[ Dodano: 2007-02-16, 11:05 ]
Ustawione
Wyskoczyłem na chwilę z pracy i podkręciłem, zdjąłem osłonkę wziąłem kluczyk imbusowy i jest gites
Dzięki LUKAS, jeszcze raz.
_________________ Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Moim zdaniem tak to się robi. Niema innego sposobu zeby wyregulować jałowy.
Zawsze tak robię u siebie i u innych i jak do tej poery (twu twu ) nikt sie nie skarzył ...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-02-16, 14:04
ale chyba mnie nie zrozumieliscie
zadalem tylko pytanie z czystej ciekawosci, ja tego nigdy nie regulowalem bo nie mialem potrzeby.kiedys w serwisie BMW na Ojcowskiej tak ktos powiedzial zeby tej srubki nie ruszac i juz
Witam
Czy pasowałaby przepustnica ze starszego motronica (na której jest śrubka do regulacji wolnych obrotów) do motronica 1.3 (gdzie tej regulacji śrubką nie ma) ? Czy ma to sens ? Chodzi o to, żeby skończyć już moją walkę z ciągle za niskimi obrotami w M20B20, gdzie po wymianie prawie całego osprzętu wolne nadal stoją na około 600 obr/min.
z ktorej strony jest ta sroba? od spodu? narazie jej nie zauwazylem nie wiem za bardzo jaki mam wtrysk ale nie jest to chyba motronic poniewaz w moim m20b20 nigdy nie bylo sondy lambda
Witam
Czy pasowałaby przepustnica ze starszego motronica (na której jest śrubka do regulacji wolnych obrotów) do motronica 1.3 (gdzie tej regulacji śrubką nie ma) ? Czy ma to sens ? Chodzi o to, żeby skończyć już moją walkę z ciągle za niskimi obrotami w M20B20, gdzie po wymianie prawie całego osprzętu wolne nadal stoją na około 600 obr/min.
Powinno byc chyba 750 tez mam rowne 600 ale silnik pracuje rowno i nie telepie sie, warto grzebać ? za niskie obroty moga mu nie służyć ?
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Też kiedyś regulowałem tą śrubą, choć też słyszałem że nie powinno się bo ot tego jest silniczek wolnych obrotów zwany krokowym.
Po dotarciu gniazd zaworowych,wyregulowaniu zaworów, wymianie wałka który był przytarty w paru miejscach, obroty się ustawiły na 700 a silnik ani drgnie, co wcześniej musiałem mieć prawie 1000
Powinno byc chyba 750 tez mam rowne 600 ale silnik pracuje rowno i nie telepie sie, warto grzebać ? za niskie obroty moga mu nie służyć ?
Nie patrz na to, co na obrotomierzu, bo on z reguły trochę zaniża. U mnie 600-620 obr pokazuje po podłączeniu do kompa, a na obrotomierzu jest niewiele ponad 500.
No ja wam powiem że po wyregulowaniu zaczeły się jaja
Mianowicie Beti zaczeła falować w pewnym zakresie obrotów i nie wiem czemu ale ciężko odpalała.
Po rozmowie na GG z kolegą LUKAS postanowiłem wyczyścić w ogóle zobaczyć silniczek krokowy, ewentualnie zamienić bo znajomy miał takowy w garażu.
Po zdemontowaniu mojego, zauważyłem jedną różnicę wiedząc jak wyglądał od kumpla.
Ta "zapadka" które puszcza powietrze w si)lniczku od kolegi była obrobiona mechanicznie ( pilniczkiem czy cuś) gdzie u mnie była prosta jak żyletka.
Po założeniu tego obrobionego, fura na dzień dobry z 450 obrotów skoczyła na 750 i chodzi jak pszczółka odpala na dotyk itp.
To tyle, chciałem się z wami podzielić tym "newsem"
Pozdrawiam
Tymek
Nie grzebie się tą śrubką bo motronik i tak skoryguje obroty - to wina samego sterownika lub częściej krokowego - problem dotyczy też silników M20 z aparatem zapłonowym - od tego są inne regulacje .
W Etzoldzie są rozbierznosci. Na jednej stronie jest szkic układu z podpisana srubą regulacyjną, a nizej w tekscie jest napisane:
"W przypadku układu wtryskowego Motronic prędkość biegu jałowego jest regulowana przez elektronicznie sterowany nastawnik biegu jałowego i nie można wprowadzać zmian w tej regulacji."
Jak to rozumieć
Zawsze reguluje jałowy tą śrubką w Motronicach i nigdy niebyło z tym problemu ...
Znowu czeski film ... ?
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
LUKAS, no mój mechanior tez mi powiedział że mam tego nie ruszać
Widzisz u mnie po ruszeniu wyszły jaja.
Jutro wkleje fotkę krokowca i pokaże o co mi chodziło.