Postanowiłem sprawić coś takiego swojemu Trumniakowi zagłówki na tylniej kanapie
Ponieważ nie znalazłem na ten temat żadnej konkretnej informacji na forum. Wziąłem się do pracy metodą prób i błędów (jednocześnie postanowiłem przygotować ten materiał być może dal kogoś będzie pomocny)
Zagłówki odzyskałem ze starych siedzeń przednich które niedawno wymieniłem. W kanapie touringa są już miejsca do montażu zagłowków (tzn. specjalna konstrukcja nie wiem czy w starszych rocznikach i innych wersjach nadwozia też takie są z tego co wiem to bywa że nie ma takiej konstrukcji)
Krok.1
Potrzebne narzędzia.
Obcęgi, płaskoszczypy lub kombinerki, nożyk to tapet, nożyczki, śrubokręt, .
Potrzebne materiały.
Zagłówki, kołki rozporowe - dzięki którym zagłówki mocujemy w oparciu, zaślepki otworów do tapicerki.
W moim przypadku wszystkie te materiały odzyskałem ze starych foteli, wszystko jest w 100% demontowalne.
Krok.2
Przygotowanie do montażu
Rozkładamy oparcie tylnej kanapy
następnie wyciągamy zawinięta z tyłu materiał obicia kanapy tak żeby można było wcisnąć pod niego rękę aby namacać miejsca gdzie są otwory przygotowane pod montaż zagłówków (będą one w każdym aucie!). Można tego nie robić ale ciężko jest wyczuć gdzie jest otwór pod gąbką, w ten sposób unikniemy dziurawienia tapicerki w niewłaściwym miejscu.
Następnie przy pomocy nożyka do tapet nacinamy materiał obicia w możliwie jak najdokładniej (nad otworem który czujemy pod spodem). Polecam zrobić niewielki otwór, lepiej będzie jak trzeba będzie przez niego przecisnąć, kołek niż jak mamy rozbić za duży otwór który potem będzie straszył pomimo zastosowania zaślepki.
Krok.3
Montaż
Cała filozofia montażu zagłówka polega na wciśnięciu plastikowego kołka rozporowego, w istniejąca już konstrukcje nad która uprzednio wycięliśmy otwór w materiale.(Należy zwrócić że kołek ma bolec prowadzący, a w otworze znajduje się specjalny rowek w który trzeba ten bolec wprowadzić. Należy zwrócić uwagę aby kołek był odpowiednio głęboko wciśnięty, inaczej nie włożymy zagłówka)
Po zamocowaniu obu kołków, zaślepiamy wycięty otwór w tapicerce, specjalnymi zaślepkami. Biały element idzie oczywiście od spodu, czarny na zewnątrz. (Biały element jest nakrętka lecz w żaden sposób nie mogłem go nakręcić po prostu wcisnąłem go na czarna zaślepkę)
Wkładamy żaglówki i otwieramy browara , po robocie
Ostatnio zmieniony przez nokerman 2008-01-27, 19:30, w caoci zmieniany 1 raz
a ja mam tez zagwostke zaglowkowa...
czy da sie zdjac z zaglowka skore (tapicerka skorzana)... mam zaglowki od e36 M3 cabrio tylne i nie maja one regulacji (tzn pochylenia) i chcialem do swoich starych e36 sedan tylnych zamiast materialu zalozyc ta skorke... z tym ze zauwazylem ze w tych od cabrio poza dwoma listewkami wchodzacymi w srodek zaglowka (od spodu) sa tez jakby dodatkowe przeszycia na zewnatrz w miejscu laczenia....
a ja mam tez zagwostke zaglowkowa...
czy da sie zdjac z zaglowka skore (tapicerka skorzana)... mam zaglowki od e36 M3 cabrio tylne i nie maja one regulacji (tzn pochylenia) i chcialem do swoich starych e36 sedan tylnych zamiast materialu zalozyc ta skorke... z tym ze zauwazylem ze w tych od cabrio poza dwoma listewkami wchodzacymi w srodek zaglowka (od spodu) sa tez jakby dodatkowe przeszycia na zewnatrz w miejscu laczenia....
hmm nie wiem jak to u ciebie wyglada ale jesli to jest fabryczna tapicerka to powinno żejść bez problemu. Jesli coś było fabryczne to jest demontowalne w 100 % przynajmniej jesli chodzi o tapicerke materialową. Ja u siebie to wszystko zdjołem bez problemu.
hmm nie wiem jak to u ciebie wyglada ale jesli to jest fabryczna tapicerka to powinno żejść bez problemu. Jesli coś było fabryczne to jest demontowalne w 100 % przynajmniej jesli chodzi o tapicerke materialową. Ja u siebie to wszystko zdjołem bez problemu.
z materialem na moich ORI sobie poradze ale mam klopot zeby zdjac skore z zaglowkow od M3 cabrio...
z materialem na moich ORI sobie poradze ale mam klopot zeby zdjac skore z zaglowkow od M3 cabrio...
