BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przy poślizgu tylnich kół samochód ucieka zawsze w prawo?
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-24, 14:40   Przy poślizgu tylnich kół samochód ucieka zawsze w prawo?

Witam
Zauważyłem to już w drugiej beemce czemu przy dodaniu gazu np teraz jak leży śnieg tył samochodu ucieka zawsze w prawo a nie w lewo?
Czym to się ma zbieznością tylnej osi czy może coś innego ma znaczenie?
Zauważyłem również już dwa razy,że przy ostrym hamowaniu z lekkim skrętem w lewo samochód stawia bokiem i też zawsze tył ucieka w prawo.
Trochę mnie to denerwuje i chciał bym wiedzieć co za to odpowiada.

pawelbach 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Otwock
Wysany: 2007-01-24, 14:54   

co do chamowania to nie wydaje mi sie to czyms nadzwyczajnym jak masz skrecone kola a ze ucieka w prawo to chyba karzda tak ma moja tez

southOFheaven 
Szydera:>

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-01-24, 15:31   

mi tez ucieka w prawo. nie mam szpery ..mysle ze tak jest i dlatego ze ciagnie na jedno kolo jak w poldku :mg:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-24, 15:54   

southOFheaven napisa/a:
mi tez ucieka w prawo. nie mam szpery ..mysle ze tak jest i dlatego ze ciagnie na jedno kolo jak w poldku :mg:

dokładnie tak jest

--==maly==-- 

Wysany: 2007-01-24, 16:03   

No tak ale dlaczego zawszę w tą stronę?
Bo to,że ucieka to nic tylko czemu zawszę w jedną stronę?

Gasper 
Powered by BMW

Pomg: 13 razy
Doczy: 14 Pa 2004
Skd: Berlin&Kargowa
Wysany: 2007-01-24, 16:11   

U mnie też tak jest w e36 i było w e30, i również nie wiem czemu. Hmm. Może przy mocnym przyspieszeniu jedna półoś trochę prędzej dostanie moment obrotowy i dlatego szybciej zrywa przyczepność?

emaloo 

Doczy: 28 Maj 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2007-01-24, 16:19   

Może dlatego, że kierowca siedzi po lewej stronie? :wink:
pozdr.

--==maly==-- 

Wysany: 2007-01-24, 16:26   

Nie dlatego jak mam pasażera około 100kg dalej jest to samo :P

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-01-24, 16:30   

hej,
jesli to sie dzieje na zwyklej jezdni to nie dziwne poniewaz drogi sa lekko wypukle i jak jedziesz prawa strona to sciaga na prawo (kraweznik).....

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-24, 17:37   

Nie nie tomcat ... chłopaki mają racje.
Otwarty dyferencjał (klasyczny - bez szpery) tak działa, ze względu na swoją budowę.
Mi też zawsze pupa uciekała w prawą stronę czyli auto stawiało dziobem w lewo. Szczególnie na mokrym jak przepinałem z 2 na 3, spora różnica w prędkości koło-nawierzchnia i cały moment wędruje na jedno koło ... prawe.

Zauważyłęm też że nie ma to związku z obciążeniem auta ... mając ciężką osobę po prawej z tyłu również pupa wylatywała w prawo.

Nawet w kwestii kręcenią bączków czy jazdy bokiem ... w lewo uda się bączka zakręcić ... a w prawo ni bobra :!:

Pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2007-01-24, 17:47   

normalnie aż nie chce mi sie wieżyć - jakoś zawsze kręciłem bączki w dowolną strone...
może dla tego ze nigdy nie zaczynałem bączka z miejsca a zawsze z jazdy ?
fakt przyzwyczaiłem sie do auta ze szperą ale dziś autem bez szpery "wykręcałem" z tyłem w lewo więc moja jest odwrotna 8) :lol:
/pozdro

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-01-24, 18:32   

bo ziemia sie kreci nie w ta strone co trzeba :mg: ja moge i w jedna i w druga strone bokiem latac :mg: dzis to nawet bez zbednego palowania gazem dobrze bokiem sie auto ustawialo :mg: i odrazu tik dupka w prawo kiera w lewo i odwrotnie i gaz ciut glebiej zeby dluzej bok utrzymac :mg: uwielbiam zime i ŚNIEG :mg:

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-24, 18:46   

potwierdzam ze tyl leci zawsze w prawo i to bardzo dobrze bo po sniegu na letnich jezdze prawym pasem wiec spycha mnie na krawerek . jakby mnie spychalo w druga to czasami moglaby byc lipa bo zawadzalbym w auta na srodkowym lub lewym pasie :lol:

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-01-24, 19:37   

Siemka
Bez kitu też to zaobserwowałem ze w prawo leci :wink: musi byś jakiś wytłumacznie :lol:

--==maly==-- 

Wysany: 2007-01-24, 20:04   

A ja myślałem,że mam 4 ślad :lol: A my wszyscy mamy 4 ślady :lol:

Ostry 

Doczy: 13 Lip 2005
Skd: lewobrzezna warszawa
Wysany: 2007-01-24, 20:07   

Bo to pewnie Chuck Norris puszcza baki w Ameryce ktore ida do nas z zachodu i dlatego Wam znosi w prawo a nie w lewo... A baki to on ma jebutne... :mg: :mg: :mg:

Beti: e-36 328 cabrio "miss"
Beatka: e-32 740 "przyszla miss"

SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-01-24, 20:46   

Nawet mi wulkanizator mówił że jak mam nie rowno zjechane opony to lepszą dać na prawe koło :)

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

sajfer 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2007-01-24, 22:33   

to chyba przypadlosc nie tylko beemek bez szpery. Ja mam szpere, krece baczki w obie strony, ale przy ruszaniu tez zawsze mi ciagnie tyl w prawo. hah?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-24, 22:48   

a ja mysle ze to dlatego sciaga w prawo bo silnik jest przechylony na prawa strone :]

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

BIZON 
Tatanka power

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-01-24, 23:21   

ja mysle, ze przyczyn jest tyle co postow tutaj...
i ciezar z jednej strony i "przechyl" jezdni w jedna strone, i "mala glowa"... :roll: , i jascze co tam moze byc...

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-01-25, 00:27   

Przy mocniejszym wcisnieciu gazu silnik sie pochyla, o ile dobrze pamietam to w lewo (sily bezwladnosci, czy cos w tym stylu, pewnie Smasher zaraz mnie poprawi :wink: ), moze to ma jakies znaczenie? Z przodu rozne dziwne sily pchaja silnik w lewo wiec tyl ucieka w prawo. Trzyma sie kupy ta teoria czy tak srenio? :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

SmasherE30 
Coś tam wiem

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-25, 01:09   

seryjnie .... sprawdzałęm z kolegą czy umiejscownie masy w aucie ma jakies znaczenie ... nie ma ... na prostej przy przepięcieu z 1 na 2 czy z 2 na 3 zawsze dupsko szło w prawo.

Chodzi o budowe dyfra ... kolo zębate talerzowe jest po prostu po prawej stronie dyfra ... tam siły docierają najszybciej ... tam sa zwykle najmniejsze opory. Jeśli koła mają tę samą przyczepność to zawsze machnie tylkiem w prawo. Czasem zdarza się że na lekko, nieregularnie mokrej nawierzchni przy przepięciu z 1 na 2 lub co gorsza z 2 na 3 (jeszcze większa różnica w prędkości koło-nawierzchnia) i dłuższym poślizgu tylne koła przelatują po na zmiane suchej i mokrej nawierzchni to czuć myszkowanie tyłu, jak cały moment ma raz jedno, a raz drugie koło i tył majta sie w różne strony. spróbujcie przepiąć dwójkę czy trójkę przyspieszając na maxa z gazem w podłodze na mokrym (130 + km) i utrzymac auto na wprost (przy dyfrze bez szpery) ... mission almost impossible ... nawet jak będziecie ostro i szybko kontrowac to zachowanie dyfra poprzez to myszkowanie i co chwila zmianę koła napędzanego może wręcz wystrzelić tyłek w którąś stronę ... z reguły prawą ... PRZEWAŁKOWANE KILKUKROTNIE ... raz z niezbyt fajnym efektem :?
Ewentualnie jak ktoś ma już ostro rozjeżdżony dyfer to cały moment pójdzie na jedno koło i pod wpływem dodawania gazu będzie tylko typowy odgłos palonej na mokro dentki :lol:

szpera JEST De BEST ... przewidywalna ... zawsze mielą oba koła :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Gasper