Wysany: 2007-03-13, 15:46 2 rodzaje tej samej opony na jednej osi.
Witajcie.
Problem polega na tym, ze mam 2 opony TEJ SAMEJ firmy i TEN SAM model, tylko ze roznia sie one tym, ze jedna jest kierunkowa a druga nie.
Rozmiar ten sam, szerokosc i profil ta sama, bieznik bardzo podobny.
A pytanie brzmi:
Czy takie ustawienie, kierunkowa + niekierunkowa opony na tej samej osi wplywa w jakims stopniu na jazde samochodem, jego zachwywanie sie na drodze, przyczepnosc itd.
Od razu mowie, ze nie wchodza tutaj predkosci w stylu 40km/h bo to nie lansowoz tylko szybki transport i srednie predkosci na trasach zaczynaja sie od 140km/h
widocznie różnią sie od siebie...niemasz do pary wiec tez bym nie zakladał.Opona kierunkowa to kierunkowa-nadaje sie do jazdy tylko w jednym kierunku.Na takich predkosciach tez bym sie bał.
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
jak założysz taka konfiguracje to przy pierwszej kontroli stracisz dowód rejestracyjny,
nie wolno zakładac dwoch opon o róznych bieznikach na jedną oś.
dwie dokładnie takie same opony na jednej osi takie sa przepisy
a przy samochodach 4x4 to wymóg jest taki ze na obu osiach muszą byc takie same opony, czyli 4 sztuki takie same
z oponami z allegro jest tak, że nie wiesz skąd są - zastanów się czmu ktoś chce je sprzedać
używane opony mogą mieć różne wady, a te na dodatek były wulkanizowane - dołożysz drugie tyle i kupisz nówki - taki lajf, że na oponach się nie oszczędza, bo to one trzymają Cię na drodze
NIE ZAKLADAJ TEGO!!
jak na przod to kup NOWKI!!! na nowkach o ile nie robisz wiecej jak 15-20tys w sezonie to spokojnie 2 sezony zrobisz a nawet 3 lub wiecej... ja na przod kupilem nowki 225/45r17 i czwarty sezon bede latal!!!! na tyl to inna sprawa...
Szkoda, że nie mówiłeś, że potrzebujesz. Były dwa tygodnie temu 4 szt. Dunlop SP Sport 2000 w takim chyba rozmiarze idealne, sam bym je brał gdybym miał 15 cali a cena była śmieszna. Teraz może coś na święta będę miał ale nie wiem czy na pewno
NIE ZAKLADAJ TEGO!!
jak na przod to kup NOWKI!!! na nowkach o ile nie robisz wiecej jak 15-20tys w sezonie to spokojnie 2 sezony zrobisz a nawet 3 lub wiecej... ja na przod kupilem nowki 225/45r17 i czwarty sezon bede latal!!!! na tyl to inna sprawa...
Hmm...moj ojciec robi jakies min 40.000 rocznie tzn caly czas, non stop w drodze z predkosciami wysokimi wiec trzeba jakiegos dobrego wyboru.
Co do linka to nie zauwazylem ze "byly naprawiana" to od razu dyskfalifikuje opone.
------------------------------------------------------
Mozecie pomoc wyszukac cos na allegro w rozmiarze 225 lub 205 / 60 lub 55 ewentualnie 50 / 15 bo ja jestem zielony w tym. I w mozliwie korzystnej cenie.
NIE ZAKLADAJ TEGO!!
Hmm...moj ojciec robi jakies min 40.000 rocznie tzn caly czas, non stop w drodze z predkosciami wysokimi wiec trzeba jakiegos dobrego wyboru.
Co do linka to nie zauwazylem ze "byly naprawiana" to od razu dyskfalifikuje opone.
------------------------------------------------------
Mozecie pomoc wyszukac cos na allegro w rozmiarze 225 lub 205 / 60 lub 55 ewentualnie 50 / 15 bo ja jestem zielony w tym. I w mozliwie korzystnej cenie.
Ewentualnie na innych stronach oponiarskich.
Dzieki z gory
to niech kupi nowe i nie oszczędza skoro tyle hasa
Na tył może być jakaś gorsza guma ale oczywiście o tym samym bieżniku ale na przód gdzie skręca i hamuje muszą być dobra opony Ja zawsze na tył gorsze daje - tył sobie może gonić to tu to tam ale ja muszę mieć czy, hamować i czym skręcać
Na tył może być jakaś gorsza guma ale oczywiście o tym samym bieżniku ale na przód gdzie skręca i hamuje muszą być dobra opony Ja zawsze na tył gorsze daje - tył sobie może gonić to tu to tam ale ja muszę mieć czy, hamować i czym skręcać
I to błąd. Opony z lepszym (czyt. wyższym bieżnikiem) zawsze zakłada się na tylną oś. Nieważne czy auto jest przednio-, tylnonapędowe, czy 4x4. Oczywiście nie chodzi o palenie laka na parkingu, tylko o normalną jazde. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli sie myle.
.........POPIERAM to co wyżej .!!!!!! Zawsze lepsze opony na TYŁ , niezależnie od rodzaju napedu.............To nie moje widzimisię , to cytat ze stosownej "literatury" samochodowej. Chodzi o stabilne zachowanie sie auta PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
hmmmmm może nadal pozostanę w błędzie ale ja nadal będę stosował "swoją" zasadę zakładania opon i np w zimie w przypadku tylno napędowego auta przy posiadanych 2 sztukach zimówek zawsze założę ja na przód A jaka tu stabiloność skoro nie mam żadnej kontroli nad autem co z tego że mam napęd jak auto jedzie gdzie chce i nie hamuje
Z całym szacunkiem dla Ciebie Henry bo wiesz zapewne dużo więcej niż ja NIE ZGADZAM SIE - może się mylę ale się NIE ZGADZAM Doświadczalnie to sprawdzałem