BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zarowki z 12V na 24V
Autor Wiadomo
djscreamvip 

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: chrzanow
Wysany: 2007-02-18, 20:09   zarowki z 12V na 24V

witam mam nurtujące mnie pytanie co sadziecie o takim pomysle.mam przetwornice z 12v na 24v 160w .czy cieplo z zarowki na 24v bedzie wieksze od 12v i czy zaszkodzi lampom .standart H1 55w a chcialbym zalozyc H1 70w na 24v co sadzicie czy roznica bedzie znaczna ?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-02-20, 14:46, w caoci zmieniany 1 raz  

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-02-18, 21:43   ciepło

O ilości ciepła świadczy moc odbiornika ........&0 W to nieco więcej niz 55 W ale sadzę ,że różnica w ilości ciepła będzie nieznaczna ............Powodzenia - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

djscreamvip 

Wysany: 2007-02-18, 22:35   

ok no to mysle ze sie skusze .mysle ze zmiana bedzie znaczna .a czy musze sie wpinac przed przekaznikiem i odrazu go zmienic czy moge pozniej.przetwornica ma radiotory wiec raczej musi byc w chlodzonym miejscu a co sadzicie w jakiejs zgrabnej puszce za lapa z doprowadzonym chlodzeniem?

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2007-02-19, 00:31   

a jaki jest cel zastosowania takiego wynalazku? Bo jesli chodzi o lepsze oswietlenie to chyba jest latwiej kupic inne mocniejsze zarowki niz bawic sie w przetwornice 12-24V

djscreamvip 

Wysany: 2007-02-19, 01:02   

byl juz kiedys post gdzie kolega pokazal nam zdjecia 80w i 55w swiecily identycznie .z h1 jest tylko 55w .slyszalem tez o 70w ale nie spotykane.a 100 nie zakladam nie chce sobie smietnika w kloszach narobic

007 

Wysany: 2007-02-19, 12:02   

Wiec ja stwierdzam, ze taka przerobka raczej nie ma wiekszego sensu. Roznica w temperaturze bedzie taka jak napisal Henry - niewielka, przybeddzie ci przetwornica pod maską a w razie awarii żarówki lub przetwornicy to bedzie tylko dodatkowy problem.

Pamietaj ze mozna tez wpakowac do buni xenony, tylko rodzi się zasadnicze pytanie czy taka czynność się opłaca (nie mowie tu o walorach estetycznych i eksploatacyjnych, bo jak sie czlowiek uprze to mozna zrobic wszystko)

djscreamvip 

Wysany: 2007-02-19, 20:29   

ok tylko wydaje mi sie ze swiatlo z tej 70w zarowki bedzie o niebo mocniejsze a to jest najważniejsze

arti520 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Wrz 2006
Skd: Mazowieckie
Wysany: 2007-02-19, 22:00   

Witam.W moich soczewkach sprawdzałem już różne żarówki łącznie z tymi 100W i efekt był mizerny. Mała poprawa była gdy rozebrałem lampy i wyczyściłem soczewki i odblaski ale przy tym czyszczeniu zauważyłem że odblaski są bardzo wypalone.Teraz zamontowałem ksenony i już nie narzekam na słabą widoczność w nocy :spoko:

007 

Wysany: 2007-02-19, 22:06   

arti520, a jakie dokladnie zalozyles lampki oraz jak to sie sprawdza w deszcz?

arti520 

Wysany: 2007-02-19, 22:43   

Założyłem żarówki Philipsa D2S 35W 4500 kandeli.Musiałem przebudować trochę mocowanie żarówki żeby ustawić dobrze ogniskową, ale efekt jest identyczny z fabrycznym tylko jasność światła jest na oko z 10 razy większa i zasięg światła zdecydowanie się zwiększył.Podczas deszczu czy śniegu jedzie się normalnie problem jest we mgle bo światło jest bardzo bardzo białe i przed autem masz mleczną drogę ale tak musi być.Ale w nocy po zapaleniu świateł mam widoczność prawie jak w dzień :jupi: Mogę dodać że przeróbka była warta swoich pieniędzy i co najważniejsze przy sprzedaży auta wkładam stare żarówki i wszystko działa jak kiedyś :spoko:

[ Dodano: 2007-02-19, 22:08 ]
XENON!!!PRZETWORNICE KSENONOWE+ŻARÓWKI D2S!!! (numer 166108386) Zdjęcie nr.1 dokładnie taki komplet mam zamontowany jest to oryginalny fabryczny zestaw od marcedesa W211

