BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
katalizator w e30 320i pomocy...
Autor Wiadomo
Smykoo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Gru 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-26, 01:06   katalizator w e30 320i pomocy...

Witam!
Szekalem ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec pisze...
Mam taki problem:

Ostatnio okazalo sie, ze moj katalizator juz nie nadaje sie do niczego, wiec go wyrzucilem (caly byl skorodowany i podziurawiony) i Pan tlumikarz wsadzil mi srodkowy podwojny.

Po miesiacu zaczely sie klopoty, poniewaz auto gasnie na zimnym silniku i trzeba je uruchamiac z gazem. po czym jak juz zaczyna chodzic bez pomocy gazu zaczynaja falowac obroty, najbardziej na zimnym silniku.

Nie wiem co z tym zrobic. Bylem u mechanika, a on powiedzial mi, ze nie mam sondy lambda i trzeba ja zalozyc, bo w tym modelu musi byc (1990rok), a poza tym trzeba wlozyc katalizator albo strumienice, bo to nie jest polonez i na takim zwyczajnym tlumiku srodkowym nie bedzie dobrze chodzil.

Na dodatek jeszcze czuc spalinami i troche smrodzi.

Nie wiem co zrobic czy zakladac strumienice (ale opinie sa raczej negatywne) czy moze jakis konkretny tlumik srodkowy (tez nie wiem jaki bylby najlepszy), bo na kata to mnie nie stac.

Zalezy mi, zeby auto bylo ciche moze inaczej takie jakie jest fabrycznie.

dzieki za ewentualna pomoc :D

SOER 
trzy dwa zero i

Pomg: 1 raz
Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-01-26, 01:36   

Dlaczego nie masz lambdy ??

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-01-26, 09:09   

hej,
1. zaloz sonde bo musi byc i dlatego, ze jej nie ma to czuc spalinami,
2. kup srodkowy tlumik od 323i i ten zaloz, bedzie dobrze...

BIZON 
Tatanka power

Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2007-01-26, 10:59   

albo
tomcat944 napisa/a:

i stary, ale "wypruty" kat... :roll:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-01-26, 11:51   

ja nie mam kata i nic sie nie dzieje. z tego co wiem nie powinno sie nic dziac bez katalizatora. mysle ze to wszystko wina braku sondy lambda. ale czemu jej nie masz? az dziwne...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-26, 13:33   

dokładnie - kat nie jest potrzebny, a tłumik przelowtowy jest lepszy od pustej puszki po katalizatorze

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-26, 15:42   

W układzie wydechowym nic nie zmieniaj, dobrze jest, katalizatora nie musi być, a podwójny tłumik przelotowy to dobre zastępstwo(byle jakiś dedykowany od 323 o tej samej średnicy rur) ... jeśli dźwięk wydechu Ci odpowiada to nic nie zmieniaj.

Jesli masz układ wtrysku wielopunktowego motronic od 320i czyli o komputerze z końcówką 172 (163) (dla rocznika '90) to nie możesz nie mieć sondy :idea: ... sonda MUSI być! A jeśli falowanie silnika i gaśnięcie na zimno zaczęło się po usunięciu kata i wstawieniu tłumika to najpierw sprawdziłbym czy wszystkie najwazniesze czujniki auta nie dostały po pupsku podczas spawania czy coś ... tak czy inaczej sonda musi być ...

I nie słuchaj mechaników którzy wtykają strumiennice ;/

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Smykoo 

Wysany: 2007-01-27, 12:32   

SOER napisa/a:
Dlaczego nie masz lambdy ??

no wlasnie nie wiem czemu nie ma...dziwna sprawa

[ Dodano: 2007-01-27, 12:35 ]
SmasherE30 napisa/a:
W układzie wydechowym nic nie zmieniaj, dobrze jest, katalizatora nie musi być, a podwójny tłumik przelotowy to dobre zastępstwo(byle jakiś dedykowany od 323 o tej samej średnicy rur) ... jeśli dźwięk wydechu Ci odpowiada to nic nie zmieniaj.

Jesli masz układ wtrysku wielopunktowego motronic od 320i czyli o komputerze z końcówką 172 (163) (dla rocznika '90) to nie możesz nie mieć sondy :idea: ... sonda MUSI być! A jeśli falowanie silnika i gaśnięcie na zimno zaczęło się po usunięciu kata i wstawieniu tłumika to najpierw sprawdziłbym czy wszystkie najwazniesze czujniki auta nie dostały po pupsku podczas spawania czy coś ... tak czy inaczej sonda musi być ...

I nie słuchaj mechaników którzy wtykają strumiennice ;/

Data produkacji mojego auta to 89, pierwsza rejestracja byla w 1990 roku. O strumienicach wlasnie slyszalem, ze moga wiecej popsuc niz ulepszyc.
Dzieki za info :D , a moze znasz jakis dobry sklep gdzie moglbym kupic taki tlumik od 323 ?? ? Aaaa i czy kupowac uzywana sonde lamba oryginalna czy nowa uniwersalna ?? ?

[ Dodano: 2007-01-27, 12:42 ]
tomcat944,
Cytat:

Tak wlasnie myslalem ale teraz juz jestem pewien :)

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-01-27, 12:52   

sonda tylko nowa oryginalna
chyba 400 albo 500 zł

Przemass 

Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2007-01-27, 15:02   

nie tylko za 100 pare mozesz dostac boscha uniwers smiga równie dobrze
w wydech to u tomkek82 z wawy chyba cos koło 100 pln

SOER 
trzy dwa zero i

Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2007-01-27, 16:27   

Tez mam uniwersalna bocha z allegro i jest ok, a co do tego ze jej nie masz to mam nadzieje ze masz gdzie ja wkrecic a nie ze masz jakis mix z jetronica bo tam chyba lambdy nie ma... jesli sie myle prosze mnie poprawic :wink:

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-27, 18:06   

Po jakiekolwiek el ukł. wydechowego wal do 82Tomka.
Firma IPACO
ul. Syreny 14
tel. 022 632-45-72 , 022 632-44-33
Tomek zwykle odbiera telefony więc pytaj.

Za przelotówkę środkową od 323 zapłacisz jakieś 80zł firmy Polmostrów (kupilęm taki i nie byłem zadowolony bo byłkiepskiej jakości i blachy wpadały w wibracje i dawały efekt puszki ... kiszka) ... asmet drożej ... bosal jeszcze drożej i tak dalej ... chyba najlepszy współczynnik cena/jakośc maja produkty firmy FERROZ.

Co do sondy to nie podpowiem ale sadze że używka orginalna równiez da radę ... byle była sprawna. Sprawdź jakie masz numery komputera (jest w schwoku na górze, go góry nogami czyli numer kompa odczytasz od dołu ... będzie to pewnie 0 261 200 172) Jak będziesz znał numer kompa to wtedy napisz na forum i niech ktoś kto ma identyczny silnik i taki sam komputer powie Ci jakie ma numerki na sondzie lambda i wtedy jeszcze tylko sprawdzi sie te dane z realOEM i będziesz wiedział jakiej sondy szukać. :] pozdro

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Mauser 

Wysany: 2007-01-27, 18:34   

sonda jaka wg Ciebie??
oryginał czy jakaś uniwersalna czyli do niczego...??

puz 
swapownik

Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-01-27, 19:36   

Polmostrów fakt z jakoscia nie jest najlepiej ale nie jest tragicznie no i cena. BMWM ma np. środkowy ULTER sport uniwersalny 2 wejscia 2 wyjścia i sobie chwali z tym, ze to wydatek juz wiekszy.

Mauser 

Wysany: 2007-01-27, 19:46   

Ja taki właśnie do siebie kupuje

Co z sondą? Oryginał czy uniwersalna?

daniel325 

Doczy: 26 Pa 2006
Skd: Świdnik koł. Lublina
Wysany: 2007-01-27, 22:23   

orginalna sonda a uniwersalna niczym sie nie ruznia wiec nie ma sie nad czym zastanawiac w orginale placisz za gotowe złacze mozesz kupicz bosza identycznego jak w orginale tylko bez zlacza zaplacisz duzo mniej a wszystko inne to samo

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-27, 23:45   

Wywalilem sama zawartosc kata wczesniej (bo myslalem ze odetka mi wydech/moc itd) denerwowal mnie odglos blaszanej puszki wiec wywalilem calego kata i wspawalem oryginalny rzemieslniczy srodkowy tlumik od 323i (cena 115zl). nadal obroty faluja na zimnym (ale tylko w odglosach bo na obrotomierzu jest prawie idealnie ) ,na cieplym juz mniej ale i tak troche trzesie buda.
Cytat:
Po miesiacu zaczely sie klopoty, poniewaz auto gasnie na zimnym silniku i trzeba je uruchamiac z gazem. po czym jak juz zaczyna chodzic bez pomocy gazu zaczynaja falowac obroty, najbardziej na zimnym silniku.

Mam prawie ten sam objaw z tym ze spalinami nie smierdzi tj u kolegi SMYKOO. ogolnie nie podoba mi sie to a wszyscy kumple mowia ze chodzi/bulgocze jak rasowa V8 :] z tym ze mi to nie pasi.
Podpinam sie pod temat i odpowiedzi ( acha , gazu juz nie mam !! ).

