Tematów o sprężynach jest ze 100 ale w każdym padają tylko pytania o ile obniżyć jakie założyć itd. a ja mam pytanie bo jadę w weekend na działkę i myślę jakie muszę zabrać narzędzia do wymiany sprężyn z przodu bo na działce nic nie mam.
Jeśli masz seryjne spręzyny to musisz zabrać ścisk do sprężyn, pozatym może sie przydać ściągacz do końcówek i do sworzni bo musisz wydrzeć całą kolumne, sprężyne ściskaj dopiero jak będziesz miał kolumne na zewnątrz.
Potrzebny będzie 13,15,17,19 i ewentualnie drógi klucz do przytrzymania amortyzatora podczas odkręcania nakrętki na nim, może być imbus, może być klucz 8, zależy jaki amor.
Jak masz seryjne sprezyny i rozkręcisz poduszke górną to sprezyna Ci wystrzeli i lepiej żeby nikogo nie było w pobliżu w przypadku sportowych nie potrzeba ścisku bo sprężyna jest niska (w przypadku tylko takich -60 i niższych) załóżmy że wystrzeli i nikomu sie nic nie stanie to nowej seryjnej nie dasz rady w żaden sposób tak ścisnąć zeby założyć poduszke i skręcić amortyzator. Kpl. takich amatorskich ścisków kosztuje 40zł, w zupełności wystarczaja do wymiany sprężyn w e30