Myśle że jeśli skóra była orginalnie to też powinno zejść. Natomiast jeśli było obszywane nie fabrycznie to może być problem. Ale nie powiem ci na 100% bo nawet tego na oczy nie widziałem musisz próbować.
tutaj fotka brzegu bo listewki tez pod zaglowkiem co wchodza w niego to wyciagne tylko z brzegu sa tak jakby dodatkowe przeszycia...
EDIT:
juz mi sie udalo
wystarczylo wypiac te listewki i nie zdejmowac skory z gabek (pianek wewnatrz zaglowka) tylko wyciagnac mocowanie (rurki te blyszczace razem z takim czarnym wkladem
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-03-31, 18:25
odgrzeje ten temat...
Marekfl wszystko pięknie, tylko nie dałes zdjęcia jak wygląda kanapa od tyłu i miejsca w które włożyłeś zagłówki... na czym oporują bolce zagłówków?
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
odgrzeje ten temat...
Marekfl wszystko pięknie, tylko nie dałes zdjęcia jak wygląda kanapa od tyłu i miejsca w które włożyłeś zagłówki... na czym oporują bolce zagłówków?
eee ale o co kakretnie ci chodzi bo nie moge zrozumiec jeśl chodzi o te bolce ja u siebie mialem juz specjalne miejsce w które tylko wsadzilem te plastikowe kołki rozporowe od zagłowkow nie trzeba było nawet rozbierac kanapy od tylu, po prostu wyciolem nad nim otwor taki zeby kolek przeszedł i wcisnolem kolek.
Wysany: 2007-04-04, 10:40
czyli miałeś kanape z taką konstrukcją z tyłu, ja mam inaczej - stelaż jest inny i nie ma tu gąbki tylko trawa morska... wieczorem może porobie foty jak wygląda kanapa od tyłu z oryginalnymi zagłówkami...
na zdjęciu powyżej widać, ze są przygotowane otwory, brakuje tylko metalowej poprzeczki usztywniającej bolce zagłówka ( w razie BUM!)
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
RoboCop, na tym zdjęciu bankowo były kiedyś zamontowane zagłówki i nie ma bata żeby było inaczej, nie wiem czy to Twoje gąbki czy tylko poglądowe foto, ale ktoś wcześniej zdemontował cały system, zarówno z mocowaniem jak i stelażem zwanym potocznie rureczkami (ehh jak to ładnie brzmi hehe )
a to tak na marginesie i sorki za OT
zresztą sam się zastanawiam czy nie wstawić u mnie w cabrio zagłówków na tył, ale szukać w czarnej skórze to jak igły w stogu siana
Wysany: 2007-04-12, 20:39
webretti napisa/a:
RoboCop, na tym zdjęciu bankowo były kiedyś zamontowane zagłówki i nie ma bata żeby było inaczej, nie wiem czy to Twoje gąbki czy tylko poglądowe foto, ale ktoś wcześniej zdemontował cały system, zarówno z mocowaniem jak i stelażem zwanym potocznie rureczkami
webretti i tu się mylisz obejrzałem ileś tych kanap, i to jest tylko przygotowane pod montarz zagłówków (na zdjęciach powyżej), a poniżej oryginalna kanapa z zagłówkami, i wszystko rozbija się o tą blachę usztywniającą (oczywiście można co to dorobić- żeby nie latały tylko spełniały swoją funkcję):
tak wygląda kpl części do montażu zagłówków w tylniej kanapie (założyłem do siebie)
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-07-01, 20:02, w caoci zmieniany 1 raz
hehe to powiem wam że w Touringu to całkiem inaczej wyglada, moze ze względu na rozkładanie kanapy, albo po prostu Touring może więcej =D
u mnie nie było takich metalowych blaszek jak pokazał RoboCop
Całośc tworzyła pospawana z rurek konstrukcja, i gotowe już byłu w nich specjalne otwory na wsadzenie zeby wsadzić w nie te plastikowe kołki w które puźniej wkłada sie zagłówek =D
To może też wygladać w rużnych rocznikach rużnie, bo zdaje sie że jakos w latach 90 wprowadili chyba obowiazek posiadania zagłówków, wiec moze auta z roczników powyżej 90 (w zasadzie tylko Touringi i cabrio maja zupełnie inna konstrukcje =D choc z zewnatrz wyglada to tak samo =D
Wysany: 2007-04-12, 21:01
koleś ma jednego Touringa do rozbiórki na placu, ale niestety całe wnętrze jest zagracone przez to nie mogłem dostać się do kanapy i zagłówki, które w nim są są dokładane
i to niezbyt profesjonalnie...