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-01-28, 12:26   

przed wywaleniem kata pytalem sie mechanów ( a nie sa to goscie z pierwszej lapanki - serwis Boscha ) czy nic sie nie bedzie dziac , czy nie bedzie jakichs anomalii jesli tego kata nie bedzie. powiedzieli mi ze nie, ze autko powinno mniej palic i byc troche zywsze. i nic wiecej.
a co do falowania obrotów . menello czy te falowanie jest zawsze takie samo ? czy np jesli jest zimniej tym falowanie jest silniejsze i trwa dluzej ? i czy wystarczy zlapac minimalna temperature aby falowanie ustalo ?

Menel 

Wysany: 2007-01-28, 22:35   

casus, tak wlasnie jest. przy zimnym silniku falowanie jest wieksze, przy cieplym mniejsze.ale najdziwniejsze ze falowanie obrotow jest tylko w odglosie a na obrotomierzu wskazowka stoi rowno.silnik pracuje jak by mial ostry walek itd.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2007-01-29, 06:58   

El Menello napisa/a:
przy zimnym silniku falowanie jest wieksze, przy cieplym mniejsze

ale jednak jest to falowanie. u mnie jest tylko przy zimnym silniku i falowanie jest tym wieksze im nizsza temperatura powietrza jest. gdy silnik zlapie minimalna temperature to falowanie to znika.

tak czy inaczej to nie wina kata.

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2007-01-29, 09:15   

Z tym falowaniem to powiem wam jak było u mnie:
Musiałem wymienić kompa, nie wszyscy wiedzą ale do sedna.
Na starym walniętym kompie identycznie jak El Menello, mówi wskazówka stała a słychać było falowanie.
Wymieniłem kompa na inny, silnik falował jakby miał mega ostry wałek :!: ale już nie przerywał itp.
Kumpel dął mi jeszcze jeden komp, wpiąłem i po temacie.
Silniczek pracuje idealnie, nic nie faluje jak ręką odjął...... ciekawe nie :huh:

Smykoo 

Wysany: 2007-01-29, 12:17   

SmasherE30 napisa/a:
Po jakiekolwiek el ukł. wydechowego wal do 82Tomka.
Firma IPACO
ul. Syreny 14
tel. 022 632-45-72 , 022 632-44-33
Tomek zwykle odbiera telefony więc pytaj.

Za przelotówkę środkową od 323 zapłacisz jakieś 80zł firmy Polmostrów (kupilęm taki i nie byłem zadowolony bo byłkiepskiej jakości i blachy wpadały w wibracje i dawały efekt puszki ... kiszka) ... asmet drożej ... bosal jeszcze drożej i tak dalej ... chyba najlepszy współczynnik cena/jakośc maja produkty firmy FERROZ.

Co do sondy to nie podpowiem ale sadze że używka orginalna równiez da radę ... byle była sprawna. Sprawdź jakie masz numery komputera (jest w schwoku na górze, go góry nogami czyli numer kompa odczytasz od dołu ... będzie to pewnie 0 261 200 172) Jak będziesz znał numer kompa to wtedy napisz na forum i niech ktoś kto ma identyczny silnik i taki sam komputer powie Ci jakie ma numerki na sondzie lambda i wtedy jeszcze tylko sprawdzi sie te dane z realOEM i będziesz wiedział jakiej sondy szukać. :] pozdro

Dzieks za info :D . Sprawdze ten numer kompa i zaczne szukac. Co do tlumika to jeszcze cos takiego znalazlem
http://moto.allegro.pl/it...odkowy_bmw.html

[ Dodano: 2007-01-29, 12:24 ]
SOER napisa/a:
Tez mam uniwersalna bocha z allegro i jest ok, a co do tego ze jej nie masz to mam nadzieje ze masz gdzie ja wkrecic a nie ze masz jakis mix z jetronica bo tam chyba lambdy nie ma... jesli sie myle prosze mnie poprawic :wink:

O cos takiego ci chodzi...
http://moto.allegro.pl/it...przew_lodz.html

Sa jakies problemy z zalozeniem ?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-01-29, 13:54, w caoci zmieniany 1 raz  

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-01-29, 17:48   

ja sie wybebeszy kata auto chodzi jak syrena :D
wiem cos o tym
pozdro

Menel 

Wysany: 2007-01-29, 18:32   

no dobra , ale nie chodzi tu rafal o odglos syrenki tylko o dziwne falowanie itd

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: