BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
TEMPERATURA OLEJU
Autor Wiadomo
daniello 
JEST NAJNOWSZA :)

Doczy: 29 Sty 2007
Skd: RADOM
Wysany: 2007-03-19, 12:31   TEMPERATURA OLEJU

mam pytanie mam w samochodzie wskaznik temperatury oleju ale on nie jest podlaczony to znaczy gdy wlacze swiatla to sie pali podswietlanie ale czujnik nic nie wskazuje sa przy nim trzy kabelki dwa do podswietlania a jeden do podlaczenia wychodzi on pod maska ale nie wiem gdzie go podlaczyc moze wy wiecie czy cocs mi jeszcze jest potrzebne do podlaczenia tego jakis czujnik sie gdzies sie wkreca dzieki pozdro

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-03-19, 15:47   temp.

.....Do szczęścia potrzebny Ci jeszcze czujnik temperatury. Jeżeli wskaźnik temperatury oleju był juz zamontowany to moze ktoś wcześniej zamontował i czujnik............Stosuje sie montaż takiego czujnika w bagnecie oleju lub wkręca go sie w miskę olejową ( i tak mierzona wtedy temperatura oleju jest o ok. 20 stopni niższa od temperatury oleju w panewkach silnika)........Przewody dochodzace do wskaźnika oleju jeżeli są trzy to napewno jeden powinien byc +12 V , drugi "masa" , trzeci : + do podswietlenia ( skoro Ci sie świeci ) a pewnie nie ma tego idacego właśnie do czujnika temperatury...........Tyle moge Ci "zaocznie" napisac .PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

daniello 

Wysany: 2007-03-20, 08:11   

sorrki henry jest 5 i jeden jest juz pod maska ale niewiem jaki czujnik kupic i wkrecic go zamiast korka od spustu oleju ?dzieki pozdro

[ Dodano: 2007-03-20, 11:28 ]
[URL=][/URL]
a oto kozackie zdjecie u gory podswietlanie a udolu sa trzy kable nie wiem do czego jeden plus jeden minus i tajemniczy kabelek s gdzie to podlaczyc ten plus i minus i ten s z gory dzieki

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-03-20, 20:33   Temp.oleju

Witam !! Podłączenie tego podświetlenia wygląda trochę na takie robione na "siłę"...........Masa nie powinna byc doprowadzona bezposrednio do oprawki. Ale nie ma to wiekszego znaczenia . W każdym razie z pozostałych zacisków wynika ,ze (-) podłącasz do "masy" , (+) do +12 V po zapłonie ( napięcie pojawia sie tylko po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon , oraz zacisk oznaczony "s" doczujnika temperatury. Wskaźnik i czujnik stanowia zawsze komplet (gwarantuje to wiarygodniość wskazań ) , więc byc może ten czujnik juz masz .Poszukaj dobrze , powinien gdzieś byc w okolicach miski olejowej. W razie braku czujnika szukaj takiej samej firmy jak wskaźnik..........PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

daniello 

Wysany: 2007-03-21, 08:14   

dziki bardzo za pomoc

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw