. A diagnosta i urzad zajmujacy sie rejestracja aut z kolei powoluje sie na kwity od gaziarzy.
Sprawa nie jaest taka prosta jak to by sie moglo wydawac.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Od 2 czy 3 lat nie wolno montowac uzywanych instalacji. Ja kiedys tak zrobilem, ale to bylo jeszcze przed wprowadzeniem tego przepisu.
Teraz legalnie tego raczej nie da sie zalatwic.
Jeżeli chodzi o założenie używki, raczej odpada ponieważ kiedyś gazownicy wystawiali świstki od ręki czyli instalacja założona, faktura wystawiona komplet papierków do ręki i do wydziału komunikacji .
Teraz w przypadku nabycia nowej instalacji dostajesz fakturę zakupu i coś tam jeszcze(jak trzeba to sobie jutro przypomnę)i możesz na tym śmigać 30 dni, gazownik w między czasie resztę papierków (min.certyfikat) wysyła gdzieś tam daleko 8) i tam właśnie konkretną instalacje przypisują do konkretnego samochodu(nr. samochodu,nadwozia) i tu jest ten ból z używkami.
Od 2 czy 3 lat nie wolno montowac uzywanych instalacji. Ja kiedys tak zrobilem, ale to bylo jeszcze przed wprowadzeniem tego przepisu.
Teraz legalnie tego raczej nie da sie zalatwic.
Witam. Jesli masz instalacje włóżoną do auta i ma ona homologacje UE, a taką gazownicy wystawuiają przy montażu kazdej instalacji po 1maja to możesz ja przekałdać z auta do auta ile ci sie tylko podoba. A jeśli masz instalacje starszą bez tej homologacji to prawnie jest pies pogrzebany musisz kombinować na lewo
_________________ BMW e21 316-1.8i sprzedane
e30 325i-cabrio z parapetem