Wysany: 2007-02-01, 20:22 E30 pytanie co do skrzyni biegow
Witam, mam takie skromne pytanko mam e30 320 88r, szwankuja mi biegi tzn 1 i 2, czy moge wlozyc skrzynie od starszej beemki z tym samym silnikiem, bo taniej mi wyjdzie kupic ta starsza skrzynie niz naprawiac swoja...
1 Czasem nie chce wejśc jak stoje na swiatłach musze włączyć 2 lekko spuścić sprzęgło i pitem wchodzi.
2.Czasem wydaje sie ze weszła a spuszczam sprzeaglo a tu zgrzyt. I najgorsza wada pewnie synchronizator powyzej 4,5 jest zgrzyt gdy wł. 3 bieg
3.Troche głosniej robi sie w aucie.
4. Zdecydowanie najlepszy bieg w mojej skrzyni :D
5.Robi sie bardzo bardzo głosno w aucie odgłoś jakbym leciał z 250 i jeszcze przyspieszał ....
Lepiej remontowac cała szkrzynie ? ale koszty... czy kupować w ciemno inna ? bo to juz koszt niski ze 150zł, i czy wszystkie B20 miały te same skrzynie nie ważne jaki rocznik ?
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
1 Czasem nie chce wejśc jak stoje na swiatłach musze włączyć 2 lekko spuścić sprzęgło i pitem wchodzi.
2.Czasem wydaje sie ze weszła a spuszczam sprzeaglo a tu zgrzyt. I najgorsza wada pewnie synchronizator powyzej 4,5 jest zgrzyt gdy wł. 3 bieg
Może masz luz na wodziku łączącym drążek zmiany biegów ze skrzynią
SOER napisa/a:
3.Troche głosniej robi sie w aucie.
5.Robi sie bardzo bardzo głosno w aucie odgłoś jakbym leciał z 250 i jeszcze przyspieszał ....
No właśnie gdzieś czytałem jak usunąć te objawy z wrzucaniem biegu wstecznego zeby nie trzba było całego wnętrza wyginać co chyba jest czeste u posiadaczy E30..
Myślałem czy to nie jest co podobego.. co do biegu 5 to juz tak było jak kupowałem sprzedawac mowił ze był u mechanika i on nie wiedział co to... nie przeszkadzało mi to bo na trasie nie smigam czesto, trzeci bieg glosniej chodzi od czasu reszty usterek lecz najbardziej uciązliwy jest zgrzyt z 2 na 3 bo i w palnik nie idzie dać ..
damiano_e30 napisa/a:
Może masz luz na wodziku łączącym drążek zmiany biegów ze skrzynią
Jako co tego szukać na realoem ?
Musisz wejść pod samochód i pod skrzynią masz drążek który idzie od drążka zmiany biegów i łączy się z cięgnem przy skrzyni, zobacz czy nie ma tam luzu, powinno być skręcone na sztywno.
Ostatnio zmieniony przez damiano_e30 2007-02-01, 21:03, w caoci zmieniany 1 raz
Musisz wejść pod samochód i pod skrzynią masz drążek który idzie od drążka zmiany biegów i łączy się z cięgnem przy skrzyni, zobacz czy nie ma tam luzu, powinno być skręcone na sztywno.
z tego co ja sie orientuje to nie ma co tam skrecac to jest precik z jednej strony w tulejce w skrzyni a z drugiej w lewarku i z obydwu stron jest ograniczony zapinkami
_________________ KLUBOWICZ - KATOWNIK
sprzedaz czesci nowych i uzywanych do e30 e 32 e34 e36 e23
swapy
mechanika bmw www.ubottgarage.pl
tel 502928155
z tego co ja sie orientuje to nie ma co tam skrecac to jest precik z jednej strony w tulejce w skrzyni a z drugiej w lewarku i z obydwu stron jest ograniczony zapinkami
tak zapinki raz mi sie jedna wypieła i na trojce smigalem albo na czworce.najgorsze było to ze musialem cały czas trzymac wajche to stukala o wał
ciegna to nie byłbym taki pewien czy sa wszedzie takie same ale jak przełozyłbys cały lewarek to nie bedzie problemu
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
wlasnie jak to jest z tym 3 biegiem?
bo u mnie w m20b25 czasami pod odcieciem zastrajkuje i zgrzytnie ale nie zawsze.ostatnio przy okazji sniegów i zabawy autkiem zauwazylem ze nie ma mozliwosci zeby ruszyc z trzeciego biegu, albo zgrzyta przy probie wrzycenia albo wyskakuje przy puszczeniu sprzegla. moze ktos ma jakis pomysl?
_________________ e30 327i mit 3.91 sperre - laleczka sprzedana
e30 340i wide- aktualnie na tapecie
a jak zgrzyta to nie jest synchronizator ?, troche sprzeczne wypowiedzi wiedz nie wiem czy skrzynia ma dość czy kwestia czegoś innego, i czy jak kupie inna w ciemno czy bedzie ok z tym ze nie wiadomo jaka mi sie trafi..... prosiłbym o coś wiecej bo nie wiem czy grzebać czy może podjechać do mechanika zeby sie wypowiedział czy nowa skrzynie czy kwesta loozow czy jakiś ustawień
jak nie macie luzow na tym ciegnie a biegi zle wchodza to winna jest skrzynia.lewarek nei moze latac jak zyd po pustym sklepie ale podejrzewam ze po tylu latach to musi sie wyrobic.w poprzednim aucie skasowałem luzy wlasnie na tych tulejkach to bylem zdziwiony jak biegi wchodza
najciekawsze jest tez to ze jak dyfer jest rozwalony to biegi tez za ciekawie nie wchodza
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Może i tam są zapinki, w każdym razie mi kiedyś wypadło to co tam było na tym łączeniu i biegi musiałem wbijać na chama , tzn. ciągnąć lub pchać drążek na maxa do przodu albo do tyłu żeby wrzucić bieg.
Założyłem tam śrube 8mm, skręciłem na sztywno jest
W poprzedniej beemie miałem właśnie mega luz na drążku ale biegi dobrze wchodziły
w poprzednim aucie skasowałem luzy wlasnie na tych tulejkach to bylem zdziwiony jak biegi wchodza
to rozumiem zebyło jak nówka sztuka nie śmigana
u mnie na bank sa wyrobione tulejki na tym ciegnie,miałem wymienic ale niestety wał wyjmowałem przy okazji wymiany przgubu na wale i była sobota a tak to tylko serwis i wymianka. Zdaje sie ze nawet w aso te tulejki nie są drogie.
2 bieg ciezko wchodzi i to raczej tylko przy dłuższym postoju, olej zmieniałem tylko raz na półsyntetyk była poprawa.
teraz zastanawiam sie nad zastosowaniem ceramizera do skrzyni biegów.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
no to sprawdze... a olej można wymienić lub sprawdzić stan bez wyciagania skrzyni chyba nie co ?
Nie ma zadnego problemu, wykrecasz srube spustowa, spuszczasz olej, wkrecasz srube. Potem odkrecasz srubke wyzej, wkladasz jakis wezyk z lejkiem (przyda sie druga osoba do pomocy) albo nawet duza strzykawe i lejesz az poziom bedzie na rowni z otworem.
Byłem pod autem i fakt mam luzy na łączeni z lewarkiem i drugim laczeniu nad skrzynia... ale tam nie ma co skrecac sa jak ktoś juz napisał takie zapinki które sie rozgina takim szczypcami.... laczy sie to w tulejkach chyba gumowych... jak usunąc luzy ?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-02-06, 00:39
a ja się podłączę do tematu i zapytam:
Czy ktoś naprawial swoją skrzynię? Konkretnie rozbierał i wymieniał synchronizatory, lub zlecił naprawę w jakimś warsztacie? Jakie były koszty części (firma) i jaki koszt całej naprawy oraz jej efekt ... dziękuje bardzo
Witam, tez sie podłaczę to tematu. I tak, u mnie padła 2 nie dało sie wbic bez zgrzytu. Kupiłem skrzynie na allegro z tego samego roku i silnika m20b20 '88. Po załozeniu okazuje sie że biegi lataja jeszcze bardziej a 3 to trzeba szukac.
Zastanawiam sie czy moze to byc wina skrzyni ze tródno znaleźć bieg, czy to bedą luzy na lewarku i reszcie drażków do skrzyni???
A co ciekawe okazało sie ze skrzynia jest inna niż poprzednia bardziej ożebrowana i wydaje mi sie byc krótsza...
Wymienilem u siebie skrzynie wkoncu, biegi wchodza bez zgrzytu, chociarz wsteczny zeby wzucic musze trzec lewarkiem o tapicerke... Ta skrzynia ktora mialem byla jakas inna duzy kolniez, malo zeber i byla jakas krotrza od tej co wsadzilem. A widzialem ze na allegro te skrzynie co ja wyjalem sa najdrozsze z seryjnych czemu tak jest? czym sie roznia?
Mialem taka seryjnie
http://moto.allegro.pl/it..._e30_gwar_.html
a wsadzilem chyba taka...
http://moto.allegro.pl/it...nia_biegow.html
z tego co się orientuje to były skrzynie różnych producentów, getrag chyba i zf.
Co do zmiany biegów, to u mnie teraz jak jets pod -20 to dwójkę strasznie ciężko wrzucić przez jakieś 2 km. Wiem ze mam luz na cięgnach i wodzikach, ale zastanawiam się nad urzyciem ceramizera do skrzyń może pomoże< a może ktoś stosował???
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30