[ Dodano: 2007-02-19, 22:09 ]
XENON!!!PRZETWORNICE KSENONOWE+ŻARÓWKI D2S!!! (numer 166108386) Zdjęcie nr.1 dokładnie taki komplet mam zamontowany jest to oryginalny fabryczny zestaw od marcedesa W211

[ Dodano: 2007-02-19, 22:12 ]
Jeszcz jedna poprawka odnośnika http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=166108386

henry 

Wysany: 2007-02-20, 21:29   popieram xsenon

Witam !! Naprawde najlepszym rozwiązaniem będzie ksenon. Koszt w efekcie nie taki duży ,trwałość......prawie nieograniczona , tylko odradzam żródła światła o teperaturze barwowej powyżej 5000 stopni Kelvina.......Spada strumien świetlny....PZDR - henry

007 

Wysany: 2007-02-20, 22:08   

no ja mam troche sceptyczne nastawienie do xenonów gdyż mialem okazję parę razy obserwować jak swiecą przerobione lampy w coupetce e36. Niestety nie mialem okazji wypytac wlasciciela o szczegoly ale za kazdym razem okropnie zwracal na siebie uwage:
1 jadac z naprzeciwka w pochmurny dzien doslownie az RAZIŁO W OCZY
2 po zmroku kierowca chyba faktycznie widzi 10 * lepiej ale moj kumpel ocenil to jako "chmura swiatla". W porownaniu do fabrycznych i powszechnie spotykanych lamp XENONOWYCH, jego lampy dosłownie "gniotą". Stojąc na ulicy oswietlonej pomaranczowymi latarniami widac tylko niebieską łunę i nic poza tym. Dlatatego parę postów wyżej wyrazilem swoje zainteresowanie takim rozwiązaniem. Nie wnikam w aspekty prawne ale prawidłowo ustawione lampy chyba nie powinny "tłuką po oczach" swoją intensywnością ?

PS.
Ogolnie interesuje mnie takie rozwiazanie ale chcialbym wiedziec jak to zrobic zeby na tym skorzystac a przy okazji nie oslepiac innych.

arti520 

Wysany: 2007-02-20, 22:52   

Witam chętnie wstawiłbym kilka fotek żeby pokazać jak świeci fabryczna soczewka przerobiona na ksenony ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Jak mi ktoś podpowie to jutro postaram się wkleić kilka zdjęć :help:

henry 

Wysany: 2007-02-20, 23:08   

[quote="007"]
1 jadac z naprzeciwka w pochmurny dzien doslownie az RAZIŁO W OCZY
2 po zmroku kierowca chyba faktycznie widzi 10 * lepiej ale moj kumpel ocenil to jako "chmura swiatla". W porownaniu do fabrycznych i powszechnie spotykanych lamp XENONOWYCH, jego lampy dosłownie "gniotą".

....Niemozliwe by jego światła były ustawiane po przeróbce na ksenon.Ja swoje kilkakrotnie sprawdzałem sam odchodząc do auta na 20-50 m i patrząc na reflektory z różnych "poziomów".Póki co nic nie oślepia..............Pozdrawiam - henry

007 

Wysany: 2007-02-21, 00:01   

to moze bardziej precyzyjnie opisze:
Snopy swiatla w nocy patrząc z oddali wyglądają na poprawne czyli 20-30 metrów przed autem schodzą ku ziemi. Jednak zjawisko chmury wystepuje w promieniu prawie 180 stopni przed autem i okolo 90 stopni patrzac w pionie. Doslownie rzecz biorąc jakby gość pchał tą chmurę przed sobą.
Nawet raz mialem wrazenie ze to zbyt silne (walą zimnym niebieskim swiatlem) zarowki i w org. lampach e36 wystepuje jakies niekontrolowane rozproszenie. Swiatel tez nie mial zabloconych wiec dalo do myslenia.

Jak mi sie uda to postaram sie odpytac goscia co to za DIY bo z tablic wynika ze to moj sąsiad (Rembertów) .

PS
No chyba ze wlasciciel wspominanego auta jest obecny na forum ...

henry 

Wysany: 2007-02-21, 22:02   ogniskowa

Mysle ,że mimo zapewnień sprzedawcy ( tak sądzę) ogniskowa nie jest niestety w zarówce identyczna jak fabryczna . To taki argument , który podnosza sprzedawcy ksenonów , pisza ,że ......."fabrycznie ustawiona ogniskowa , identyczna jak oryginalnej żarówki...."

Czyli w tym przypadku cos z nia jest nie tak , skoro wystepuje to zjawisko "chmury światła"......Pewnie tez ksenony z dolnej półki , niestety.............PZDR - henry

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: