Czesc mam pytanie czy w e36 silnik 1.8 (m40) jest dobrym silnikiem i czy warto kupic takie auto. Zaznaczam że pytam sie o 1.8 a nie o 1.8 is
Anonymous Go
Wysany: 2004-10-31, 22:33
I czy silnik 1.8 m43(115km) rok produkcju od 1993 jest lepszy od 1.8 m40 (113km) rok produkcji 1990-1992
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-10-31, 22:42
silnik jest na pewno dobry - w końcu to silnik BMW, ale w E36 może wydać się trochę za słaby - E36 to dość ciężki samochód i przy 113 konikach może nieco mulić - najlepiej jeśli możesz - przejedź się i oceń
jeśli chodzi o jakość silnika - jest moim zdaniem oki
Generalnie jeżeli chodzi o BMW to tylko iwyłącznie silniki 6garowe - nie ma porównania bo nie miałem nigdy 4garów ... ale powiem tak dźwięk jest o niebo lepszy a to jest bardzo ale to bardzo poważny argument...
Rzeczywiscie, dzwiek szostki jest nie do podrobienia. No i zupelnie inna kultura pracy niz czterocylindrowka. Silnik pracuje bardzo mieko i rowno, z bardzo malymi wibracjami. Po paru miesiacach jazdy 320-tka jak wsiade w cos cztero cylindrowego to mam wrazenie jakbym jechal starym rozklekotanym dieslem. Nawet nie chce sobie przypominac niedawnej jazdy kumpla Golfem dieslem To byl koszmar
Poza tym wiekszy silnik = lepsze osiagi = wieksza radocha z jazdy, ale to chyba oczywiste
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-01, 09:15
chlopaki ja to wszystko wiem. Ja jezdze teraz 2.5l ale chcialem rozwiac watpliwosc ze podobno silniki 1.8 sa slabe mechanicznie, walek sie wyciera itp. Chcialem sie dowiedziec czy to prawda.