BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
numer lakieru nadwozia
Autor Wiadomo
urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2007-01-31, 13:12   numer lakieru nadwozia

witam
na kielichu mam naklejke z numerem lakieru nadwozia - w moim przypadku najpiekniejsyz kolor diamantschwartzmetalic czy jakos tak :P ale ponoc jest jeszcze jaki jego numer ? trzeba go podawac przy dorabianiu lakieru ? tak pytam sie profilaktycznie zebym wiedzial gdzie na wiosne tego szukac :) . gdzie znajduje sie tabliczka z numerem lakieru ?

Sonny 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-01-31, 13:47   

w rogu naklejki z napisem diamantchwartzmetalik jest numer, chyba 181, pozniej pojde sprawdzic u siebie bo tez mam czarny. Ja juz dorabialem ten lakier i wyszedl czarny z odcieniem fioletu i musze dorobic jeszcze raz.

kuzyn 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-31, 14:11   

189

ups... faktycznie 181
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2007-01-31, 14:18, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-31, 14:15   

było na forum o kolorach :) wystarczy poszukac :P

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=16921

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-31, 17:03   

ja to jestem za narta dla urbiego. ostatnio wszedzie cos pisze pyta a nie uzywaz szukajki. i to jeszcze do tego moderator. ladny przyklad daje innym :ban:

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2007-01-31, 17:07   

hehe
dajcie menelowi admina to polowe forum zbanuje ;P
hmm w sumie podpis juz odpowiedni ma :spoko:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-01-31, 17:11   

El Menello napisa/a:
ja to jestem za narta dla urbiego. ostatnio wszedzie cos pisze pyta a nie uzywaz szukajki. i to jeszcze do tego moderator. ladny przyklad daje innym :ban:

sory "admin" ale ja pytam o zupelnie co innego :)
jakis konon ci do glowy wszedl ? nie bedzie niczego ? :)

to dowiem sie czy sa rozne odcienie tego samego koloru ?? ??? czy moge miec problem z dobraniem ? czy jest 1 i koniec?

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2007-01-31, 17:15   

Siemka
Kolory wypisane tutaj

http://bmwinfo.com/23230.html

Mają swój odpowiednik w postaci kodu liczbowego, wyczaiłem ostatnio że ten kod zawarty jest również na tabliczce znamionowej pod maska 8) . Sa tam też różne inne informacje (Numer nadwozia itp.) :wink: . Ja mam u siebie w touringu dodatkowo powtórzone te same informacje pod, wlewem paliwa, i na nalepce na słupku przy drzwich od strony kierowcy. :beer:

ps. W moim przypadku to Sterlingsilber Metallic nr. 244 :wink:

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2007-01-31, 17:16   

urbi a jak Ci sie wydaje?
masz nowy roczny, dwuletni lakier na aucie?
czy jednak kilkanascie juz latek sobie liczy?
kupisz 181 (diamanschwarz metallic) i napewno bedzie sie roznic, lepsze rozwiazanie to dobranie w porzadnej mieszalni odpowiedniego odcienia

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-01-31, 17:45   

no tak wlasnie tez mi sie wydaje ale auto kiedys bylo malowane u niemca
tak pozatym laduje po calosci oprocz dachu ...
chchaielm sie tylko zapytac czy oryginalnie szly jakies odcienie czy cos - obilo mi sie takie cos o uszy i dlatego pytam

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-02-01, 08:27   

Odcienie różne nie szły ale uwież mi dorób farbe u 5 różnych farbiarzy i będziesz miał 5 różnych odcieni. MI zabrakło troche farby i poszedłem z puszką do tego samego farbiarza co robił wcześniej i dorobił całkiem inny odcień i zrobiła sie 2 kolorowa bmka, pojechałem mu pokazać, przeprosił i za darmą zrobił od nowa, kumpel pomalowal drzwi i pojawił sie 3 kolor na bmce :evil: :evil: :evil:

W końcu kolega widząc moje zrezygnowanie wziął sie ostro do roboty i z 3 puszek tak pomieszał że w końcu betka ma jeden kolor :D :D :D

Reasumując mam nauczke że nie maluje sie na raty tylko czeba kupić odrazu całą farbe i za jednym razem wszysko pomalować :D

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

dudziak2005 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Sieniawa/Northampton
Wysany: 2007-02-01, 09:17   

lordzie lukaszu a moze orietujesz sie gdzie na podkarpaciu :) sa dobre mieszalnie :?: :?: moze cos w okolicy rzeszowa :?: :?:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-02-01, 11:16   

w Sanoku napewno nie ma dobrych :D co do Rzeszowa to tródno mi powiedzieć

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Sonny 

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: cze100chowa
Wysany: 2007-02-01, 13:08   

ja mysle ze wogole nie ma dobrych mieszalni, sa tylko dobrzy lakiernicy ktorzy umieja cieniowac elementy, wtedy nie widac roznicy.

Serfers 

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Rzeszów
Wysany: 2007-02-01, 13:39   

W rzeszowie nie znam mieszalni ale zato w łańcucie. Jest ona koło torów kolejowych iedaleko basenu. Gośc miesza i całkiem dobrze mu to wychodzi :-) . Lakiery są firmy standox.
Pozdrawiam

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-02-01, 15:21   

w sandomierzu jest koles co ladnie dorabia lkiery - wujek bierze od niego lakiery od kilkadziecieciu lat i jest bardzo zadowolony - komponenty firmy PPG jesli jest ktos blizej zainteresowany to piszcie na pw to podam dokladniejszy namiar.
a co do lakiernika to fakt - nawet jak bedzie mial super dokladnie dobrany lakier to bedzie potrafil spieprzyc ! duzo zalezy od sposobu malowania ale o tym mowil nie bede bo sie za bardzo nie znam - tyle co jakas teorie zaciagnieta od wujka (ktory ma na szczescie do tego niezly dryg i pomaluje moja ciarupe :P )

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-01, 23:08   

jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal... :mg:

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-02-01, 23:22   

jaqub napisa/a:
jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal...

juz raz to pisalem na forum nie ma czegos takiego jak komputerowe dobieranie lakieru!!!

jak sobie wyobrazacie ze przyniose maske do dobrania koloru a pan wlasciciel wklada ja przez stacje dyskietek do kompa i on analizuje kolor???????

mam bardzo dobrego znajomego ktory ma mieszalnie i polega to na tym ze przynosiesz np klapke i podajesz model auta on wyszukuje w kompie baze do tego koloru (tak jak wyszedl z fabryki czyli np 100g zolci 15g czerwieni 64g zielonego i ma wyjsc sraczkowaty) nastepnie robi natrysk na probnik i porownuje z twoja klapka dodaje kolejnych pigmentow i metoda organoleptyczna dobiera najbardziej zblizony odcien do twojego bo niestety przez 23 lata troszeczke wyblakl

czesta pretensja do mieszalni jest o ze nowy lakier jest jasniejszy lub bardziej intensywny ale malo kto bierze pod uwage to ze klapka jest najpierw polerowana przed dorabianiem lakieru i wystarczy potem furke zapolerowac i jest git

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-02-01, 23:36   

ubott napisa/a:
jaqub napisa/a:
jesli wezmiesz lakier z naklejki a nie zawieziesz np klapki od wlewu paliwa to moze wyjsc zupelnie inny tak jak pisali inni powyzej... sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru (nie znam sie i nie wiem wiec nie bede tego tlumaczyl) ale sa firmy ktore poza paroma puszkami i kijkiem do mieszania maja komputery itp.. w LBNie jest przedstawiciel standoxa na turystycznej (jak wylatujesz na leczna z LBN to kawalek za leclerkiem po lewej)... no chyba ze bedziesz cale auto chlapal...

juz raz to pisalem na forum nie ma czegos takiego jak komputerowe dobieranie lakieru!!!

jak sobie wyobrazacie ze przyniose maske do dobrania koloru a pan wlasciciel wklada ja przez stacje dyskietek do kompa i on analizuje kolor???????

mam bardzo dobrego znajomego ktory ma mieszalnie i polega to na tym ze przynosiesz np klapke i podajesz model auta on wyszukuje w kompie baze do tego koloru (tak jak wyszedl z fabryki czyli np 100g zolci 15g czerwieni 64g zielonego i ma wyjsc sraczkowaty) nastepnie robi natrysk na probnik i porownuje z twoja klapka dodaje kolejnych pigmentow i metoda organoleptyczna dobiera najbardziej zblizony odcien do twojego bo niestety przez 23 lata troszeczke wyblakl

czesta pretensja do mieszalni jest o ze nowy lakier jest jasniejszy lub bardziej intensywny ale malo kto bierze pod uwage to ze klapka jest najpierw polerowana przed dorabianiem lakieru i wystarczy potem furke zapolerowac i jest git

pozdro

nie napisalem ze wiem wszystko w tym temacie... napisalem ze sa ludzie ktorzy maja jakies pojecie w tym temacie... z tym ze jak wszedzie wiedza i doswiadczenie kosztuje... :spoko:

ubott 
niezatapialny

Wysany: 2007-02-01, 23:42   

nie unos sie nie chodzilo mi o cala twoja wypowiedz tylko o
Cytat:
sa jakies tam specjalne metody dobierania lakieru
moglem od razu wkleic tylko ten cytat

nie mialo to byc bezposrednio skierowane do ciebie tylko chcialem przyblizyc temat...

pozdro szefie
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

dudziak2005 

Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Sieniawa/Northampton
Wysany: 2007-02-02, 01:15   

pytam o mieszalnie bo kolor mojej pszczoly powinien byc czerwony a lekko splowial juz przez te kilka lat :D i tu i owdzie troszke rdzy sie pojawilo i warto by sie tym zajac, wogule sie zastanawiam nad innym kolorem :twisted: powiem szczerze mialem isa w diamantschwarz-metallic i :) jakos lepiej mi ciemne kolory pasuja do tych modeli :D moze to tylko moje odczucia :oops: . orietuje sie ktos z was ile kosztuje pomalowanie calego samochodu u dobrego lakiernika (nie u pana staszka w garazu) :mg: no i plus oczywiscie zrobienie lakieru,(chodzi mi o przyblizone koszty)

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysany: 2007-02-02, 01:34   

z tego co sie orientuje to za taka profi robote ok 3 - 4 tys trzeba bulnac

jest dokladnie jak pisze ubott ! nie ma komputera co dobiera nam kolor ! siedzi koles i na oko dobiera
ten koles u ktorego wujek bierze lakiery jest prze rzeznik w te klocki ! robi baze, porownuje i nagle mwi ze do bialego trzeba dolac tego zielonego zeby bylo jak na samochodzie ... :shock: a co lepsze zadko kiedy sie myli :)

ehhh dziecinstwo mialem swietne - cale w garazu i lakierni z wujaszkiem - przez niego jestem wlasnie chory na bmw - tamto pierwsze byl to compact jakos w 95-96 roku w kolorze cosmosschwartmetalic :D

luk325 

Doczy: 08 Pa 2004
Skd: Tarnobrzeg
Wysany: 2007-02-02, 06:57   

komputerowe dobieranie lakieru jest to sporzadzenie lakieru na bazie danych z komputera czyli jakie dokladnie maja byc proporcie( w gramach) danych pigmentow aby wyszedl dany kolor .
powiem wam ze jesli lakier na aucie jest ori to nie ma problemu z jego dorobieniem . gorzej jest jak ktos malowal auto lakierem nie zgodnym z fiszkami czyli jakimis zlewkami . wtedy jest trudno dobrac kolor.

urbi co do wozniaka ktorego chwalisz to uz sie zestarzal i zdaza mu sie czesto dolac inny pigment niz byc powinien. ostatnio koles czekal na lakier od 11 a ok 16 woznik powiedzial mu ze juz ciemno i nie da rady zrobic :lol: .
michal z tbg dobrze dobiera . prawie zawsze wychodzi dobry :mg:

ubott 
niezatapialny

Wysany: 2007-02-02, 11:03   

luk325 napisa/a:
komputerowe dobieranie lakieru jest to sporzadzenie lakieru na bazie danych z komputera czyli jakie dokladnie maja byc proporcie( w gramach) danych pigmentow aby wyszedl dany kolor .
powiem wam ze jesli lakier na aucie jest ori to nie ma problemu z jego dorobieniem . gorzej jest jak ktos malowal auto lakierem nie zgodnym z fiszkami czyli jakimis zlewkami . wtedy jest trudno dobrac kolor

wlasnie to mniej wiecej napisalem

pozdro szefie
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach