a Wy jak myslicie poprawi to bezpieczenstwo na naszych drogach
Mnie to bez róznicy bo i tak zawsze jeżdze na swiatłach.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Mnie to bez róznicy bo i tak zawsze jeżdze na swiatłach.
no właśnie nam jeżdżącym na światłach to nie powinno być obojętne, bo właśnie często gęsto można nie zauważyć jakiegoś ziutka, który oszczędza żarówki, paliwo i co tam jeszcze... Ja tam od zawsze pomykam non-stop na światełkach.
pozdro
o==00=oo
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
ja tak czy inaczej caly rok na swiatlach..
jakos nie zbiednieje, a te zarowki tez tak szybko sie nie przepalaja zeby co 3 dni trzeba zmieniac..
dobrze ze wprowadzili taki przepis, teraz zima masakrycznie czesto widze jeleni co bez swiatel jezdza, tylko mam nadzieje ze policja im o tym obowiazku przypomni..
ale to wkocnu tylko 150 zl kosztuje...
Witam Osobiscie nie jestem przekonany do konca na "tak" za światłami w dzien........Najpierw niech drogi beda idealnie równe i bez dziur...
Zauwazyłem przykra prawidłowośc .Znaczna większość jeżdżących na światłach poza ustawowym okresem i ch uzywania traktuje siebie trochę jak pojazdy uprzywilejowane , jeżdżą szybciej niz inni , na zasadzie ''"nie włączyłes świateł , spadaj na pobocze....."
Kwestia dodatkowego zużycia żarówek , paliwa , i innych elementów samochodu jest rzeczywiscie do pominięcia.......Tylko lepiej byłoby zacząc od poprawy infrastruktury drogowej zamiast iść po najmniejszej linii oporu, zakazac , nakazac itd.
Gdzies na jakimś forum wyczytałem ,że jak ktos nie widzi innego auta w dzien , to nie powinien dostac prawa jazdy.......Cos w tym jest ...........PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Może wydaje się to nielogiczne, ale w słoneczny dzień jazda na światłach pomaga uniknąć wielu niebezpieczynych sytuacji, jestem kierowcą zawodowym, wzrok mam bardzo dobry, ale uwierz mi Heniu, że zdarzają się sytuacje kiedy bardzo słabo widać jadący z naprzeciwka samochód, nie mówiąc już o tym, że o wiele lepiej można ocenić prędkość zbliżającego się pojazdu kiedy jego kierowca używa świateł mijania. Jestem zagorzałym zwolennikiem tej praktyki.
pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
duchPW [Usunity]
Wysany: 2007-02-16, 14:14
kamil.k napisa/a:
na pewno go nie zmniejszy - często nawet w lato włączone światła sprawiają, że samochód jest lepiej widoczny, tylko w niektórych przypadkach - przy ostrym słońcu światła nic nie dają .... ale lepiej, żeby weryfikowała to pogoda, niż wola kierowców - zwłaszcza, że kierowców debili przeświadczonych o własnej nieomylności nie brakuje
tak jak napisał Center - na żarówkach raczej nie zbiedniejemy
ja i tak przez cały rok jeździłem na światłach - fajnie, że teraz wszyscy będą musieli
Jestem ZA ZA ZA ZA! Miło usłyszeć, że przechodzą jakieś ustawy, które pozytywnie wpłyną na nasze życie... Ja i tak jeżdżę przez cały rok na światłach
Wysany: 2007-02-16, 14:20
Cytat:
Sejm przyjął również poprawki dotyczące zachowania kierowców w tunelach.
Zgodnie z jedną z nich, w tunelu dłuższym niż 500 metrów kierowca samochodu o wadze do 3,5 tony lub autobusu powinien utrzymywać co najmniej 50-metrowy dystans do poprzedzającego go samochodu. Dla samochodów o wadze powyżej 3,5 tony dystans ten ma wynosić 80 metrów. Instytucja zarządzająca ruchem na drodze będzie mogła zmienić te odstępy w zależności od dozwolonej prędkości w tunelu.
już widzę jak kierowcy warszawskich taranów utrzymują te 50 m odstępu - nieźle się będą ludzie wpychać ... choć idea jest zacna
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-02-16, 16:48
no wlasnie, niech lepiej nie wychodza z domow to bedzie bezpieczniej.
wiekszosc debili ma zle ustawione swiatla i daja po oczach jak dlugimi.
poza tym jak nasz kochana black hella wyglada z wlaczonymi lepiej patrzec na przod e30 jak jest wylaczona
no wlasnie, niech lepiej nie wychodza z domow to bedzie bezpieczniej.
wiekszosc debili ma zle ustawione swiatla i daja po oczach jak dlugimi.
poza tym jak nasz kochana black hella wyglada z wlaczonymi lepiej patrzec na przod e30 jak jest wylaczona
ja jezdze caly rok...
jestem za
niezgadzam sie z Henry'm - drog u Nas nie bylo i nie bedzie (drogi niedawno wyremontowane juz sie psuja!) ale swiatla znaczaca zwiekszaja widocznosc auta... co prawda kiedys dostalem strzala w bok na skrzyzowaniu gdzie widocznosc jest na +/- 200m a ja mialem wlaczone swiatla...
mi to nie robi różnicy bo i tak zawsze jeździłem,
jeżdżę i bedę jeździł z włączonymi światłami.
cieszy mnie jednak że teraz wszyscy maja taki obowiązek.
podobno auto z włączonymi światłami jest 30% lepij widoczne.
(nie wiem jak to się liczy )
PS: Dziś zamontowałem Black Hellę i od razu pojechałem na ustawienie lamp
Ostatnio zmieniony przez kuzyn 2007-02-16, 17:52, w caoci zmieniany 1 raz